Suriye'de ABD-İran gerilimi tırmanıyor: Üç Amerikan askeri yaralandı

Suriye'de ABD-İran gerilimi tırmanıyor: Üç Amerikan askeri yaralandı
Suriye'nin doğusundaki Deyrül Zor vilayetinde İran ile ABD arasında yaşanan gerilim sürüyor. ABD, İran destekli grupların roket saldırısında üç askerinin yaralandığını duyurdu. Tahran dün, benzer iddiaları yalanlamıştı.

ABD ile İran arasında Suriye'de yaşanan gerilim tırmanıyor. ABD ordusunun dün Suriye'nin Deyrül Zor vilayetinde İran destekli grupların tesislerini hedef aldığını açıklamasının ve Tahran'dan yalanlama gelmesinin ardından aynı noktada roket saldırıları meydana geldi. İran'ı suçlayan ABD üç askerinin yaralandığını açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, Deyrül Zor'daki Ömer ve Kuniko gaz sahaları çevresindeki Amerikan üslerine İran destekli gruplar tarafından roket saldırısı düzenlendiği belirtildi. En az üç Amerikan askerinin hafif yaralandığı açıklandı.

Roket saldırılarının ardından kaldırılan Amerikan helikopterlerinin İran destekli grupları hedef aldığı hava saldırılarında, iki veya üç militanın öldüğü belirtildi.

İran'dan henüz resmi açıklama gelmedi.

İki ülke arasında dün de, aynı bölgede benzer bir gerilim yaşanmıştı. ABD ordusundan yapılan açıklamada, Deyrül Zor'da İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı grupların kullandığı silah deposu gibi tesislerin havadan vurulduğu duyurulmuştu. Açıklamada, "saldırının Suriye'deki Amerikan askerlerini İran destekli gruplardan korumak için Başkan Joe Biden'ın emriyle düzenlendiği" belirtilmişti.

İran Dışişleri Bakanlığı ise ABD'nin hava saldırısını 'egemenlik ihlali' olarak niteleyerek vurulan hedeflerin kendileriyle bir bağlantısı olmadığını savunmuştu. İran Dışişleri Sözcüsü Nasır Kenan, "ABD'nin Suriye'nin altyapısına ve halkına yönelik saldırısı Suriye'nin egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün ihlalidir. Hedef alınan yerlerin İslam Cumhuriyeti ile hiçbir bağlantısı yoktur" demişti. (Kısa Dalga)

Dünya