'İkinci S-400' iddiasının ardından ABD'den Türkiye'ye uyarı: 'Her zamankinden önemli'

'İkinci S-400' iddiasının ardından ABD'den Türkiye'ye uyarı: 'Her zamankinden önemli'
Rus medyasında yayımlanan "Türkiye ile Rusya arasında ikinci parti S-400 hava savunma sistemleri için anlaşma imzalandı" iddiası hakkında ABD'den açıklama geldi.

Türkiye'nin Rusya ile ikinci parti S-400 hava savunma sistemleri almak için anlaşma imzalandığına dair Rus medyasında yayımlanan ve Savunma Sanayi Başkanlığı'nca yalanlanan haber, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'a soruldu.

Price, günlük basın toplantısındaki açıklamasında Türkiye'ye Rusya'nın savunma sektörüyle daha fazla işbirliği yapmama çağrısında bulundu. Price, "Sürekli olarak vurguladığımız nokta şu ki, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı gaddar ve meşru olmayan savaşı, tüm ülkelerin Rusya’nın savunma sektörü ile alışveiş yapmamasını bazı açılardan her zamankinden daha hayati hale getirdi" dedi.

ABD Dışişleri Sözcüsü, "Ne olacağını bekleyip görmemiz lazım ama biz bu konuda yeni bir gelişmeden haberdar değiliz” dedi. Price, Türkiye’nin Rusya’dan yeni parti S-400 satın almasının, Biden yönetiminin yeni F-16 satışını gözden geçirip geçirmeyeceğine dair yorum yapmadı.

Rus basınındaki haber, Türkiye'den bir heyetin F-16 satışını ve mevcut F-16 filosunun modernizasyonunu görüşmek üzere ABD'ye hareket ettiği gün yayımlanmıştı. Haberde, Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev'in açıklamalarına dayanarak Rusya ile Türkiye arasında ikinci parti S-400'ler için anlaşmanın 'çoktan' imzalandığı ve bazı parçaların da Türkiye'de üretileceği belirtiliyordu.

ABD Dışişleri Sözcüsü Price'ın açıklamalarını aktaran Defense News sitesine konuşan Türk kaynaklar da, Rusya ile bazı S-400 parçalarının Türkiye içinde üretilmesi konusunda anlaşma yapılabileceğini savundu. (Kısa Dalga)

Gündem