Ragıp Zarakolu: 2012’deki dava için iademi istemek gülünç

Ragıp Zarakolu: 2012’deki dava için iademi istemek gülünç
Türkiye’nin NATO üyeliğine karşı İsveç'ten iadesini istediği isimlerden yazar Ragıp Zarakolu, “2012 yılından serbest kaldığım bir davada benim iademi istemek gülünç” dedi.

İspanya’nın başkenti Madrid’de gerçekleşen NATO zirvesinde, Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasında mutabakat metni imzalandı. Bu sonuçla İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılmasının önü açıldı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın iadesini istediği çok sayıda ismin yer aldığı listeyi İsveç’e verdiği belirtilirken, listede ismi yer alan yazar Ragıp Zarakolu, NATO zirvesi ve iade talepli listeyi değerlendirdi.

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Zarakolu, Erdoğan’ın Madrid zirvesini bir “zafer” olarak kamuoyuna sunduğunu, ancak Türkiye’nin bir kazanım elde etmediğini söyledi.

'YETKİ HÜKÜMETTE DEĞİL İSVEÇ YÜKSEK MAHKEMESİ'NDE'

Zarakolu, “Çünkü diplomatik bir dille İsveç ve Finlandiya Türkiye’nin taleplerini yani ‘terörist’ olduğu iddia edilen isimlerin dosyalarına tekrar bakacaklarını söyledi ve hemen ardından zaten 19 dosyanın Yüksek Mahkeme tarafından sonuçlanmış olduğunu ve bunun kabul edilmeyeceği belirtildi. Çünkü bu konuda karar yetkisi hükümette değil İsveç Yüksek Mahkemesi’nde. İsveç Yüksek Mahkemesi aynı zamanda Anayasa Mahkemesi olma özelliği taşıyan bir kurum. İsveç zaten Türkiye’ye zaman zaman iadelerde bulundu. Tabi adli suçlar konusunda iadelerde bulundu. Esrar kaçakçılığı ya da insan kaçakçılığı gibi işlere bulaşan kişilerin iade edildiği oldu. Bu bakımdan Türkiye’nin kazanmış bir şeyin olduğunu ben düşünmüyorum. Fakat yine de İsveç’teki sol muhalefet tarafından bir ödül olarak kabul edildi” diye konuştu.

‘HUKUKİ BİR ANLAMI YOK’

Türkiye’nin iade listesini ciddi bir şekilde düzenlediğini, fakat bugüne kadar İsveç hükümetinin iade taleplerine ilişkin çok titiz davrandığını söyleyen Zarakolu, şöyle konuşut:

"Türkiye, İsveç’e sanki ikinci sınıf bir ülke muamelesi yapıyor. Duyduk mu herhangi bir şekilde Türkiye’nin Fransa’dan, Almanya’dan ya da ABD’den iade talebinde bulunduğunu? O açıdan da aşağılayıcı bir tavır. Benim iade edilmem talebi sadece taciz, rahatsız etme eylemi. Onun dışında hukuki bir anlamı yok. Bu konu karara bağlandı. 2012 yılından serbest kaldığım bir davada benim iademi istemek gülünç. Aslında bu İstanbul KCK davanın da düşmesi gerekirdi. Bu davanın hakimleri de tutuklu vaziyette. Hakimleri bile tutuklanan bir mahkemenin saçma bir kararı kabul edilemez."

Gündem