Reuters anketinden Türkiye için çarpıcı enflasyon tahmini

Reuters anketinden Türkiye için çarpıcı enflasyon tahmini
Reuters ajansı, Türkiye'de haziran ayı enflasyonu konusunda ekonomistler arasında gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını açıkladı.

Reuters ajansı, Türkiye'de haziran ayı enflasyonu için gerçekleştirdiği anketin sonuçlarını açıkladı. Buna göre, yıllık enflasyonun haziranda yüzde 78'in üzerine yükselmesi, yıl sonu ortalamasının ise yüzde 70'in biraz altında gerçekleşmesi bekleniyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) haziran ayı enflasyon verilerini 4 Temmuz günü açıklaması bekleniyor. TÜİK'in açıkladığı mayıs verilerine göre resmi enflasyon 24 yılın en yüksek seviyesine çıkmış, 2.98 puan artarak yüzde 73.50'ye yükselmişti. Öte yandan, TÜİK'in madde sepeti fiyat listesini yayımlamaması hesaplamayla ilgili tartışma yaratmıştı.

Reuters'ın ekonomistler arasında gerçekleştirdiği anket ise haziranda daha da yüksek seviyelere işaret ediyor.

Buna göre, ankete katılan 12 ekonomistin haziran için yıllık enflasyon tahmini medyanı yüzde 78.35. Ekonomistler arasındaki en düşük tahmin yüzde 72.30, en yüksek tahmin ise yüzde 81.80 olarak gerçekleşti.

Ankete katılan dokuz ekonomistin haziran için aylık enflasyon tahmini ise yüzde 5.38 oldu. En düşük tahminin yüzde 3.50, en yüksek beklentinin ise yüzde 6.80 olduğu belirtildi.

Ajans, yıl sonu enflasyon beklentilerini de güncelledi. Buna göre, ankete katılan 18 ekonomistin yıl sonu enflasyon tahminlerinin medyanı yüzde 69.5 olarak hesaplandı. En düşük öngörü yüzde 60.33, en yüksek de yüzde 120 oldu.

Reuters'ın mayıs ayında gerçekleştirdiği ankette yıl sonu enflasyon beklentisi 63.5 olarak açıklanmıştı. (Kısa Dalga)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Ekonomi