Stockholm'de dikkat çekici görüşme: 'Erbil, İsveç'e Kürt diasporasının Türkiye endişesini iletti'
Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliklerine yönelik fiili vetosunu kaldırması karşılığında yapılan anlaşmaya ilişki tartışma sürüyor. İki ülkenin Türkiye'nin iade taleplerine nasıl yanıt vereceği merak konusu olurken, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) ile İsveç arasında dikkat çekici bir temas gerçekleşti. IKBY'nin İsveç Temsilcisi Şoreş Kadir, İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde ile görüştü.
Kadir, görüşme hakkında Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Linde ile hem Kürdistan Bölgesel Yönetimi-İsveç ilişkileri özelinde ortak çıkarları, hem de "Kürt toplumunun İsveç'in NATO üyeliği hakkındaki son haberlere dair endişelerini" ele aldıklarını söyledi.
Timely meeting with Sweden's Minister for Foreign Affairs @AnnLinde. We exchanged views on issues of common interest with emphasis on @Kurdistan-Sweden relations and the need to address the concerns of the Kurdish community about recent media reporting on Sweden’s NATO membership pic.twitter.com/0W7iSGq2iM
— Shorsh Kadir (@ShorshKadir) July 1, 2022
Ofisinden yapılan yazılı açıklamadaysa, Kadir’in görüşmede "İsveç'in NATO'ya üye olma girişiminin ardından Kürtlere yönelik politikasına ilişkin haberlerle ilgili olarak Kürt diasporasının endişelerini bakana ilettiği” kaydedildi. Aynı zamanda, "İsveç'in Kürtlere konuya ilişkin açıklama yapması gerekliliğine" de değinildiği aktarıldı.
LINDE: İYİ BİR GÖRÜŞME YAPTIK
Linde de kendi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Kadir ile "İsveç'teki Kürtlerin durumu ve İsveç'in Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne desteği hakkında iyi bir görüşme yaptıklarını" belirtti.
Bra samtal med @KRGsweden representant @ShorshKadir om situationen för kurder i Sverige och fortsatt svenskt engagemang i Kurdistanregionen i Irak. pic.twitter.com/YNDJohsgFl
— Ann Linde (@AnnLinde) July 1, 2022
Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında yapılan üçlü memorandum üç ülkede de tartışma konusu. Türkiye'de muhalefet iktidarı NATO üyeliklerine veto konusunda "geri adım" atmakla eleştirirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın "teröristlerin iade edileceği" yönündeki açıklamaları da İsveç ve Finlandiya'da tartışma yarattı.
İki ülkede de hükümetler, "demokrasi ve insan haklarından taviz verildiği" yönündeki eleştirilere yanıtlarında, iade taleplerinin kendi yasalarına ve uluslararası hukuka göre, mahkemeler tarafından değerlendirileceğine vurgu yaptı. Son olarak Finlandiya, Türkiye ile kamuoyuna açıklanan yazılı mutabakatın ötesinde bir anlaşma yapmadıklarını ve iade edilecek isimlerin özel olarak konuşulmadığını duyurdu.
Ann Linde de hafta içinde gelen eleştirilere, "Erdoğan’a boyun eğmedik. Terör faaliyeti olduğu yönünde delil olmadıkça hiçbir iadeye razı olmayacağız. Kürtler açısından insan haklarının ya da demokratik haklarının risk altında olduğunu düşünmelerini gerektirecek bir sebep yok" sözleriyle yanıt vermişti. (Kısa Dalga)
Bozdağ'dan İsveç ve Finlandiya açıklaması: Onların samimiyetlerini ölçeceğiz
Finlandiya Dışişleri Bakanı: Türkiye'yle iade edilecek belirli isimler üzerinde konuşmadık
Erdoğan'ın sözleri İsveç'i karıştırdı
İsveç Başbakanı: Türkiye ile yapılan anlaşmanın yüzde yüz arkasındayız
Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö: YPG'ye terör örgütü demedik
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.