Sao Paulo’da asbestten fazlası mı var?

Sao Paulo’da asbestten fazlası mı var?
Brezilya’dan Türkiye’ye gelmek üzereyken protestolar üzerine durdurulan 'Nae Sao Paulo' uçak gemisinde kokain bulunduğu ihbar edildi.

Türkiye’den Brezilya’da Federal Polis ve Suape Limanı yetkililerine gönderilen isimsiz bir e-posta, Nae Sao Paulo’da kokain bulunduğunu bildirdi.

5 Ekim’de işleme alınan bu epostada "Bu geminin limanınıza bağlanmasına izin verirseniz, lütfen uygun bir narkotik araması yapın. Türkiye'deki araştırmacı gazeteciler, gemi enkaz şirketlerinin uyuşturucu kaçakçılığı için ömrünü tamamlamış gemileri kullanıp kullanmadığını tartışıyorlar. Bunlar sadece söylenti değil, bazı görgü tanıkları, geminin hurda sahasındaki işçiler de bunu doğruluyor. Gemi son derece tehlikeli olduğu için kimse girmek istemiyor ve bu yüzden uyuşturucuyu gizlemek için iyi bir seçim” dendi.

Marco Zero sitesinin 3 Kasım’da duyurduğu habere göre Pernambuco Eyaleti ombudsmanı 19 Ekim’de verdiği yanıtta, bilginin liman idaresi ve Federal Polis’e iletildiği belirtildi.

İhbarcı, Türkiye’den gemi söküm endüstrisinin neden olduğu çevre sorunlarını yıllardır araştıran bir ağın üyesi olduğunu söyledi. Şikayet, Suape Limanı'nın yöneticileri ve Pernambuco Eyaleti geminin eyalet kıyılarına vardığı ancak Suape Limanı'na yanaşmasının engellendiği 5 Ekim'de resmiyet kazandı.

Nae Sao Paulo'nun uluslararası kabul gören laboratuvardan alınmış 'kirletici envanterine sahip olmadığı belgesi' bulunmadığı için Cebelitarık’tan Akdeniz’e geçmesi engellenmişti. Gemi aynı gerekçeyle Suape Limanı'na da yanaştırılmadı.

Marco Zero’nun ulaştığı Pernambuco Federal Polis İletişim Danışmanı Giovanni Santoro, herhangi bir soruşturma olup olmadığına dair açıklama yapmadı ancak eyalet yetkilileri başvuruyu doğruladı.

Marco Zero, organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in kokainin gemideki çelik levhaların altına gizlendiği, bu bölümlerin özel bir söküm ekibi tarafından açıldığı yolundaki iddialarını ve Sao Paulo’nun İzmir Aliğa’da Binali Yıldırım’a yakınlığıyla tanınan Şimşekler tersanesinde söküleceği yolundaki iddiaları hatırlattı.

Sao Paulo gemisi Cebelitarık’tan geri döndükten sonra limana yanaşmasına izin verilmediği için Pernambuco eyaleti açıklarında Alp Center adlı römorkör tarafından 12-20 kilometre açıkta tutuluyor. (Kısa Dalga / Çeviri)

Gündem