Yargıtay’ın Can Atalay kararı nedeniyle suç duyurusunda bulunduğu 3 AYM üyesini Erdoğan atadı

Yargıtay’ın Can Atalay kararı nedeniyle suç duyurusunda bulunduğu 3 AYM üyesini Erdoğan atadı
Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Can Atalay kararı nedeniyle suç duyurusunda bulunduğu 9 üyeden 3’ü Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından, 2 üye de TBMM’de AKP oylarıyla seçildi. Üyelerden 4’ünü ise dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül seçti.

Yargıtay’ın TİP milletvekili Can Atalay’ın yaptığı başvuruda ihlal kararı veren 9 üye hakkında suç duyurusunda bulunması yargı ve siyasette deprem etkisi yarattı.

Yargıtay’ın, verdikleri karar nedeniyle ‘Anayasa’yı ihlal’ ile suçladığı Anayasa Mahkemesi’nin 9 üyesinin vereceği tepki merakla bekleniyor.

Öte yandan, Yargıtay’ın suç duyurusunda bulunduğu Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve 8 üyeden 3’ünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararına imza atan Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Başkanvekili Hasan Tahsin Gökcan, üyeler Engin Yıldırım ve Muhammet Emin Kuz dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildiler. Hakkında suç duyurusunda bulunulan AYM üyeleri Rıdvan Güleç 2015 yılında, Kenan Yaşar ise 2022 yılında TBMM tarafından AYM üyeliğine seçildi.

Can Atalay’ın haklarının ihlal edildiği yönünde oy kullanan ve bu yüzden Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin suç duyurusunda bulunduğu Başkanvekili Kadir Özkaya ile üyeler Yusuf Şevki Hakyemez ve Selahattin Menteş ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bu göreve seçildiler.

Anayasa Mahkemesi’nin Can Atalay kararına karşı çıkan üyeler ise ağırlıklı olarak Erdoğan tarafından bu göreve getirildi. Yargıtay’ın suç duyurusundan verdikleri oylar sayesinde ‘kurtulan’ bu üyelerden Yıldız Seferinoğlu, Basri Bağcı ve İrfan Fidan’ı Erdoğan atarken Muammer Topal Gül tarafından, Muhterem İnce ise 2022 yılında TBMM tarafından seçildi. (Kısa Dalga)

Gündem