Uzmanlar Düzce depremini yorumladı: Sürpriz bir deprem!

Uzmanlar Düzce depremini yorumladı: Sürpriz bir deprem!
Prof. Dr. Şerif Barış, "Bu deprem daha önce 2 büyük deprem olan bir bölgede meydana gelmiş, orta büyüklükte ve sürpriz bir depremdir. Bu depremin başka bir depremi tetiklemesi veya etkilemesi mümkün olmayıp, deprem ülkesi olduğumuz gösteren bir depremdir."

Düzce'nin Gölyaka ilçesinde saat 04.08'de 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kandilli depremin büyüklüğünü 6 olarak duyurdu. Deprem, başta Düzce olmak üzere; İstanbul, Bolu, Ankara, Eskişehir, Kütahya, Bursa, Kocaeli, Edirne, Çankırı, Zonguldak, Sakarya illeri ve ilçelerinde hissedildi. Uzmanlar Düzce'de meydana gelen depremi şöyle yorumladı.

Prof. Dr. Şerif Barış, şu değerlendirmeyi yaptı: "Bu deprem daha önce 2 büyük deprem olan bir bölgede meydana gelmiş, orta büyüklükte ve sürpriz bir depremdir. Bu depremin başka bir depremi tetiklemesi veya etkilemesi mümkün olmayıp, deprem ülkesi olduğumuz gösteren bir depremdir."

İTÜ Öğretim Üyesi Ziyadin Çakır: "Bu gördüğüm kadarıyla İzmit depreminin gerçekleştiği fay hattındaki kırılmayan bir fay parçası vardı. Muhtemelen bu alüvyon zemin üzerinde bir faydı. Çok yüksek bir ihtimalle bu hat kırıldı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Hissetmek ve yıkım aynı şey değil. Şimdiye kadar olumsuz bir haber yok. Bundan sonra da olmazsa bunu böyle atlatmış olabiliriz. Bu deprem gerçeğinden kurtulmamız anlamını taşımıyor. Bu beklenen İstanbul deprem öncüsü değil. Biz Marmara'da 7 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Daha doğuda."

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Şahin: "5.9'luk bir Deprem büyük bir deprem değil. Binaları yıkmaz. Eğer 5.9'da binalarımız yıkılıyorsa asıl sormamız gereken bu. Geçtiğimiz günlerde AFAD bir tatbikat yaptı. Bunlar çok önemli. Bu gibi durumlarda genellikle yaralanmalar, eşya düşmesi, kaçarken, yüksekten atlarken gibi durumlarda oluyor. Bizim bu coğrafya depremlerle yaşamaya alışmamız lazım. Önemli olan tedbirli olmak, sağlam binalar yapmak. Yoksa bu büyüklükte depremlerde bina yıkımı olmaz."

Gündem