Putin'den ABD'ye 'gözdağı': Patriot'ları imha edeceğiz

Putin'den ABD'ye 'gözdağı': Patriot'ları imha edeceğiz
Yaklaşık 1 sene önce batı komşusu Ukrayna'ya savaş açan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin Ukrayna'ya göndermeyi planladığı Patriot füze sistemlerini imha edeceklerini söyledi.

Rusya'nın şimdiye kadar birçok bölgesini ilhak ettiği Ukrayna'ya yönelik savaşı 10'uncu ayını geride bırakırken, ateşkese dair umut yok.

Sputnik'in haberine göre Rossiya-1 televizyonuna konuşan Putin'e ABD'nin Ukrayna'ya Patriot hava savunma sistemleri gönderme kararı alması hatırlatıldı.

Rus lider, söz konusu sistemleri yüzde 100 imha edeceklerini ve bundan emin olduğunu, fakat Ukrayna'nın henüz bu sistemlere sahip olmadığını ifade etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna’ya aralarında Patriot hava savunma sistemlerinin de bulunduğu 1,85 milyar dolarlık askeri yardım yapacaklarını açıklamıştı.

'Anlaşmaya hazırız'

'Rusya ile NATO'nun Ukrayna nedeniyle cepheleşmesi hakkında 'artık o kadar tehlikeli olduğunu düşünmediğini' ifade ede Rus lider, "Doğru yönde ilerlediğimizi düşünüyorum, ulusal çıkarlarımızı, vatandaşlarımızın ve halkımızın çıkarlarını koruyoruz. Vatandaşlarımızı korumaktan başka seçeneğimiz yok" dedi.

Putin, Rusya'nın mevcut süreçteki tüm taraflarla kabul edilebilir sonuçlar üzerinde anlaşmaya hazır olduğunu belirterek söz konusu tarafların müzakereleri reddettiğini öne sürdü.

Rusya'nın 2014'ten bu yana Ukrayna'daki duruma barışçıl çözüm bulma girişimlerinde bulunduğunu iddia eden Putin, şöyle devam etti: "Tüm anlaşmazlıkların müzakere yoluyla barışçıl şekilde çözülmesini sağlamak için her zaman çabaladık. Ancak maalesef karşı taraf farklı niyetteydi ve daha önce birçok kez söylediğim, hepimizin bildiği gibi sert silahlı faaliyetler yürütmeye başladılar. Öyle ya da böyle, bu topraklarda yaşayan insanların yanında yer almak zorunda kaldık, Kırımlıların seçimini desteklememiz gerekiyordu, nitekim her şey bununla başladı, her şey bununla başladı! Ancak darbe yapan biz değildik, onlardı."

'Amacımız Rusya halkını birleştirmek'

Genel olarak Ukrayna'daki krizin temelinde Batılı jeopolitik rakiplerin Rusya'yı, tarihi Rusya'yı parçalamaya yönelik politikası yattığını kaydeden Putin, "Böl ve yönet politikası. Onlar her zaman bunu yapmaya çalıştı ve şimdi de bunu yapmaya çalışıyorlar. Bizim amacımız ise farklı, Rusya halkını birleştirmek" dedi.

'Rusya'nın Ukrayna konusunda Batı'nın yaptığı gibi utanmazca hareket etme yoluna gitmesinin mümkün olmadığını' söyleyen Rus lider, "Bizim farklı biz felsefemiz, hayat ve insanlarla ilgili farklı bir yaklaşımımız var" yanıtını verdi. (Kısa Dalga)

Dünya