Papa Francis'ten tarihi açıklama: Kilise Kanada'da yerli çocuklara soykırım yaptı

Papa Francis'ten tarihi açıklama: Kilise Kanada'da yerli çocuklara soykırım yaptı
Katolik kilisesinin lideri Papa Francis, Kanada'daki kilise okullarında yerli çocuklarına soykırım yapıldığını söyledi. Francis Kanada ziyareti dönüşünde yerli bir gazeteciden gelen soruya "Evet, soykırım teknik bir sözcük ama aklıma gelmediği için kullanmadım... Evet bu bir soykırımdı, evet evet açıkça öyleydi" yanıtını verdi.

Katolik âleminin ruhani lideri Papa Francis, Kanada'da yerli çocukların kilise okullarında zorla asimile edilmesini 'soykırım' olarak niteledi. Papa Francis, yerli halklardan özür dilediği Kanada ziyareti dönüşünde uçakta yaptığı açıklamada 'soykırım' ifadesini kullandı.

Papa Francis geçtiğimiz hafta yaptığı Kanada’yı ziyaretinde, asimilasyon ve istismarın yanı sıra "Hristiyanların dönemin genel sömürgeci zihniyetine verdiği destekten" ötürü bu ülkedeki yerli halklardan özür dilemişti. Ancak kilise okullarının bahçesinde çok sayıda yerli çocuğun gömüldüğü isimsiz mezarların bulunmasının gölgesinde gelen bu özür, Kanada hükümeti ve insan hakları kuruluşları tarafından yeterli bulunmamıştı.

'EVET BU AÇIKÇA BİR SOYKIRIMDI'

Kanada'dan dönüş yolunda da, yerli bir Kanadalı gazeteci Papa'ya ziyareti sırasında niçin soykırım sözcüğünü kullanmadığını ve kilise üyelerinin soykırım yaptığına inanıp inanmadığını sordu. Papa Francis, "Bu sözcüğü kullanmadığım doğru çünkü aklıma gelmedi. Ama soykırımı tarif ettim. Özür diledim. Bu konuda, ki bu soykırımdı, af diledim" dedi.

"Çocukların ailelerinden alınmasını, kültürlerini, zihinlerini, geleneklerini, ırklarını, bütün bir kültürü değiştirmeye çalışmayı kınadım" diyen Papa Francis şöyle devam etti: "Evet, soykırım teknik bir sözcük ama aklıma gelmediği için kullanmadım .. tarif ettiğim şey... evet bu bir soykırımdı, evet evet açıkça öyleydi. Bunun bir soykırım olduğunu söylediğimi belirtebilirsiniz."

Kanada'da 1881-1996 arasında 150 binden fazla yerli çocuk ailelerinden ayırılarak kilise okullarına gönderilmişti. Birçoğu bu okullarda aç bırakılmış, cinsel istismara uğramış ve dövülmüştü.

'BİR GÜN İSTİFA EDEBİLİRİM'

Öte yandan, 85 yaşındaki Papa Francis'in 'istifa' sinyali vermesi de dikkat çekti. Katolik Kilisesi'nde Papalık görevine getirilen din görevlileri genellikle ölene dek bu koltukta kalırken, Papa Francis uçakta gazetecilerle sohbetinde "hayat boyu görev yapmak yerine bir gün istifa edebileceğini" söyledi. Yaşının ilerlediğini belirten Papa Francis, önümüzdeki dönemde sağlık sorunları nedeniyle daha az seyahat edeceğini ve gezilerini kısa tutacağını açıkladı.

Papalıktan istifa, çok nadir görülüyor. Son olarak, 2013 yılında Papa 16. Benediktus, kilisedeki cinsel istismar skandallarının ortasında sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden ayrılmış, yerine Papa Francis seçilmişti. (Kısa Dalga)

Dünya