Rusya Merkez Bankası Başkanı'nın gizli Türkiye ziyareti

Rusya Merkez Bankası Başkanı'nın gizli Türkiye ziyareti
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’nın da aralarında bulunduğu bir Rus heyeti önce Ankara’ya ardından da İstanbul’a geldi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Ağustos’ta Soçi'de Rusya lideri Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin ardından, dönüş yolunda gazetecilere yaptığı açıklamada Rusya ile ruble ile alışveriş yapılması konusundaki mutabakat için "Sayın Putin'le ruble üzerinde mutabık kaldık. Ruble noktasında bu alışverişlerimizi yapacağımız için o da tabii Türkiye-Rusya arasında mali noktada ayrı bir güç kaynağı olarak Rusya'ya ve Türkiye'ye inşallah kazandıracak" demişti.


5 Türk bankasının Rusya'nın Mir kartı konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini aktaran Erdoğan, "Burada da çok ciddi gelişmeler var. Bu da tabi Rusya'dan gelen turistleri çok çok rahatlatan bir süreç. Onlarla alışverişini, otel ödemelerini yapabiliyorlar. Bu da tabi hem onlar için hem bizim için çok çok rahatlatıcı bir sistem. Bu ziyaretimizde Rusya Merkez Bankası Başkanı ile bizim Merkez Bankası Başkanımız da görüşmelerini yaptılar" diye konuşmuştu.

İş Bankası ve DenizBank'ın ardından Ziraat, Vakıf ve Halk bankaları da Rusya'nın Mir ödeme sisteminden çıktı.

Dünya gazetesi yazarı Kerim Ülker, bu konuyu ele aldığı yazısında böyle gelişmelerin yaşandığı bir dönemde Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’nın da aralarında bulunduğu bir Rus heyeti önce Ankara’ya ardından da İstanbul’a geldiğini aktardı. Ülker'in yazısında ilgili bölüm şöyle:

"(...) Rusya’nın önde gelen ekonomi gazetesi Kommersant, Rusya vatandaşlarının Türkiye'de ödeme yapmaya devam edebilmesi için Mir ve Troy sistemlerinin ortak bir çalışma yürüteceğini iddia etmişti. Zira Troy kartlar Amerikalı AMEX ve Discover sistemleriyle aktif işbirliği içinde.

Troy'un Mir ile işbirliği yapması durumunda Amerikalı şirketlerin mevcut ortaklığa son verebileceği tahmin edileceğini de vurgulayan Kommersant, Troy'un Mir ile işbirliği yapması durumunda Amerikalı şirketlerin mevcut ortaklığa son verebileceğini de hatırlattı.

İşte süreçte Türkiye, Moskova’dan önemli bir ismi ağırladı. Sessiz sedasız tabir-i caiz ise gizlice yapılan bu ziyaretin aktörleri ise Rus finans sisteminin tepe isimleriydi.

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina’nın da aralarında bulunduğu bir Rus heyeti önce Ankara’ya ardından da İstanbul’a geldi. Edindiğim bilgilere göre Nabiullina, Türk bankalarının yöneticileriyle görüştü. Ödeme sistemleri konusunda çalışmalar yürütmeye çalıştı. Ancak sonuç beklediği gibi olmadı.

Hatta ziyareti sürecinde tarihi yarımadaya da giden Nabiullina, Rusya’da oldukça popüler olan ünlü bir restoranda da İstanbul’da yaşayan Rus vatandaşlarıyla da görüştü.

Hem özel hem de kamu bankalarının Rus ödeme sistemlerini askıya alması ve almaya başlaması Rusya’nın dünya ile bağını giderek daraltıyor. Rus medyası kamu bankalarının da bu sürece katılmasını Türkiye’nin yaptırımlara karşı kayıtsız kalamayacağının bir göstergesi olarak görüyor. Kısa bir hatırlatma daha yapayım istedim. Rus dilinde Mir, iki anlama geliyor. Biri Dünya, diğeri de Barış… Rusya’nın uyguladığı politikaların bugünlerde hem “barışı” hem de “dünyayı” tehdit etmesi de ilginç geliyor doğrusu."

Yazının tamamı

Ekonomi