Suriye'den 'harekât' açıklaması: Türkiye'nin bahanelerini reddediyoruz

Suriye'den 'harekât' açıklaması: Türkiye'nin bahanelerini reddediyoruz
Şam yönetimi, Türkiye'nin olası harekât açıklamalarına itirazını yineledi. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, Ankara'nın 'bahaneler ürettiği' yorumu yaptı.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Ayman Susan, Türkiye'nin olası harekâtına karşı çıktıklarını yineledi. Susan, Ankara'nın 'bahaneler ürettiği' ve 'uluslararası hukuku ihlal ettiği' yorumunu yaptı.

Suriye devlet ajansı SANA'nın haberine göre, Kazakistan’ın başkenti Nursultan'da bugün başlayan Astana süreci toplantısı kapsamında Susan'ın başkanlığındaki Suriye heyeti ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye özel temsilcisi Alexander Lavrentiev başkanlığındaki Rusya heyeti biraraya geldi.

Susan bu toplantıda, "Suriye’nin Türkiye'nin yayılmacı emellerini gerçekleştirmek için topraklarına saldırmak için kullandığı bahaneleri kesinlikle reddettiğini" yineledi; "Suriyelilerin vatanlarını savunma, işgale direnme ve topraklarının birliğine, egemenliğine ve bağımsızlığına bağlı kalma kararlılığında olduğunu" söyledi.

SANA'ya göre Susan, "Türkiye'nin saldırgan tehditlerinin uluslararası hukukun açık bir ihlali olduğunu" ve Astana sürecinde varılan uzlaşmalarla çeliştiğini belirtti. Buna göre, Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı olası bir harekâtın "bölgede barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit oluşturacağı" görüşünü de paylaştı.

PUTİN'İN TEMSİLCİSİ 'MANTIKSIZ' DEMİŞTİ

Lavrentiyev'in ise görüşmede, "Rusya’nın Suriye topraklarının bütünlüğü konusundaki hassasiyetini" ve "Suriye’nin egemenliğini ihlal eden, bölgedeki durumun tırmanmasına yol açan herhangi bir eylemden kaçınma gereğini" vurguladığı belirtildi.

Lavrentiyev bu sabah yaptığı açıklamada da, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde düzenleyeceği olası harekâtın bölgede gerilimi yükselteceğini ve istikrarsızlık yaratacağını söylemişti. Lavrentiyev, "[Harekâtın] Suriye'de durumu istikrarsızlaştıracak, gerilimin tırmanmasına ve yeni bir çatışma sarmalına yol açabilecek mantıksız bir adım olacağını düşünüyoruz" demişti. (Kısa Dalga)

Dünya