Sinan Ateş davasında savcı mütalaasını açıkladı, duruşma ertelendi

Sinan Ateş davasında savcı mütalaasını açıkladı, duruşma ertelendi
Sinan Ateş davasında savcı mütalaasını verdi. Dava 30 Eylül'e ertelendi. Ayşe Ateş cinayetin aydınlatılmaması durumunda yeni cinayetler işleneceğini söyledi.

Kısa Dalga - Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin 12 tutuklu sanığın yargılandığı davanın duruşmasına bugün devam edildi.

Savcı mütalaasını açıkladı

Savcılık, tutuklu sanıklar Eray Özyağcı, Vedat Balkaya, Suat Kurt hakkında hakkında “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, sanıklar Doğukan Çep ve Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş hakkında suça azmettirmeden dolayı kasten öldürme suçlamasıyla ağırlaştırılmış hapis cezası talep etti.

Savcılık tutuklu sanık Tolgahan Demirbaş’ın ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmesi’ suçlamasının kaldırılması talebinde bulundu. Geçtiğimiz duruşmada serbest bırakılan tutuksuz sanıklar Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz ve Osman Bayraktar’ın beraatini isteyen savcılık, adli kontrol şartlarının da kaldırılmasını talep etti.

Sanıklar Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Emre Yüksel, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu ve Aytaç Ataç’ın iştirak halinde işlenen suça yardım eden fail olarak kabul edilmesi yönünde görüş bildiren savcı, bu kişilerin tasarlayarak kasten öldürmeye yardım suçundan 15’er yıldan 20’şer yıla kadar hapis cezası istedi.

Sanık Alper Atay’ın suçluyu kayırma suçundan 6 aydan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep eden savcı, sanıklar Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz ve Osman Bayraktar’ın ise beraatine karar verilmesini istedi.

Sanıklar Serdar Öktem ve Mustafa Ensar Aykal hakkında "tasarlayarak kasten öldürmeye yardım", Aykal hakkında ayrıca "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak" suçundan açılan dava dosyasının ayrılmasını talep eden Savcı, buna gerekçe olarak, mahkemenin bir önceki ara kararında, sanıkların cep telefonlarının incelenebilmesi için ABD'ye yazı yazılarak, telefon şifrelerinin istenmesini gösterdi.

Duruşma 30 Eylül'e ertelendi

Mahkeme tahliye kararı vermezken, sanıklardan eski Ankara Emniyet Müdürlüğü Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal'ın HTS kayıtları istendi. Dava 30 Eylül'e ertelendi. Sanıklara savunmaları için ek süre verildi.

'Bu cinayet aydınlatılmazsa dün dövülerek susturulmaya çalışılan gazeteciler yarın öldürülecek'

Duruşma sonrası açıklama yapan Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, şunları söyledi:

"Biz diyoruz ki; milletimiz yanımızda dursun, devletimiz arkamızda dursun, bütün suçlular hakim karşısına çıkarılsın.

Bu siyasi cinayet bütün karanlık yönleriyle aydınlatılmazsa Türkiye daha büyük bir karanlığa doğru sürüklenecek. Buradan alınan cesaret yeni siyasi cinayetlerin kapısını aralayacak.

Dün dövülerek susturulmaya çalışılan gazeteciler yarın öldürülecek!"

Milletvekillerine de seslenen Ayşe Ateş, "Artık adaletin tesis edilmesi gerektiğine inanan bütün milletvekillerine çağrımı yineliyorum: Bir araştırma komisyonu kurulması gerektiği ortadadır" ifadelerini kullandı.

'Başka Sinanlara kıyılmasın ne olur yanımızda olun, bize yardım edin!'

Duruşma sonrası konuşan Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş, gözyaşlarını tutamadı şu ifadeleri kullandı:

"Ben oğlumun katillerini istiyorum. Bunları azmettirenleri istiyorum.

