Özgür Özel: Tanju Özcan 'Partiyi zora sokacak bir şey yapmayacağı' sözü ile aday oldu

Özgür Özel: Tanju Özcan 'Partiyi zora sokacak bir şey yapmayacağı' sözü ile aday oldu
Irkçı söylemleri ile bilinen Tanju Özcan CHP'den Bolu'dan yeniden aday oldu. Özcan'ın yeniden aday olması partide ve kamuoyunda tartışma yarattı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel Özcan'ın, 'bundan sonra belli konularda partiyi zora sokacak bir şey yapmayacağı' sözünü verdiğini söyledi.

Göçmen karşıtı politikaları, cinsiyetçi yorum ve sözleriyle sık sık gündeme gelen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ihraç edildiği CHP’ye dört ay sonra Parti Meclisi kararıyla geri döndü. Ardından CHP’nin Bolu Belediyesi için gösterdiği belediye başkanı oldu.

Tanju Özcan’ın son icraatlarından biri CHP Genel Merkezi önüne CHP’nin önceki Dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na koltuk fırlatarak, "Koltuk meraklısı Bay Kemal'i göndermenin zamanı geldi. Sen madem bu kadar çok koltuk seviyorsun. Bak koltuk sevdalısı Kemal Kılıçdaroğlu, ben sana koltuk getirdim. Şimdi in o koltuktan al bu koltuğu git evinde otur, torunlarını sev" demesiydi.

Özcan’ın partiye dönmesi ve yeniden aday olması tartışma konusu oldu. Özgür Özel bu konuda Kemal Kılıçdaroğlu’nun onayı alındığını ve Tanju Özcan’ın da ırkçı söylemler konusunda uyarıldığını söyledi.

Kısa Dalga’nın sorularını yanıtlayan Özgür Özel “ Özgür Bey “değişim”den bahsediyorsunuz ancak Tanju Özcan ırkçı söylemleri dolayısıyla eleştirilen bir isimdi. Kemal Kılıçdaroğlu’nu protesto etmek için de koltuk attı. Neden yeniden aday seçildi? Sorusuna şöyle yanıt verdi.

Kurultay öncesinde Bolu il yönetimi Tanju Özcan adına Kemal Bey'le gelmiş, görüşmüş ve Kemal Bey de 100. yıl kapsamında kendilerini affedebileceklerini söylemiş ve bir anlaşma olmuş. Yani böyle bir şey olmuştu. Bunu gelip bana söylediğinde, “Ben bunu bir Kemal Bey'e sorarım” dedim.

Hatta eleştirdiler beni “Kemal Bey’e mi soracaksın” diye. Genel başkanın orada verdiği bir söz ve Bolu’yu bir başka aday da kazanmıyor zaten. Ben Kemal Bey'e sordum, Kemal Bey de “böyle bir görüşme oldu” dedi. Devamlılık açısından yapılan bir şey. Almadan önce kendisiyle çok net konuştum. Bundan sonraki süreçte, “genel siyasete dair bir şey yapmayacağı, yerelde rekor oy alacağını ve bundan sonra belli konularda partiyi zora sokacak bir şey yapmayacağı” sözünü verdi.

“Irkçı söylemleri nedeniyle de uyardınız mı?” sorusuna da “Kendisini bütün hepsiyle ilgili uyardık. Üç konuda da uyardık” yanıtı verdi.

Cinsiyetçi ve ırkçı açıklamalar

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın uluslararası örgütlerce de “ırkçı” olarak görüldüğü uygulamalarından bazıları şöyle:

  • Bolu’daki reklam panolarına Türkçe ve Arapça “Bolu Beleldiyesi’nden geçici sığınmacılara son çağrı” başlığıyla “Artık istenmiyorsunuz, dönün ülkenize” yazılı afişler astırdı.
  • Bolu’daki yabancı uyrukluların nikah işlemlerini 100 bin liraya yükseltti ve bunu “Burada evlenip, çocuk yapmasınlar” diye savundu.
  • Bolu’daki yabancılara su ve elektrik fiyat tarifesinde de artış istedi.
  • Kendini “Irkçı ve faşist değilim. Türk milletinin çocuklarının geleceğini koruyan birisiyim” sözleriyle savunan Tanju Özcan, CHP’nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığı bırakmasını istemekle kalmayıp, parti önüne koltuk getirip Kılıçdaroğlu’nu protesto etmesiyle de dikkat çekmişti. (Kısa Dalga)

Politika