TİP milletvekili Kadıgil: Yerli ve milli elektronik kelepçeler işe yaramıyor mu?

TİP milletvekili Kadıgil: Yerli ve milli elektronik kelepçeler işe yaramıyor mu?
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, elektronik kelepçe uygulamasındaki problemleri Meclis gündemine taşıdı. Bu yıl erkekler tarafından öldürülen kadınlardan 24’ünün koruma kararı bulunmasına rağmen katledildiğini belirten Kadıgil, şiddet faili zanlıya elektronik kelepçe takılabilmesi için uygulanan prosedürün sorunlu olduğunun altını çizdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı’na kanun teklifini sunan TİP Milletvekili Sera Kadıgil, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun 12’nci maddesinde değişiklik yapılmasını istedi. Kadıgil'in kanun teklifinde, elektronik kelepçe uygulamasında davet çağrılarına icabet etmeyen ve kararın icrasını engellemeye yönelik hareket eden kişilere 3 gün zorlama hapsi uygulanmasını ve bu sürede kelepçenin takılması öngörülüyor.

Son dönemde elektronik kelepçe ile ilgili sorunların çoğaldığına da dikkat çeken TİP Sözcüsü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi de hazırladı.

SOYLU'YA 8 SORU


Soru önergesinde Edirne’nin Keşan ilçesinde bulunan Adem Demirok isimli erkeğin tedbiren uygulanan elektronik kelepçeyi kırdığını ve uzaklaştırma kararı da olmasına rağmen boşanma aşamasında olduğu eşi Yasemin Demirok’u öldürmeye çalıştığını hatırlatan Kadıgil, “Yerli ve milli kelepçeler işe yaramıyor mu?” diye sordu.


Kadıgil, şunları söyledi: "Yerli ve milli elektronik kelepçe imalatına ilişkin ihalenin, 2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından, savunma sanayisi konusunda pek çok ihale alan ‘Ortem’ isimli firmaya verildiği duyurulmuştur. Hala kelepçeleri adı gene şirket mi üretmektedir? İhale adı geçen şirkete kaç TL’ye verilmiştir? Bu kapsamda firma o tarihten bu yana toplam kaç elektronik kelepçe üretmiştir? Şirkete verilen ihale kapsamında; elektronik kelepçe ile birlikte alıcı cihaz ve şarj ünitesini de üretilmekte midir? Her bir materyalin maliyeti kaç TL’dir?” dedi.

Kadıgil Soylu’dan şu soruların yanıtını istedi:


1. Tüm ülke genelinde illere göre dağılımı da belirtilerek toplam kaç elektronik kelepçe vardır? 2021 yılından bugüne dek kaç kişi için elektronik kelepçe tedbir kararı alınmıştır? Kaç kişiye uygulanmıştır?
2. Bakanlığınız tarafından kaç kolluk personeline elektronik kelepçenin uygulanması konusunda eğitim verilmiştir?
3. Elektronik kelepçe tedbirine hükmedilen bir mahkeme ilamı neticesinde, elektronik kelepçe tedbirinin ifası için kolluğa başvurmayan bir yükümlü için kolluk personeli ayrıca mernis adresi veya bilinen son adresine giderek bildirimde bulunmakta mıdır?
4. Genel Bilgi Toplama (GBT) amacıyla yapılan kolluk işlemlerinde elektronik kelepçe tedbiri bulunmasına karşın ifası için kolluğa başvuruda bulunmayan kaç yükümlü tespit edilerek elektronik kelepçe ifası yapılmıştır?
5. Edirne’nin Keşan ilçesinde katledilmeye teşebbüs edilen Yasemin Demirok lehine uzaklaştırma kararı ve zanlı Adem Demirok’a elektronik kelepçe uygulanmasını hükmeden mahkeme ilamına karşın; Yasemin Demirok’un evinin önünde öldürülmeye teşebbüs edilmesinde hizmet kusuru bulunan ve görevini gereği gibi yerine ifa etmemiş olan kaç kolluk personeline soruşturma başlatılmıştır? Adem Demirok, elektronik kelepçesini karardan kaç gün sonra taktırmıştır? Elektronik kelepçeyi kırdığı tarih ile cinayete teşebbüsün yaşandığı tarih arasında kaç gün vardır? Bu süreçte kolluk personeli tarafından herhangi bir arama işlemi yapılmış mıdır? Elektronik kelepçe tedbirine de aykırı davranan bu şahıstan korunması ve uzaklaştırma tedbirine uygun bir sürecin yürütülmesi için kolluk personeli ne yapmıştır? Yaklaşık üç aydır failin bulunamamasının nedeni nedir?
6. Prof. Dr. Esin Davut Şenol’u tehdit eden ve mahkeme tarafından elektronik kelepçe tedbirine hükmedilen şahsın tedbire aykırı davranarak elektronik kelepçeyi kırmasının akabinde ne tür işlemler yapılmıştır?
7. “Yerli ve milli” elektronik kelepçe imalatına ilişkin ihalenin, 2020 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından, savunma sanayisi konusunda pek çok ihale alan “Ortem” isimli firmaya verildiği duyurulmuştur. Hala kelepçeleri adı gene şirket mi üretmektedir? İhale adı geçen şirkete kaç TL’ye verilmiştir? Bu kapsamda firma o tarihten bu yana toplam kaç elektronik kelepçe üretmiştir? Şirkete verilen ihale kapsamında; elektronik kelepçe ile birlikte alıcı cihaz ve şarj ünitesini de üretilmekte midir? Her bir materyalin maliyeti kaç TL’dir?
8. Yukarıda bahsi geçen olayda Prof. Dr. Esin Davut Şenol’un aktardığına göre Yücel, “Suya girdim, kelepçem bozuldu” diyerek emniyeti aramıştır. Söz konusu iddia doğru mudur? Bugüne dek kullanılan elektronik kelepçelerin kaçı arıza nedeniyle kullanılmaz duruma gelmiştir? Yükümlüler tarafından zarar verilen elektronik kelepçe sayısı kaçtır? Elektronik kelepçenin bozulmasında, kırılmasında vb. durumlar ile iş görmeyecek hale gelmesinde üretici firmanın hatası var mıdır? Bu hatanın telafisi istenmiş midir?

Gündem