Seçim tarihi tartışmalarında gözden kaçan 'ikametgah' detayı

Seçim tarihi tartışmalarında gözden kaçan 'ikametgah' detayı
Gezici Araştırma Şirketi Başkanı Murat Gezici, seçim tarihiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Normal tarihi 18 Haziran olan seçimlerin öne alınması konusunda işaretler artıyor. Son bilgilere AKP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında, seçimlerin 9 Nisan’dan sonra, 18 Haziran’dan önceki bir tarihte yapılmasına dönük alternatif senaryolar ele alındı.30 Nisan, 7 Mayıs tarihleri de değerlendirildi. MYK’de kesin karar alınmamakla birlikte ağırlıklı görüş, seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılması yönünde oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, yılbaşından birkaç gün önce yaptığı görüşmede de seçimlerin öne alınması konusunda uzlaştığı kulislere yansımıştı.

Seçim tarihi

Gezici Araştırma Şirketi Başkanı Murat Gezici, Halk TV ekranlarında konuk olduğu bir programda 2023 seçimleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Gezici, şunları söyledi:

"Sayın Erdoğan aday olacaksa 2 Şubat’a kadar bunu yasal bir düzenlemeye sokması gerekiyor. Bu düzenlemeye göre de seçimi 3 Nisan’da yapması gerekiyor.

Seçim resmi olarak 18 Haziran’da görünüyor fakat bu tarihlerde seçimin yapılması mümkün değil.Neden mümkün değil? Birincisi gençlerin oy kullanmasını istemiyorlar. 18 Haziran’da gençler büyük bir katılımla sandığa gidebilir. Bu nedenle haziran ayında bir seçim yapılmaz. İktidar her seçim öncesi seçim kanununu değiştirmiştir. Yani 2014’ten beri her seçim öncesi sistemi değiştirerek ilerlemiştir.

Bu seçimde üniversitede okuyan öğrenci sayısı 8 milyon. Bunun yaklaşık 3 milyonu lisans öğrencisi ve yaklaşık 2,5 milyonu ilk kez oy kullanacak. 2,5 milyonun aşağı yukarı 3-4 puana denk geldiğini söyleyeyim.

Bu öğrenciler oy kullanamayacak, çünkü hükümet bir yasa çıkardı. Eskiden listede adınız yoksa 10-15 gün içinde revize edilirdi ve oy kullanılabilirdi. Ama bu kaldırıldı ve 3 ay öncesinden ikametinizde oturma şartı getirildi.

Diyelim ki Hakkari’de oturan Mustafa Amca’nın seçime 2 ay kala tayini Ankara’ya çıktı, bu kişi oy kullanamaz. Örneğin İstanbul’da okuyan bir çocuk İzmir’e gitti, ikametgahını almadıysa oy kullanamaz. Eğer seçim mayısta olacaksa bu ay içinde ikametlerini almaları gerekiyor, eğer seçim nisanda olursa oy kullanamayacaklar.

Gençlerin durumu

Gençlerin AKP’ye oy verme oranı çok düşük. İktidar da en zor seçmen grubu olarak bu grubu gördüğü için ve ikna etmekte zorlandığı için enerjisini harcamamaya başladı. Bakmayın Mardin’de Şanlıurfa’da gençlerle bir araya geldiklerine. Dünyada değişen bir demokrasi kavramı var. Türkiye’de demokrasi, bürokrasi ve hukukun rafa kaldırıldığı bir süreçte siz gençlere. ulaşamazsınız. Verdiğiniz sözler ve vaatler boşa düşer."

Gündem