Portekiz'de hükümetten kuraklık tavsiyesi: Suya zam yapın, sokakları yıkamayın

Portekiz'de hükümetten kuraklık tavsiyesi: Suya zam yapın, sokakları yıkamayın
Kuraklıktan en çok etkilenen Avrupa ülkelerinden Portekiz'de, hükümetten belediyelere sıradışı bir tavsiye geldi: Çok su tüketenlere zam yapın, sokakları su ile yıkamayın.

Sıcak hava dalgaları sonrasında görülmemiş bir kuraklıkla boğuşan Portekiz'de, hükümetten 43 belediyeye su fiyatlarına geçici olarak zam yapma ve sokakları su ile yıkamama tavsiyesi geldi. Hükümet, su seviyeleri kritik noktalara düşen bu belediyelerde park ve bahçelerin de sulanmamasını istedi.

Portekiz Çevre Bakanı Duarte Cordeiro, ülkedeki 61 barajdan 10'unda su seviyesinin kapasitenin yüzde 20'nin altına indiğini, diğer barajların iki yıllık suyu bulunsa da bu 10 barajdaki toplam suyun bir yıldan kıza sürede tükenebileceğini söyledi.

Corderio, ülkenin kuzeyindeki 40 belediye ile turizm bölgesi Algarve'da üç belediyeye su veren bu barajlardaki durum nedeniyle, zam ve tasarruf tavsiyesinde bulundu. Ayda 15 metreküpten fazla su tüketen aile ve şirketlere geçici zam yapılmasını öneren Portekizli Bakan, "Belediyeler aynı zamanda, sokakların yıkanması, yeşil alanların sulanması, süs havuzları ve yüzme havuzları gibi zaruri olmayan su kullanımını geçici olarak askıya almalı" diye konuştu. Corderio, hükümetin de gerekli gördüğü takdirde tavsiye yerine yasal tedbirlerle bu adımları atabileceğini ekledi. (Kısa Dalga)

Dünya