Tahıl anlaşması sonrası yeni kriz: Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da patlamalar yaşanıyor

Tahıl anlaşması sonrası yeni kriz: Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da patlamalar yaşanıyor
İstanbul'da varılan tahıl anlaşmasından saatler sonra Ukrayna'nın kilit liman kenti Odessa'da patlamalar meydana geldi. Ukrayna ordusu, Rusya'yı suçlayarak "limanın altyapısının füzelerle hedef alındığını" duyurdu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan da Türkiye ve BM'ye çağrı geldi.

Rusya ile Ukrayna'nın tahıl krizine çözüm için İstanbul'da vardığı anlaşmadan saatler sonra, Ukrayna'nın kilit önemdeki liman kenti Odessa'da patlamalar yaşandığı belirtildi. Ukrayna ordusu tahıl ticaretii için yeniden açılması planlanan limanın Rusya tarafından hedef alındığını savundu. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da, Türkiye'ye ve Birleşmiş Milletler'e (BM) çağrıda bulundu.

Bakanlık açıklamasında, İstanbul'da yapılan tahıl anlaşmasının garantörleri olarak, Türkiye ve BM'ye, "Rusya'nın, Karadeniz'deki tahıl koridorunun güvenli şekilde işlemesi konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmesini" sağlamaları için çağrı yapıldı.

UKRAYNA ORDUSU: DÖRT FÜZENİN İKİSİ LİMANI VURDU

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada, "Rusya'nın Odessa limanında altyapıyı vurduğu" belirtildi. Açıklamada, "Düşman, Odessa'da deniz ticareti limanına Kalibr seyir füzeleriyle saldırdı. İki füze hava savunma güçleri tarafından düşürüldü; iki füze limanın altyapısını vurdu" denildi.

'BİR TARAFTAN ANLAŞMA İMZALAYIP DİĞER TARAFTAN FÜZE ATIYORLAR'

Ukraynalı milletvekili Oleksiy Honçarenko ise kentte altı patlamanın meydana geldiğini ve limanda yangın çıktığını duyurdu. Honçarenko, Telegram hesabından yaptığı açıklamada Rusya'yı suçlayarak "Bu pislikler bir taraftan anlaşmalar imzalayıp, diğer taraftan füzeler fırlatıyor" dedi.

Ukrayna hava savunmasının bazı füzeleri düşürdüğünü ve kent üzerinde savaş uçakları arasında it dalaşı yapıldığını belirten Honçarenko, "Dolayısıyla bizim uçaklara ihtiyacımız var ve Rusya Federasyonu'nun bütün Karadeniz filosunu batırmamız gerekiyor. Tahıl ihracatı için en iyi aranjman bu" iddiasında bulundu.

RUSYA, İHRACAT SIRASINDA LİMANLARA SALDIRMAMA SÖZÜ VERMİŞTİ

Odessa, savaşın başından bu yana silolarda bekletilen Ukrayna tahıllarının anlaşma sonrasında ihraç edileceği limanlar arasında yer alıyor. Rusya, İstanbul'da yapılan anlaşma uyarınca tahıl ihracatının yapıldığı süreçte limanları hedef almama sözü vermişti. (Kısa Dalga)

Dünya