İddia: Yargıtay'ın Can Atalay kararında AYM'nin "Yargıtay üyelerine yüksek maaş düzenlemesini iptal kararı" da etkili

İddia: Yargıtay'ın Can Atalay kararında AYM'nin "Yargıtay üyelerine yüksek maaş düzenlemesini iptal kararı" da etkili
Gazeteci Nuray Babacan Yargıtay'ın Can Atalay ve AYM'ye ilişkin vermiş olduğu kararlardan sonra AKP kulislerindeki konuşulanları, MHP'nin etkisi, Saray aktörlerinin farklı pozisyonunu değerlendiren bir yazı kaleme aldı.

Anayasa Mahkemesi, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için 'tahliye edilsin' kararı verip, uygulama için kararı İstanbul Anadolu 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Mahkeme kararı uygulamayıp, evrakı Yargıtay'a iletti. Yargıtay 3. Ceza Dairesi ise AYM'nin yetkisini aştığını ileri sürerek hak ihlali kararına uymadı ve Atalay'ı tahliye etmedi. Ayrıca Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi işlemlerinin başlaması için dosyayı TBMM'ye gönderdi. Daire, kararı veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da suç duyurusunda bulundu.

Gazeteci Nuray Babacan karar sonrası yargı ve siyaset kulislerindeki iddiaları kaleme aldı.

Babacan'ın yazısında özetle şunlar kaydedildi:

"İlginçtir, AKP’liler bu tartışma konusunda ikiye bölünmüş durumda. Siyasette eski olan hukuk kökenli yöneticiler, hukukun temel kurallarına uyulmasını ve yargı alanının siyasetin güç gösterisinden çıkmasını savunuyorlar. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda sonradan kendilerine yer edinen kadrolar, tam tersini düşünüyor.

Pozisyon alamayanlar

Olayın yönünü değiştirmesi beklenen iki isim var. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç. (...) Bu iki isim, “en baskın ve en güçlünün” yanında yer alarak pozisyon geliştireceği için kimse sürpriz bir adım beklemiyor. Asıl, sessiz sedasız bu krizi çözmeye çalışanlara bakmak gerekir. Bu krizin, ekonomik, siyasi, hukuki açısından doğuracağı sonuçlara kafa yoran bir grup, arabuluculuk yapmaya çalışıyor.

MHP etkisi

Burada en güçlü faktör tabii ki, Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına yönelik sert eleştirileri, bu mahkemenin yapısının değiştirilmesi, hatta lağvedilmesi gerektiğine ilişkin açıklamalarını kimse unutmadı. Ayrıca Yargıtay’daki hakim gücün MHP’ye yakın olduğu iddiaları da kulislerde konuşuluyor.

İşareti vermişti

Son olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan çok değil, birkaç hafta önceki, “Yargıtay ve AYM arasında, yetki ayrımı bakımından birtakım sorunlar var. Çünkü AYM, Yargıtay’ın üzerinde bir temyiz makamı değildir. Yargıtay’ın suç olarak gördüğünü AYM, ‘suç değil derse’ o zaman Yargıtay’ın üzerinde konumlanmış olursunuz. Buna yönelik bir düzenleme olacaktır teşkilat kanununda. Bu problemleri giderecektir” sözleri herkesin aklında. Bu tam da Bahçeli’nin talebi gibi duruyor. Ancak bakanlık yöneticileri, bu konuda bir yasa çalışması olmadığını ve bir talimat gelmediğini söylüyorlar. An meselesi, o da olabilir.

Farklı senaryolar

Daha ilginç senaryolara gelince… AYM ile Yargıtay arasında yüksek yargı mensuplarına yapılan zam düzenlemesinin iptal edilmesi nedeniyle ciddi bir gerginlik yaşandığını, Yargıtay seçimlerinin yaklaşmasının da bu çıkışın bir gerekçesi olabileceğini, hatta rüşvetle bağı olan yargıçlarla ilgili çalışmanın da tetikleyici olabileceğini iddia edenler var. Zamanla anlayacağız..."

İptal edilen maaş düzenlemesi

Meclis'te 30 Mart 2023'de kabul edilen torba kanunla Yargıtay ve Danıştay üyelerinin maaşlarıyla Anayasa Mahkemesi üyelerinin maaşları eşitlendi. Ancak, birinci sınıf hakim savcılara daha düşük zam öngören düzenleme eleştirilere neden oldu.

Bir hakim, düzenlemenin eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle konuyu Ankara 25. İdare Mahkemesi'ne taşıdı. İdare Mahkemesi de düzenlemenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Yüksek Mahkeme, yapılan düzenlemenin iptaline karar verdi. Kararın yürürlüğe girmesi için Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 6 ay süre tanındı. (Kısa Dalga)

Gündem