Seçil Erzan kimdir, kaç yaşında, bankacılık kariyerine ne zaman başladı?

Seçil Erzan kimdir, kaç yaşında, bankacılık kariyerine ne zaman başladı?
Milyonlarca dolarlık dolandırıcılık davasının bir numaralı sanığı bankacı Seçil Erzan, Türkiye gündeminin üst sıralarındaki yerini koruyor. Nisan ayından bu yana tutuklu olan Erzan’ın hayatı ile ilgili detaylar merak ediliyor. Seçil Erzan kimdir, kaç yaşında, bankacılık kariyerine ne zaman başladı, ne ile suçlanıyor? İşte Erzan’la ilgili merak edilen detaylar…

Bankacı Seçil Erzan’ın futbol dünyasının ünlü isimlerini dolandırdığı iddiasıyla yargılandığı davada her gün yeni detaylar ortaya çıkarken, Erzan’ın kim olduğu merak ediliyor.

Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera, Selçuk İnan gibi birçok ismi yüksek kâr getirili fon vaadiyle dolandırdığı ileri sürülen banka şube müdürü Seçil Erzan, tutuklu olarak yargılandığı davada bir numaralı sanık konumunda.

1984 yılında Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde dünyaya gelen Seçil Erzan, ilk ve orta öğrenimini Çorlu’da tamamladı. Kocaeli Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği bölümünde lisans eğitimini tamamlayan Erzan, mezun olduktan sonra memleketi Çorlu’ya dönerek bankacılık kariyerine başladı.

Burada 10 yıl şube müdürü olarak çalışan Erzan, daha sonra İstanbul'da Denizbank Bahçeşehir şube müdürlüğüne atandı. 2012 yılında aynı bankanın Florya şubesinde görev yaptı.

2013 yılında çalıştığı banka ile Galatasaray arasında sponsorluk anlaşması imzalanınca, Erzan Galatasaraylı futbolcularla tanıştı.

Erzan’ın Galatasaray teknik direktörü Fatih Terim’in finansal danışmanlığını yaptığı da iddialar arasında.

Daha sonra Levent Büyükdere şubesine müdür olarak atanan Erzan, bu süre zarfında bir yandan şube müdürü olarak görev yaparken bir yandan da yaklaşık 11 yıl boyunca birçok futbolcu, iş insanı ve müşterilerine yüksek getiri sağlama vaadiyle bir 'fon' önerisinde bulundu.

Seçil Erzan, savcılıkta verdiği ifadeye göre, “Ponzi Sistemi” olarak tanımlanan fon işine 2011 yılında borsadaki zararı kapatmak için tanıdığı insanlardan yatırım vaadiyle para alarak başladı. Ancak bu sistem 2021 yılında çıkmaza girdi. Yürüttüğü para trafiği 2023 yılında ise tamamen ters gitti.

11 Nisan’da tutuklanan Erzan, "Özel Belgede Sahtecilik" ve "Nitelikli dolandırıcılık" suçlamasıyla yargılanıyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 18 Ağustos tarihli raporuna göre fon kapsamında 43 milyon 920 bin dolar ve 15 milyon 625 bin lira, Seçil Erzan'ın evinden çıktığı belirtilen tabloya göre ise 55 milyon 633 bin dolar para toplandı. Ancak aynı tabloda geri ödenen rakam 45 milyon 59 bin dolar olarak görünüyor.

Erzan’ın 66 yıldan 216 yıla kadar hapsi istenirken, davada Ali Yörük, Kerem Can, Hüseyin Eligül, Nazlı Can, Atilla Yörük ve Asiye Öztürk'ün ise aynı suçlardan 3 yıl ve 65 yıl arasında değişen oranlarda hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

4'ü tutuklu 7 sanık ilk kez 20 Kasım'da İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkmıştı. 2 sanık ilk duruşmada tahliye edilmişti. Davaya 12 Ocak 2024'de devam edilecek.

İddianamede Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando Muslera, Semih Kaya, Volkan Bahçekapılı gibi tanınmış isimlerin de aralarında olduğu 18 müşteki yer alıyor.

İddianamede Erzan'ın fon yöntemiyle futbolcular, iş insanları ve çeşitli meslek gruplarından müştekilere, yüksek kar getirisi bulunan güvenilir bir fon bulunduğunu ve yine kamuoyunda tanınan Fatih Terim, Hakan Ateş gibi isimlerin bu fona dahil olduğunu söyleyerek, müştekileri bu fona para yatırmaya ikna ettiği, gerçekte ise böyle bir fonun hiç olmadığının tespit edildiği belirtiliyor.

İddianamede, Erzan'ın, müştekilerin verdiği paralara ilişkin sahte belgeler oluşturarak, bu belgelere bankanın kaşesini ve ıslak imzasını atarak müştekilere teslim ettiği ve dolandırıcılık kastıyla hareket ettiği anlatılıyor. (Kısa Dalga)

Gündem