Salgının seyrini değiştirecek varyant 'Centaurus'

Salgının seyrini değiştirecek varyant 'Centaurus'
Dünya çapında 6.3 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan koronavirüs yeni mutasyon ve varyantlarla hızla yayılmaya devam ediyor... Bilim insanları ilk olarak Mayıs ayında tespit edilen ve Centaurus varyantının endişe yarattığını duyurdu.

Koronavirüs vakaları hızla artarken Hindistan’da şu sıralarda dominant varyant halini alan ve Centaurus adı verilen BA.2.75 varyantının koronavirüs salgınının seyrini değiştireceği belirtiliyor.

Gerçek Gündem'in aktardığı habere göre ilk olarak mayıs ayında Hindistan’da tespit edildikten sonra Birleşik Krallık, Almanya ve Hollanda’da görülen BA.2.75 varyantının baskın varyant haline gelmesi bekleniyor. Bilim insanları, “Bu virüs çok daha bulaşıcı ve bu sebeple dünyanın geri kalan bölgelerinde de baskın olması olası. Fakat henüz bu virüs ile ilgili incelemeler ve yeterli verilerimiz yok” dedi.

Hollanda Kamu Sağlığı Enstitüsü bu hafta BA.2.75’in Hollanda’da bulunduğunu açıklamış fakat henüz bu varyant hakkında çok az şey bilindiğini duyurmuştu. Yetkililer, “Bu virüsün ufak ve belirgin bazı değişiklikler geçirerek Covid-19’a karşı oluşturulan güvenlik mekanizmasını daha kolay geçtiği tahmin ediliyor” dedi.

Bu varyantın daha önce Covid-19 geçirmiş olanlarda ya da aşı olanlarda oluşan bağışıklığı alt edebildiği kaydedildi.

Birleşmiş Milletler bünyesinde çalışmalarını sürdüren Dünya Sağlık Örgütü, henüz bu varyantı “endişe yaratan varyant” olarak tanımlamazken, bu virüsün gelişiminin yakından izlendiğini aktardı.


Sağlık