‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum’ programında 3 yılda ilerleme sağlanamadı

‘Okulumda Sağlıklı Besleniyorum’ programında 3 yılda ilerleme sağlanamadı
Emine Erdoğan’ın himayesinde başlatılan “Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı” 3 yılda ilerlemedi, yalnızca pilot okullarla sınırlı kaldı.

Sağlık Bakanlığı, 2019-2023 yılları için hazırladığı eylem planında yer alan “okul yemeği” uygulamasının yaygınlaştırılması hedefine ulaşamadı. Eylem planına göre, 2023 yılında bodurluğun ve kronik açlığın yüzde 5-10 oranında azaltılması hedefleniyordu. Hedefin aksine bodurluk ve kronik açlık arttı.

Sağlık Bakanlığı, “Çocukluk Çağında Obezitenin Engellenmesi” başlığı altında okul yemeğinin yaygınlaştırılmasını hedeflemişti. Bakanlık eylem planına göre, 2020 yılında başlatılması hedeflenen program, ancak 2022-2023 eğitim döneminde 1320 pilot okulda “Okulumda Sağlıklı Besleniyorum Programı” kapsamında başlatıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı’nın internet sayfasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi “Emine Erdoğan’ın himayesinde” başlatıldığı belirtilen programda hedef tutturulamadı. Gelinen aşamada uygulama yalnızca pilot okul sayısı ile sınırlı kaldı.

T24’den Ceren Bala Teke’nin haberine göre, Sağlık Bakanlığı'nın eylem planında; 2023 yılında bodurluğun ve kronik açlığın yüzde 5-10 oranında azaltılması da hedefleniyordu.

Ancak hedefin aksine bodurluk ve kronik açlık arttı. Dünya Gıda Örgütü'nün 2022 verilerine göre Türkiye'de 82,3 milyonluk nüfusun yüzde 18'ine denk gelen 14,8 milyon kişi yetersiz besleniyor. Birleşmiş Milletler 2023 Sürdürülebilir Kalkınma Raporu da Türkiye'de yetersiz beslenmenin yaygınlık oranını yüzde 2,5 ve beş yaş altı çocuklardaki bodurluk oranını yüzde 5,5 olarak gösteriyor.

TÜİK'in 2022 Türkiye Sağlık Araştırması verilerine göre de Türkiye'de yetersiz ve dengesiz beslenmeye bağlı beş yaşın altındaki çocuklarda zayıflama oranı yüzde 1,7 iken, gelişme geriliği oranı yüzde 5,5 ve aşırı kilolu çocuk oranı yüzde 8,1 seviyesinde.

“Çocuğun sağlıklı beslenmesini devlet sağlayabilir”

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Türkan Günay, “Çocuğun okulda belli bir programla sağlıklı beslenmesini, büyümesini, gelişmesini devlet sağlayabilir ve eksikleri tamamlayarak geleceğimize önemli bir yatırım yapmış oluruz” dedi.

Günay, şöyle konuştu:

"Okul çağı, çocukların büyüme ve gelişmelerini içeren önemli bir dönemdir. Özellikle okul çağında büyüme ve gelişmenin hızlanması, öğrenme ve kavrama becerilerinin önem kazanması nedeniyle beslenme ayrı bir önemdedir. Çocuğun okulda belli bir programla sağlıklı beslenmesini, büyümesini, gelişmesini devlet sağlayabilir ve eksikleri tamamlayarak geleceğimize önemli bir yatırım yapmış oluruz. Özellikle yaşamın ilk 8 bin günü insanın hayatını şekillendiren, ilerleyen dönemdeki hastalıklarla karşılaşmasını engelleyen, sağlıklı bir yaşam sürmesini sağladığımız bir dönem. Bu ilk 8 bin güne yaptığımız her yatırım sağlıklı bireyler yetiştirmek için çok önemli. Şunu da bilmeliyiz; çocuk sağlığındaki hiçbir şey ertelenebilir değil. 'Bugün yapmayalım, bu yıl çocuklara okulda beslenme vermeyelim. Bunu programımıza aldık, beş yıl sonra yaparız' demek 5 yıllık kayıp anlamına geliyor. Yani gelecekteki yetişkin insan gücünüzün beş yılını gözden çıkarmış olduğunu gösteren bir şey.”

2022-2023 Eğitim öğretim yılının başında Türkiye’de 1,5 milyon öğrenci okulda bir öğün ücretsiz yemekten faydalanmıştı. Ancak Eylül ayında “Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği” değiştirilerek 6 Şubat depreminden etkilenen 11 il haricindeki illerde anaokullarındaki öğrencilere yemek verme uygulaması kaldırıldı. (Kısa Dalga)

Gündem