Prof. Dr. Osman Bektaş: Marmara'da 7'den büyük deprem tahmini fayın tümüyle kilitli olduğu varsayımına dayandırılmış

Prof. Dr. Osman Bektaş: Marmara'da 7'den büyük deprem tahmini fayın tümüyle kilitli olduğu varsayımına dayandırılmış
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş San Andreas Fayının bilinen özelliklerinin ikizi olduğu belirtilen Karadeniz Fay Zonu ilişkin "creep bölgeleri" değerlendirmesi yaptı.

Türkiye'yi yasa boğan 7,7 ve 7,6'lık Kahramanmaraş merkezli, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Hatay, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa'da büyük yıkımlara neden olan depremlerden sonra Karadeniz Fay Zonu'nun (KAF) olası bir depremde İstanbul'da nasıl davranacağına ilişkin deprem bilimcilerin tartışması devam ediyor.

Bilim dünyasında 7 ve üzerinde bir deprem üreteceğine ilişkin yaygın bir değerlendirme olmakla birlikte KAF'ın İstanbul'da yaşanan eski depremlerle birlikte incelendiğinde "creep bölgesi" teziyle 7 üzeri büyük deprem üretmeyeceği ifade ediliyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi emekli öğretim üyesi, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş da bu tezi ifade edenlerden biri.

Bektaş daha önce Marmarayı karşılaştırarak "İki 7'den büyük deprem kırığının ilerlemesi CREEP bölgesinde durur. San Andreas ve KAF CREEP bölgesini sırasıyla M 6 ve 6,4 depremleriyle geçer" dedi. Bektaş "Marmara'nın batıdan, doğuya 1912 - 2022 büyük deprem üreten fay bölümleri arasında sürüklenen (creep) kısımlar bulunmaktadır" yorumunda bulunmuştu.

Bektaş son olarak "yanlış hesap yanlış sonuç" diyerek "Kaliforniya'da fayların creep bölgeleri beklenen deprem büyüklüğünden düşülür. Oysa Marmara'da 7 den büyük deprem tahmini fayın tümüyle kilitli olduğu varsayımına dayandırılmış, creep bölgelerinin 'deprem enerjisi açığı' beklenen depremden düşülmemiştir" yorumunda bulundu.

Creep bölgesi: "Bazı yerlerinde fay üzerinde İngilizce'de 'creep' denen kaymaya benzer bir hareket ve bununla ilişkili küçük depremler olur. Bazı yerlerinde ise deprem neredeyse hiç olmaz" (Kısa Dalga)

Gündem