Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu: Olursa 6,8 büyüklüğünde deprem üretir diyorlar... Pötürge yorumuna katılmak mümkün değil

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu: Olursa 6,8 büyüklüğünde deprem üretir diyorlar... Pötürge yorumuna katılmak mümkün değil
Son günlerde çok konuşulan ABD'li uzmanların hazırladığı raporda "6,8'lik deprem üretebilir" dedikleri faya ilişkin Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Kısa Dalga'ya açıklamada bulundu. Prof. Gökçeoğlu "Neticede çalışmalarındaki bulguları saha gerçekleriyle önemli oranda örtüşmekle birlikte, Pötürge yorumuna katılmak mümkün değil. DAF'ın büyük segmentleri kırıldı ancak küçük ve tali fay" görüşünü dile getirdi.

Yavuz Karamahmutoğlu


Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra bölgedeki diğer diri faylarına ilişkin durumu vatandaşların merak konusu.

Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki jeofizikçiler Şubat depremiyle ilişkili fay bölgesini incelemek için uzaktan algılama yöntemini kullandılar.

Analizde fayın bir kısmının tıkalı kaldığı ve gelecekte Malatya Pötürge'de 6,8 büyüklüğünde başka bir depremin meydana gelebileceği iddia edildi.

Rapor Türkiye'de tartışma konusu olurken, deprem bilimcilerden de farklı yorumlar geldi.

Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu bahsedilen segmente ilişkin bilimsel çalışmalarını paylaştı.

Gökçeoğlu "raporda hareket gözlenmeyen ve potansiyel deprem üretir denen Pötürge 2020'de kırıldı" görüşünü dile getirdi.

Kısa Dalga'nın ABD menşeili rapor ne diyor, sizin çalışmanızda ortaya çıkan bulgularla nasıl bir değerlendirme yaparsınız? sorusuna yanıt veren Gökçeoğlu şunları kaydetti:

"İlgili rapor uzaktan algılama verilerine dayanıyor. Her iki depremde de hareket edip yer değiştiren bölgeleri tespit ediyor ki tespitleri çoğunlukla yerinde ve doğru. Ancak Ergenek segmenti kuzeyinde bulunan Pötürge segmentinde hareket tespit edemediklerini ve buranın bir sismik boşluk oluşturduğunu söylüyorlar. Bu segmentin 6 Şubatta hareket etmediği doğru çünkü 2020'de burası kırıldı ve deprem oluşturdu. Bu kısım gözden kaçırılmış gibi görünüyor. 2020 Sivrice depremi ile ilgili çok çalışma yapıldı ve bu depremin Sivrice - Pötürge segmenti üzerinde olduğu biliniyor. Ayrıca ABD'li uzmanlar buranın izlenmesi gerektiğini söylüyorlar illede bir deprem olacak demiyorlar. Olursa 6.8 büyüklüğünde deprem üretir diyorlar. Neticede çalışmalarındaki bulguları saha gerçekleriyle önemli oranda örtüşmekle birlikte, Pötürge yorumuna katılmak mümkün değil. Son söz olarak DAF'ın büyük segmentleri kırıldı ancak küçük ve tali faylar olabilir ve bunlar önemsiz büyüklükte depremler üretmeye devam edebilirler ki bunların büyüklüklerinin 4-4.5 civarında olması beklenebilir. Ayrıca artçılar devam edecek bunu da gözden kaçırmamak lazım." (Kısa Dalga)

Gündem