Özgür Özel'den Erdoğan'a: Sen darbecisin, bu bir darbe girişimidir

Özgür Özel'den Erdoğan'a: Sen darbecisin, bu bir darbe girişimidir
Yargıtay'ın Can Atalay kararına ve AYM üyelerine suç duyurusu hamlesine dair yeni bir açıklama yapan "Erdoğan liderliğiyle bir kalkışma olduğu anlaşılıyor" açıklamasını yaptı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay’ın Can Atalay ve hakkında ‘hak ihlali’ hükmü veren Anayasa Mahkemesi kararının ardından AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına dair bugün "Hem yüksek yargı kurumlarımızın temsilcileriyle hem hukukçularımızla görüşerek, meseleye bir hal yolu muhakkak bulacağız. Gerekirse, Anayasa ve yasa değişiklikleri dahil, tüm yöntemleri kullanarak tekrar böyle bir tartışmanın ortaya çıkmaması için gerekenleri yapacağız" açıklamasını yaptı.

'Anayasal rejimin ortadan kaldırılması'

Bunun üzerine bir açıklama yapan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Cumhurbaşkanının dün uçakta kullandığı ve bugün sabah 10'a kadar ambargolu olan ifadeler bir yargı kriziydi. Ama bugün sabah 10'da Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını duyduktan sonra bunun Erdoğan liderliğinde anayasal rejimin ortadan kaldırılması ve bir kalkışmayla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor" dedi.

Özel şunları kaydetti:

"Bugün Türkiye dünyadaki pek çok otoriter popülist liderin yeltendiğinin daha fazlasına yeltenmeye çalışan bir tek adam rejiminin ülkeyi getirdiği noktayı tartışıyor. Türkiye çok güçlü bir ülke. Anayasa geleneği çok güçlü olan bir ülke. Toplum sözleşmesi çok güçlü olan bir ülke. Ancak Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye'yi anayasızlaştırmaya çalışıyor. Cumhurbaşkanının dün uçakta kullandığı ve bugün sabah 10'a kadar ambargolu olan ifadeler bir yargı kriziydi. bu devlet kriziydi. Ama bugün sabah 10'da Cumhurbaşkanı'nın açıklamalarını duyduktan sonra bunun Erdoğan liderliğinde anayasal rejimin ortadan kaldırılması ve bir kalkışmayla karşı karşıya olduğumuz anlaşılıyor. Sebebi şu bu elimde tuttuğum Anayasa'yı değiştirebilmek için AKP ve MHP'nin yeterli milletvekili yok.

"Sen darbecisin..."

Bunu referanduma götürebilecek durumları da yok. Bu Anayasa'yı ortadan kaldırabilmek zaten ilk dört maddesi değiştirilemediği için mümkün değil. Ancak herhangi maddesini değiştirecek güçleri yokken bu Anayasa'nın bazı maddelerini yok sayıyorlar, bu yok saymaya ülkenin cumhurbaşkanı, yani yetkisini bu Anayasa'dan alan cumhurbaşkanı, yol veriyor, omuz veriyor, destek veriyor. sorun başka bir noktaya evrilmiştir.

Şimdi bu Anayasa'yı tartışmaya açan cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının bağlayıcılığına yönelik maddesini yok sayan cumhurbaşkanı, kendi görev yetki ve sorumlukluklarıyla ilgili maddeyi var saymaktadır. Bir başkası da gelir senin varlığını yok sayar. Bu Anayasa'yı yok saymaya başlamak, esas Anayasa'dan en çok gücü ve yetkiyi alanı sorunudur. Esas tehdit onadır. Ama o burada Anayasa'nın arkasında duracağına, o burada Anayasa'daki hükümleri koruyacağına Yargıtay'la birlikte bir hükmünü yok saymaktadır. Sen Anayasa'nın o hükmünü değiştirecek güçte değilsin, millet bu yetkiyi vermedi. Sen bu yüzden darbecisin. Bu bir darbe girişimi. Bu Anayasa'yı askıya alma girişimi. Türkiye'yi anayasızlaştırma girişimi. Anayasadan en çok yetki, güç ve sorumluluk alan kişi yol veriyorsa, göz yumuyorsa, destek veriyorsa, kendi meşruiyetini ortadan kaldırıyor demektir. Tayyip Erdoğan'ı uyarıyorum." (Kısa Dalga)

Gündem