Rusya'dan 'ikinci S-400' için ikinci açıklama: Sözleşme hayata geçirilmeye başladı

Rusya'dan 'ikinci S-400' için ikinci açıklama: Sözleşme hayata geçirilmeye başladı
Rusya, "Türkiye ile ikinci parti S-400 için anlaşma yapıldığına" dair açıklamalarını sürdürüyor: "Sözleşme şu anda hayata geçiriliyor."

Türkiye'nin Rusya ile ikinci parti S-400 hava savunma sistemleri almak ve bazı parçaları üretmek üzere anlaşma imzalandığına dair Rus medyasında yayımlanan ve Savunma Sanayi Başkanlığı'nca yalanlanan habere ilişkin karmaşa sürüyor.

İlk açıklamayı yapan Rusya Federal Askeri ve Teknik İş Birliği Dairesi Başkanı Dmitriy Şugayev, yeni demecinde de "Rus S-400 uçaksavar füze sisteminin ikinci alayının tedarikine ilişkin sözleşmenin imzalandığını ve hayata geçirilmeye başladığını" söyledi.

'TÜRKİYE İLE ÇALIŞMAYA DEVAM ETMEYİ PLANLIYORUZ'

Sputnik’e konuşan Şugayev, “Diğer hususların yanı sıra sistemin ayrı bileşenlerinin üretiminin yerelleştirilmesini sağlayan (ikinci S-400 alayının Türkiye'ye tedariki ile ilgili) sözleşme belgesi imzalanmış bulunuyor. Sözleşme şu anda hayata geçiriliyor” diye konuştu.

Türkiye’nin Rusya’nın önemli bir ortağı olmaya devam ettiğini söyleyen Şugayev, iki devletin yakın ticari ve ekonomik ilişkiler ile bağlı olduğunu, askeri-teknik işbirliği dahil olmak üzere ikili işbirliğinin birçok alanda geliştiğini vurguladı.

Şugayev, “Bu yıl gelişen zorlu politik durum, Rus tarafı ile ortakları arasındaki etkileşimin bazı yönleri üzerinde olumsuz etki yarattı. Bununla birlikte Türkiye ile askeri-teknik işbirliği, iki ülkenin liderleri arasında varılan anlaşmalar doğrultusunda gelişiyor. Türk ortaklarla şeffaf ve karşılıklı yarar temelinde çalışmaya devam etmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.

S-400 sistemlerinin benzersizliğine dikkat çeken Şugayev, “Önümüzdeki yıllarda herhangi bir devletin performans özellikleri açısından S-400 Triumf'a yaklaşabilecek bir sistem geliştireceğine inanmak için hiçbir neden olmadığını bundan emin olarak söyleyebilirim” dedi.

NE OLMUŞTU?

Şugayev'in ilk açıklaması, Türkiye'den bir heyetin yeni F-16 alımını ve mevcut filonun modernizasyonunu görüşmek için ABD'ye gitmesinin hemen sonrasında gelmişti.

ABD, Türkiye'nin bir NATO üyesi olarak Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri almasına karşı yaptırım dayatmış, Türkiye üretim ortağı F-35 savaş uçakları programından çıkarılmıştı. Sonrasında ise F-35'ler yerine F-16'lar üzerine pazarlıklar başlamıştı.

Ankara'nın F-16 girişimlerine Joe Biden yönetiminden yeşil ışık gelse de, Kongre'den onay çıkıp çıkmayacağı henüz bilinmiyor. (Kısa Dalga)

Gündem