Ankara'da Sami Ulus Hastanesi işçileri de işten atıldı

Ankara'da Sami Ulus Hastanesi işçileri de işten atıldı
Sami Ulus Çocuk Hastanesi'nde çalışan 30 yemekhane işçisi 31 Aralık Pazar günü tazminatsız işten atıldı. İşçilere gerekçe olarak ise 'Hastanenin Etlik Şehir Hastanesi'ne taşınması' gösterildi.

Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte zamana yayılarak atıl hale getirilen ve hakkında yıkım kararı verilen Sami Ulus Çocuk Hastanesi'nde çalışan 30 yemekhane işçisi yeni yıla işsiz girdi.

Ankara’da bulunan Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Kadın Sağlığı Hastanesi, Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ulucanlar Göz Hastanesi’nin kapatılarak buraya taşınacağı iddiası gündeme gelmişti.

'Depreme dayanıksız'

Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim-Araştırma Hastanesi, kamuoyu tepkisi nedeniyle kapatılmamış ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremler sonrası yapının “depreme dayanıksız” olduğunu iddia ederek yıkılacağını ve yerine yeni hastane yapılacağını duyurmuştu.

'300 yataklı hastane yapılacak' denildi

Sami Ulus Hastanesi, işçilere '300 yataklı kapasitesi olan yeni bir hastane yapılacak' denilerek boşaltıldı. Burada çalışan yemekhane işçileri ise hastanenin eski ek binası olan Beştepe Devlet Hastanesi'nde görevlendirildi. 3 ayın sonunda aralarında garsonların, aşçıların, aşçıbaşıların ve gıda mühendislerinin olduğu 30 yemekhane işçisinin tamamı 31 Mart Pazar günü yılbaşında işten atıldı.

'Kapıya konulduk, sesimiz duyulsun istiyoruz'

5 yıldır hastanede çalışan yemekhane işçilerinden Nimet Tetik, "Mağdur edildik. Hepimiz yılbaşında işten atıldık. Yeni yıla işsizlik haberini alarak girdik, çok üzgünüz. Kapıya konulduk. Evde tek çalışanım ben, nasıl geçineceğiz? İşimizi çok seviyorduk, aile gibi olmuştuk. Çok kötü bir durum bu. Ama mücadele edeceğiz. Sağlık Bakanlığı'na tazminat davası açacağız. Sesimiz duyulsun istiyoruz. Yemekhane işçileri hiç önemsenmiyor. Kadro da verilmediği için ortada kaldık" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'na tazminat davası

Tetik, işten atılan tüm arkadaşlarıyla birlikte Sağlık Bakanlığı'na tazminat davası açmak için başvurduklarını ve sürecin arabuluculukta olduğunu da ifade etti.

Gerekçe: Hastanenin Etlik Şehir Hastanesi'ne taşınması

Kısa Dalga'ya bilgi veren işçilerin avukatı Elif Keklik Özkan ise "Ara buluculuğa başvurduk. Sonraki süreçte muhtemelen tazminat davası açılacak. İşçilerin işten atılma gerekçeleri Sami Ulus Hastanesi'nin yıkılarak Etlik Şehir Hastanesi'ne taşınması olarak gösterildi. Ancak işçiler bu hastaneye götürülmedi ve işten çıkışları yapıldı" dedi.

Dışkapı Hastanesi'nde çalışan 85 işçi de işten atılmıştı

Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte zamana yayılarak kapatılan Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çalışan 85 yemekhane işçisi yeni yıla işsiz girdi.

Ne olmuştu?

Ankara’da bulunan Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla birlikte Onkoloji Eğitim Araştırma Hastanesi, Etlik Zübeyde Kadın Sağlığı Hastanesi, Sami Ulus Çocuk Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ulucanlar Göz Hastanesi’nin kapatılarak buraya taşınacağı iddiası gündeme gelmişti.

Koca, 'Kapatılacak hastanemiz yok' demişti

Kamuoyunda yaşanan tepkiler sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca açıklama yaparak hastanelerin kapatılmayacağını söylemiş ve "Ankara Etlik Şehir Hastanesi 28 Eylül'de açılıyor. Bu hastanenin açılışı sebebiyle Onkoloji E. A. Hastanesi ile Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesinin kapatılacağı yönündeki iddialar asılsızdır. Kapatılacak hastanemiz yok" ifadesini kullanmıştı.

Ancak kapatılmayacağı söylenen Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kadın Doğum Hastanesi yakın zamanda yıkılacağı ortaya çıktı.

Gündem