Tütün satıcılarından yasa tepkisi: 20 dalın 14'ü devlete gidecek

Tütün satıcılarından yasa tepkisi: 20 dalın 14'ü devlete gidecek
Meclis'te kabul edilen yasayla, sigaraya alternatif olarak kullanılan sarmalık tütünün fiyatı da artacak. Tütüncüler, vergilerin yüksekliğinden şikayetçi.

Meclis Genel Kurulu'nda geçen hafta kabul edilen yasaya göre yetki belgesi almadan sarmalık tütün üretimi yapan ve satanlara 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası, izinli satış yapanlara da yüksek oranda vergi getirilecek. Yasayla 1 kilo sarmalık tütünün vergisinin 182 TL'ye bulması bekleniyor.

Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı’na göre yerli tütün üretimi yapan çiftçilerin sayısı 2011’de 62 binken, sayı geçen yıl 40 bine düştü. Tütün üreticilerinin yüzde 35’i ise üretimden çekildi.

'Çiftçi lehine değil'

Adıyamanlı bir tütüncü esnafı, ÖTV ve KDV uygulamalarının kendilerinin çalışamaz duruma getireceğini, üretici, satıcı ve tüketicinin belini bükeceğini kaydetti.

Esnaf şunları söyledi: "Biz de vergiye tabi olmasını isteriz. Yüzde 18-20 olsa herkes kazanır. Bize kooperatif yasasıyla beraber yüzde 40’lık bir vergiye tabi tutulacağını dillendirdiler. Daha sonra yüzde 55’lere çıkarıldı. Kararnameyle yüzde 18 de KDV ekleneceğini öğreniyoruz. Bandrol parasıyla beraber yüzde 70 vergiye tabi olacağını öngörmekteyiz. Bu durumda çiftçi de fabrika sahibi de tüketici de kazanamaz. Yapılan bir nevi Amerikan firmalarına hizmettir, global firmalara hizmettir. Bunun Türkiye çiftçisinin lehine olduğunu düşünmüyoruz. Hiçbir şekilde bu yasaya sıcak bakmadık, ülkenin hayrına da olacağına düşünmüyoruz.

Bir paket sigarada, 20 dallık sigaranın 14 dalı eğer Hazine'ye gidiyorsa, 6 daldan insanların kazanmasını bekliyorlarsa zor bir olaydır. Bu ülkeye, hazineye hizmet olabilir ama bu kesinlikle çiftçiye yönelik bir hizmet değildir. İnsanları tütün tüketimine sevk ettiren paket sigaranın pahalılığıdır. En ucuz tekel sigarası 30 TL ise vatandaş ister istemez alternatif ürünlere yönelecektir. Bu alternatif ürünlerin başında da Adıyaman tütünü, doğaldır organiktir, katkı maddesi yoktur. Adıyaman tütününün kaçakçılıkla tabir edilmesini kesinlikle doğru bulmuyoruz.”

Bir başka üretici ise tütünle milyonlarca insanın hayatını geçirdiğini belirterek, “Ne fabrika var ne bir şey var. Topyekûn icraatı geliri kaynağı budur, ötesi yoktur. Tütünü 4-5 kişiye peşkeş çekmenin bir anlamı yok. Mayıs ayından başla diğer seneye kadar tek gelir kaynağı budur” dedi. (ANKA)

Gündem