Rapor: Yapay zeka 300 milyon işi yapabilecek

Rapor: Yapay zeka 300 milyon işi yapabilecek
Yatırım bankası Goldman Sachs, yapay zekanın (AI) 300 milyon tam zamanlı işi yapabileceğini bildirdi.

Goldman Sachs'ın raporunda yapay zekanın ABD ve Avrupa’daki işlerin dörtte birinin ortadan kalkmasına neden olabileceği kaydedildi.

BBC Türkçe'nin haberine göre raporda bunun yeni işlerin ortaya çıkmasını ve verimliliğin yükselmesini sağlayabileceği ifade edildi.

Raporda yıllık küresel olarak ortaya konan hizmet ve üretimin yüzde 7 artabileceği belirtildi.

Hangi sektörleri etkileyecek?

Yapay zekanın etkileyeceği işlerin yüzde 46’sının idari, yüzde 44’ünün yasal, yüzde 6’sının inşaat ve yüzde 4’ünün bakım ve onarım sektöründe olduğu ifade ediliyor.

İnsanların yarattıklarından ayırt edilemeyecek kalitede içerik ortaya koyan üretici yapay zekadaki gelişme büyük bir adım olarak tanımlanıyor.

Yapay zekanın özellikle telif haklarıyla ilgili ortaya çıkardığı sorunlar, sanatçıları ve tasarımcıları uzun zamandır kaygılandırıyor.

'Kaçının yok olacağını bilmek zor'

Oxford Üniversitesi’nde mesleklerin geleceği üzerine uzmanlaşan Carl Benedikt Frey, üretici yapay zeka yüzünden kaç mesleğin yok olacağını bilmenin zor olduğunu dile getirdi.

Frey, gelişmeleri Uber ya da GPS teknolojisi geldiğinde sürücülerin yaşadığı zorluklara benzetti.

Bu teknolojilerin gelmesi sonucu sürücülerin sayısının azalmadığını ancak maaşların düştüğünü hatırlatan Frey, ChatGPT'le de gazetecilerin maaşlarının düşmesi tehlikesi olduğunu aktardı. (Kısa Dalga)

Teknoloji