Putin'in 'gözde' füze programında şok: Ünlü Rus fizikçi 'vatana ihanet' suçlamasıyla gözaltında

Putin'in 'gözde' füze programında şok: Ünlü Rus fizikçi 'vatana ihanet' suçlamasıyla gözaltında
Rusya'nın hipersonik füze sistemlerinin geliştirilmesi amaçlı araştırmaları koordine eden fizikçi Andrey Shiplyuk 'vatana ihanet' suçlamasıyla gözaltına alındı.

Rusya savunma sanayinin en önemli silahlarından biri olarak gösterilen ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 'rakipsiz' olarak nitelediği hipersonik füze programında dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Novosibirsk Teorik ve Uygulamalı Mekanik Enstitüsü'nün hipersonik laboratuvarının yöneticisi Andrey Shiplyuk, 'vatana ihanet' şüphesiyle gözaltına alındı.

Shiplyuk'un meslektaşlarından biri, TASS ajansına yaptığı açıklamada enstitüde arama yapıldığını söyledi.

Shiplyuk, son yıllarda hipersonik füze sistemlerinin geliştirilmesine destek amacıyla yapılan araştırmaları koordine ediyordu.

Novosibirsk'te çalışan bir diğer fizikçi de geçen ay ihanet suçlamasıyla gözaltına alınmıştı. Dmitri Kolker, kısa süre sonra pankreas kanserinden ölmüştü.

Rusya'nın hipesonik füzeleri, "hayalet füze" olarak anılıyor. Rusya Savunma Bakanlığı, bu füze kategorisindeki Kinzhal'ı Ukrayna'da ilk kez kullanmıştı.

Son olarak Putin, geçen hafta onayladığı yeni deniz doktrini çerçevesinde Amiral Gorşkov fırkateynine birkaç ay içinde hipersonik Zircon füzeleri konuşlandırılacağını açıklamıştı. (Kısa Dalga)

Dünya