Uzun süredir konuşulan adım atılıyor: Kripto parada işlemlere vergi yolda

Uzun süredir konuşulan adım atılıyor: Kripto parada işlemlere vergi yolda
Kripto paraların takibi, vergilendirilmesi için çalışmalar sürüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemeyi yeni yılda Meclis’e getirmesi bekleniyor. Bu yöntemle Türkiye 'gri liste'den çıkmayı hedefliyor.

Ankara, yükselen enflasyon ve değer kaybeden liranın alternatif varlıklara olan talebi artırması nedeniyle, kripto ticaretinde yıllardır süren yükselişin ortasında geçen ay yeni düzenlemeler yapılacağını açıkladı. Türkiye aynı zamanda, ülkeyi 2021'de kara para aklama ve diğer mali suç riski altındaki ülkelerin yer aldığı gri listeye alan Paris merkezli Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü (FATF) adlı kurumun endişelerini de gidermeye çalışıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemeyi yeni yılda Meclis'e getiriyor. Yasal düzenlemeyle öncelikle kripto varlıklar tanımlanırken belli sınırı geçen kazançlardan işlem vergisi alınması sağlanacak. Ayrıca, kripto varlıkların üzerinden kara para aklanmasının da önüne geçilmesi hedefleniyor.

Sabah’ta yer alan haberde Sermaye Piyasası Kurulu, sermaye piyasası araçlarının kripto varlıklar olarak ihracına yönelik esasları belirleme yetkisine sahip olacak. Yapılacak düzenlemelerle kripto para işlemi yapan borsalara sermaye şartı getirilmesi, kuruluş sürecinde teminat gösterilmesi gibi koruyucu adımlar da atılması planlanıyor. Sektördeki şirketlere alt yapı çalışmaları için süre verilirken, düzenlemede ihraç ve dağıtımı, alım satım yapanların uyacakları ilkeler, varlık saklama hizmetinin hangi koşullarda kimler tarafından gerçekleştirileceği gibi ayrıntılar yer alacak.
Düzenlemeyle kripto sektörünün kara para aklama ve terörizmin finansmanı amacıyla kötüye kullanılmasının önüne geçilmesinin yanı sıra Mali Eylem Görev Gücü'nün Türkiye'yi gri listeden çıkarması amaçlanıyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi