Prof. Dr. Müftüoğlu'ndan varyant açıklaması: Sürü bağışıklığı hayal oldu

Prof. Dr. Müftüoğlu'ndan varyant açıklaması: Sürü bağışıklığı hayal oldu
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Bu yeni alt varyant şimdiye kadar gördüklerimizden çok farklı. Sürü bağışıklığı umudu neredeyse hayal olmuş durumda" dedi.

Koronavirüs vakaları hızla artarken yeni varyantla ilgili uzmanlardan peş peşe açıklamalar geliyor. Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, "Bu yeni alt varyant şimdiye kadar gördüklerimizden çok farklı" dediği bugünkü yazısında şunları aktardı:

"Ne orijinal Vuhan virüsüne, ne de Alfa’ya, Delta’ya, Beta’ya, Mu’ya, Gamma’ya benziyor. Öncekilerden çok farklı bir alt varyant bu. Diğerlerinden çok daha kolay, çok daha hızlı bulaşabilme kabiliyeti var.

İşin kötüsü daha önce aşılarınızı tamamlayıp tamamlamadığınızı, hatta hastalığı (COVID-19) geçirip geçirmediğinizi de ciddiye almıyor, onu bir şekilde kaptıysanız eğer ondan hastalanmadan kurtulmanız âdeta mucize haline geliyor. Zaten böyle olduğu için de “sürü bağışıklığı” umudu neredeyse hayal olmuş durumda.

İşte bu nedenle “korkmayalım, endişe etmeyelim” ama lütfen “riskli alanlarda maskeleri takmayı” sürdürelim. Daha da önemlisi eğer grip ve benzeri bir durumla karşı karşıyaysak muhtemel bir “COVID taşıyıcısı ve yayıcısı” olabileceğimizi dikkate alarak mutlaka ama mutlaka maske takalım ve mümkünse kalabalıklara karışmayalım. Özellikle risk grubundaysak ve son aşımızın üzerinden 4 aydan daha uzun bir süre geçmişse hatırlatma dozu aşılarımızı yaptırmayı unutmayalım."

YAZININ TAMAMI

Sağlık