Su basan altgeçitte 8 kişi ölmüştü: AKP'li başkan Fakıbaba'yı, o da Karayolları'nı işaret etti

Su basan altgeçitte 8 kişi ölmüştü: AKP'li başkan Fakıbaba'yı, o da Karayolları'nı işaret etti
Şanlıurfa'da sekiz kişinin hayatını kaybettiği Abide Köprülü Kavşağı'nın yapım sorumluluğuna dair tartışmalar sürüyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerden de etkilenen Şanlıurfa ve Adıyaman'daki 15 Mart'ta yağışın ardından sel görülmüştü. Şanlırufa'da 16, Adıyaman'da ise 2 kişi hayatını kaybetmişti.

Şanlırufa'da sekiz kişi, 2012'de açılan Abide Kavşağı'nın altgeçidini su basması sonucu ölmüştü. Altgeçidin yapımına dair tartışma başlatılmıştı.

abide-kavsagi-dha1.jpg
Fotoğraf: DHA

AKP'li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, "Abide Kavşağı 2012 yılında çıksın birisi göstersin 'Sizin zamanınızda yapıldı' diye... Bunlar bizim dönemimize ait konular değil" dedi.

Ensonhaber'in yayınında konuşan Beyazgül, o dönemin belediye başkanının çıkıp cevap vermesinin gerektiğini belirterek şunları söyledi: "O zaman belediye başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba’ydı. Kendisi bu konuyu o kadar iyi bilmesine rağmen nasıl bana suçu atabiliyor? Benimle nasıl bağlantı kurabiliyor. Kendisinin bilgisi dahilinde yapılmış bizimle ne alakası var. Nasıl böyle iftiralar atılabiliyor. 2012 yılında sesiniz çıkmadı bugün kalkıyorsunuz suçu bize bırakıyorsunuz."

Fakıbaba, ilk kez 2004'ye belediye başkanlığını AKP adayı olarak girdiği seçimde kazanmış, 2009'da aday gösterilmeyince istifa edip bağımsız olarak seçime girmişti.

Fakıbaba, 2009'da başkanlığı yeniden kazanmış, 2014'e kadar bu görevini sürdürmüştü.

Karayolları'nı işaret etti

Hürriyet'ten Fulya Soybaş'a konuşan Fakıbaba, su basan altgeçit projesinin kendisine değil, Karayolları Genel Müdürlüğü’ne ait olduğunu söyledi.

Fakıbaba şunları kaydetti: “Bu gerçeği kendileri de biliyor. Ayıptır! Bizim o dönem yaptığımız proje kabul görmedi. Benim zamanımdaydı, doğru. Ama Karayolları bizimkini rafa kaldırıp, kendisi yeni bir proje yaptı ve ihaleye çıktı. Bizimle ilgisi olmayan bir proje bu. Yargı önüne çıkalım hesap verelim.”

Ne zaman yapıldı?

Doğrulama platformu Teyit'e göre Abide Kavşağı'nın üst yolları Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 3 Aralık 2022'de yapılmıştı.

Törene, Erdoğan'ın yanı sıra Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve sanatçı İbrahim Tatlıses de katılmıştı.

Tartışmaların odağındaki altgeçidin yapım işi ise yaklaşık on yıl önce, 2012 yılında ihale edilmişti. Açılışını ise Aralık 2012'de yine Erdoğan yapmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem