Özak işçileri direnmişi İstanbul'a taşıdı: Biz patronu zengin eden Özak işçileriyiz

Özak işçileri direnmişi İstanbul'a taşıdı: Biz patronu zengin eden Özak işçileriyiz
Özak işçileri Zeytinburnu'nda bulunan Özak Holding önünde eylem gerçekleştirdi. Eyleme siyasi partilerin yanı sıra çok sayıda sendika katıldı. Özak işçileri İstanbul'da her mağazanın önünün eylem alanı ilan edeceklerini, artık adım atılması gerektiğini belirtti.

Özak Global önünde ilk sözü işçi Yıldız Bağcı aldı. Bağcı, Özak'a ait iş yerini göstererek "Buranın her tuğlasında emeğimiz var" dedi.

Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'nın haberine göre, Bağcı sözlerine şöyle devam etti:

"Biz patronu zengin eden Özak işçileriyiz. Biz insan gibi muamele görmek istiyoruz. İstediğimiz sendikayı seçmek istiyoruz. Sendikayla birlikte neleri başarabileceğimizi gördük. Bizden korkuyorlardı, gücümüzü birleştirdik. Artık daha fazla korksunlar, biz iki ay önceki Özak işçileri değiliz. Direnişimizi burada, Özak önünde sürdüreceğiz. Bu binanın her tuğlasında emeğimiz var. Artık Urfa'da değil, İstanbul'dayız. Adım atmazsanız her mağazanın önü eylem alanı olacak. Biz kazanacağız, karşımızda kim varsa kaybedecek."

'BİRTEK SEN'i istemiyorlar'

Alanda Özak işçilerinin örgütlendiği BİRTEK-SEN adına Genel Başkan Mehmet Türkmen de konuştu. Türkmen, direnişin ilk gününden beri karşılaştıkları saldırılardan söz etti. Türkmen sözlerine şöyle devam etti:

"Bir işçi itiraz ettiğinde karşısında önce patronu görüyor. Daha sonra sarı sendikaları görüyorlar. Sarı sendikalar patronların elindeki bir sopa adeta. Özak'ta olduğu gibi sarı sendika düzenine karşı çıkıldığında hükümetin, devletin şiddetini görüyorlar. Urfa'da bütün resmi ve sivil güçlerin kuşatmasıyla işçiler karşı karşıya kaldı. Çünkü biliyorlar ki Özak işçileri kazanırsa, kurdukları bu ucuz emek tehlikeye girecek ve diğer işçilere örnek olacak. Bunu açık açık söylüyorlar. Bu sendikayı sermaye istemiyor. Biz bu tehdidi kabul etmiyoruz. Özak işçileri kazanırsa bölgede ucuz köle olarak kullandıkları işçileri çalıştıramayacaklar. Bunu kaybetmekten korkuyorlar. 58 gündür, coplu TOMA'lı saldırılar bunun için. Özak patronuna İstanbul'u dar etmeye geldik. Levi's, patronun adım atmaması halinde anlaşmasını iptal edeceğini duyurdu. Bu Urfa'daki fabrikanın kapanması demek. Sonra diyecekler ki 'işçiler yüzünden fabrika kapandı' bunu yemeyiz. Gelin bu sorunu çözelim, işçiler işinin başına dönsün."

'Sömürü terörü'

Emek Partisi İstanbul Milletvekili İskender Bayhan da alanda söz aldı. Bayhan, "Ucuz emek sömürüsüne son vermek için birleşmiş Özak işçilerinin sürdürdüğü bir mücadele var" dedi. Bayhan, iki aydır süren süreci hatırlatarak, Çalışma Bakanlığı'nın sessiz olmasına tepki gösterdi.

Bayhan, şöyle devam etti: "Metal, tekstil ve benzeri çalışma alanlarında sömürü terörü var. Biz adım adım birleşik gücün örülmesi için bütün gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Burada aylardır grevde olan Sputnik işçileri ve başka arkadaşlarımız var. Erdoğan'a mesaj vermek istiyorum. Artık çıraklık, ustalık ve büyük ustalık dönemin bitti. Artık çöküş dönemi. Çankaya'nın şişmanı işçinin düşmanı nasıl çöktüyse, nasıl ki bacı bacı deyip bizi yiyen Çiller çöktüyse, nasıl ki Ecevit çöktüyse sen de mutlaka çökeceksin." (Kısa Dalga)

Gündem