Korkmayın yarın başka Sinanlar ölmesin. Bu dava kapatılırsa çok Sinanlar ölecek. Başka Sinanlara kıyılmasın ne olur yanımızda olun, bize yardım edin!"

Ayşe Ateş 8 koruma polisiyle geldi

Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, Sincan Cezaevi Kampüsü'nde Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülecek olan 6'ncı duruşmaya, 8 koruma polisiyle geldi.

‘Şartlar değişince koltuğa bakılmaksızın yeniden yargılama yapılır’

TELE 1'in aktardığına göre, duruşma öncesi konuşan Ayşe Ateş, “Yarım bir iddianame ile kurulan bir mahkeme var. Umudum o ki yeni tahliyeler olmasın. Bu kadar hızlı mütalaanın olması mantık dışı. Ayrılan 17 kişilik bir dosya var. Sağlıklı bir yargılama yapılmıyor. Mahkemenin üzerinde baskı var. Hızlıca adi bir cinayet vakasına dönüştürülmeye çalışılan bir yargılama var ortada. Eğer bu şekilde hızlıca kapanırsa da tarihe en hızlı kapanan siyasi cinayet davası olarak görülüyor. Siyasi ayağına dokunulmasın diye bir set çektiler. Ortak hazırlanmış ifadelerle… Daha önceki ifadeleri burada değişti. O siyasi ayağa dokunulmasın istiyorlar. Şartlar değişince yeni bir yargılama yapılır. Oturduğu koltuğa bakılmaksızın yargılama yapılır. Bu işin merkezinde Ahmet Yiğit Yıldırım var. Dosyadaki tüm suçlara bakarsanız onun talimatında toplanıyor. 20 ayrı dava açılacak suç var bu dosyada. Merkezinde Ahmet Yiğit Yıldırım ve onun yardımcısı azmettiricilikle yargılanan Tolgahan Demirbaş var” dedi.

Önceki duruşmada neler yaşandı?

Sinan Ateş cinayeti davasına yönelik süren dava 1 Temmuz'da başladı. 1-5 Temmuz arası yapılan duruşmalarda şunlar yaşandı:

. Davada tetikçi olarak yargılanan Eray Özyağcı, ifadesini değiştirdi. Özyağcı, Sinan Ateş'i öldürmek için değil yaralamak için hareket ettiğini söyledi.

. Davada azmettiren olarak yargılanan Doğukan Çep, azmettirenin kendisi olduğunu açıkladı. Ancak Çep, öldürme değil yaralma kastıyla eylemi azmettirdiğini ssvundu. Çep, Sinan Ateş'i öldüren kurşunun davanın müştekilerinden ve olay anı Sinan Ateş'in yanında olan Selman Bozkurt'a ait olduğunu iddia etti.

. Sanık avukatları ise Çep iddiasını sürdürerek, müvekkillerinin "müşterek halinde adam öldürme" suçundan değil, "ağır yaralama" suçundan yargılanması gerektiğini savundu.

. Duruşmalarda müşteki olarak konuşan Sinan Ateş'in annesi Saniye Ateş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kast ederek, "Devlet Bey, oğlumun öldürülmesi için mi oğlumu Ülkü Ocakları Genel Başkanı yaptı" dedi.

. Müşteki olarak konuşan Sinan Ateş'in eşi Ayşe Ateş, daha önce dile getirmediği bir iddiada bulundu. Ayşe Ateş, eşinin asıl azmettiricilerinin MHP genel başkan yardımcıları İzzet Ulvi Yönter ve Semih Yalçın olduğunu ileri sürdü.

. Mahkeme; sanıklar Mehmet Yüce, Erdem Karadeniz, Osman Bayraktar, Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Aytaç Ataç, Caner Günay, Umut Ersoy ve Alper Atay hakkında adli kontrol tedbirleri kapsamında tahliyesine karar verdi. Ayrıca mahkemenin dosyanın mütalaasının hazırlanması için cumhuriyet savcısına göndermesini kararlaştırdı.

(Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem