Yeni Zelanda'da konut fiyatlarına 'düzeltme' geliyor

Yeni Zelanda'da konut fiyatlarına 'düzeltme' geliyor
Konut fiyatlarının son yıllarda zirve yaptığı Yeni Zelanda'nın en büyük iki bankası, 'yüzde 20 düşüş' öngörüsünde bulundu. Yakın zamana kadar barınma krizinden endişe duyulan ülkede, konut fiyatlarının 1970’ten beri görülen en büyük düşüşü yaşaması bekleniyor.

Yeni Zelanda'da, özellikle pandemi sürecinde tavan yapan ve barınma krizi riski yaratan konut fiyatlarına 'düzeltme' geliyor. Ülkenin en büyük iki bankası Westpac ve ASB, konut fiyatlarının 1970’ten beri görülen en büyük düşüşü yaşayacağı öngörüsünde bulundu. Buna göre, fiyatlarda yüzde 20 oranında gerileme bekleniyor.

Düşüş, İşçi Partili Başbakan Jacinda Ardern'in 2021'de piyasayı soğutmak adına açıkladığı reform paketinin ve ülkede enflasyonun artmasının ardından geliyor. Ardern hükümeti çözüm olarak bankaların kredi vermesini zorlaştırmış, faizler de yükselmişti.

YEDİ AYDI YÜZDE 31 YÜKSELME GÖRÜLMÜŞTÜ

Yeni Zelanda'da konut fiyatları son yıllarda düzenli olarak artarken, ev sahibi olanların oranı da özellikle 20'li ve 30'lu yaşlarındaki kişiler arasında 1990'ların başında bu yana azalmaktaydı. Wellington ve Auckland kentleri, dünyanın en pahalı konut piyasalarından biri haline gelmişti. Öyle ki, ortalama konut fiyatları 2021 yılının başından Temmuz 2021’e kadar yüzde 31 oranında artmıştı.

Westpac ve ASB ise bu durumun tersine döneceği öngörüsünde bulundu. Fiyatların geçtiğimiz yılki oranlara düşeceğini öngören iki banka, bu durumun arkasında konut kredilerinde faizin artırılmasının ve daha fazla yeni ev yapılmasının olduğunu belirtti.

YENİ EV ALACAKLARA İYİ, YÜKSEK FAİZLE ALANLARA KÖTÜ HABER

Fiyatlardaki düşüşün ve arz artışının yeni ev almak isteyenler için iyi haber olmasına rağmen, kısa süre önce yüksek faizli krediyle konut alanların evlerinin değerinin düşeceği ve enflasyon nedeniyle taksitlerini ödemekte zorlanacağı belirtiliyor.

KASIMDAN BERİ YÜZDE 5 DÜŞTÜ

Yeni Zelanda Gayrimenkul Enstitüsü’nün son verilerine göre, nisan ayında ülkede satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 30 oranında düştü. Westpac de fiyatların nisanda yüzde 1,1 oranında düştüğünü, bu gerilemenin kasım ayındaki zirvelerden yüzde 5 daha düşük fiyat anlamına geldiğini açıkladı. (Kısa Dalga)

Dünya