Oğlu, kuryenin ölümüne neden olmuştu: Somali Cumhurbaşkanı'na Türkiye'den ziyaret

Oğlu, kuryenin ölümüne neden olmuştu: Somali Cumhurbaşkanı'na Türkiye'den ziyaret
Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun Türkiye’den kaçmasından 5 gün sonra Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği’nden bir heyetin, Somali Cumhurbaşkanı’nı makamında ziyaret ettiği ortaya çıktı.

Somali Cumhurbaşkanı'nın oğlunun trafikte çarparak ölümüne neden olduğu olayla ilgili gelişmeler devam ediyor. Somali Cumhurbaşkanı’nın oğlunun Türkiye’den kaçmasından 5 gün sonra, Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’nden bir heyetin, Somali Cumhurbaşkanı’nı makamında ziyaret ederek askeri iş birliği hakkında görüşme yaptığı öğrenildi.

BirGün'de yer alan habere göre Mohamed Hassan Sheikh Mohamud’un Türkiye’den kaçmasından 5 gün, Yunus Emre Göçer’in yaşamını yitirmesinden bir gün sonra ise (7 Aralık) Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçiliği’nden bir heyetin, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’u makamında ziyaret ettiği öğrenildi.

Somali Cumhurbaşkanlığı’ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, “Kardeş ülkemiz Türkiye'den askeri uzmanlar ve üst düzey subayları kabul eden Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Şeyh Mahmud, Somali Ulusal Ordusu'nun yeniden inşası ve Eş-Şebab teröristleriyle mücadeledeki rollerinden dolayı kendilerine teşekkür etti” ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Sayın İbrahim M. Yağlı da katıldı

Açıklamanın devamında, heyetin, Somali Cumhurbaşkanı ile mevcut askeri iş birliğinin güçlendirilmesi hakkında görüştüğü belirtildi:

“Bu toplantıya Türkiye'nin Somali Büyükelçisi Sayın İbrahim M. Yağlı da katılarak, iki ülke arasındaki askeri iş birliğinin güçlendirilmesi, Türk kardeşlerin kurtuluş operasyonundaki desteğinin önemi ve Somali'ye yönelik eğitim planının ele alındığı belirtildi.”

2.jpg

Türkiye’nin Mogadişu Büyükelçisi İbrahim Mete Yağlı ve üst düzey askeri uzmanlar ve subayların katıldığı ziyaret, Somali Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesinden paylaşıldı.

Ne olmuştu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheli Mohamud hakkında dün yurt dışına çıkış yasağı koyarak kurye Göçer'in ölümünden sonra polisin kaza tutanağında kusurlu olmadığı belirtilen Mohamud hakkında yeni bir değerlendirme için dosyayı bilirkişiye göndermişti. Adli trafik bilirkişisi tarafından hazırlanan ve savcılığa dün sunulan raporda, Yunus Emre Göçer'in kusuru olmadığı, Somali cumhurbaşkanının oğlunun kusurlu olduğu belirtilmişti.

"Taksirle ölüme neden olma" suçundan yakalama kararı çıkarılmıştı

Bilirkişi raporunun ardından soruşturmayı yürüten savcılık, şüpheli Mohamed Hassan Sehıkh Mohamud hakkında "Taksirle ölüme neden olma" suçu kapsamında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Savcılık talebinde, "5271 sayılı CMK'nın 98/1. maddesi uyarınca şüpheli hakkında yakalama emri düzenlenerek yakalandığında 24 saat içerisinde savcılıkta hazır edilerek ifadesinin alınması, ifadesi alındıktan sonra da serbest bırakılmayarak soruşturmayı yürüten savcının sevk durumunu değerlendirmesi" yer aldı.

Talebi değerlendiren İstanbul Sulh Ceza Hakimliği de şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar verdi.

Yurtdışına kaçtığı ortaya çıktı

Yakalama kararının ardından Mohammed Hassan Shekh Mohamud'un Ataşehir'deki adresine polis gitti. Ancak Mohammed Hassan Shekh Mohamud adresinde bulamadı. Yapılan tespitler sonrası Mohammed Hassan Shekh Mohamud'un 2 Aralık'ta yurt dışına çıktığı belirlendi.

(Kısa Dalga)

Gündem