Yunanistan istihbarat başkanı istifa etti

Yunanistan istihbarat başkanı istifa etti
Yunanistan Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon, bir gazeteci ile bir siyasetçinin cep telefonlarının casus yazılımla takip edildiğinin ortaya çıkması sonrası istifa etti.

Yasadışı dinleme iddialarıyla çalkalanan Yunanistan'da, Ulusal İstihbarat Teşkilatı'nın (EYP) Başkanı Panagiotis Kontoleon istifa etti. Bir gazetecinin dinlendiğini itiraf eden Kontoleon'un istifa ettiği, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in ofisi tarafından açıklandı.

Açıklamada, istihbarat başkanının "yasal dinleme prosedürleri sırasındaki hatalı faaliyetlerin" ardından istifa kararı aldığı belirtildi. Kontoleon'dan henüz bir açıklama gelmedi.

Kontoleon hakkındaki iddialar, CNN Yunanistan'ın ekonomi muhabirlerinden Thanasis Koukakis'in cep telefonuna casus yazılım yerleştirildiği ve merkez soldaki merkez soldaki PASOK'un lideri Nikos Androulakis'in de dinlendiği yönündeydi.

Kurumlar ve Şeffaflık Komitesi'nin, PASOK liderinden gelen resmi şikayet üzerine 29 Temmuz'da düzenlediği kapalı oturumda, Kontoleon'un gazeteci Koukakis'in izlendiğini itiraf ettiği belirtilmişti. Toplantının gizliliği nedeniyle Reuters'a isim vermeden konuşan iki milletvekilinin ifşa ettiği bu itiraf, resmen teyit edilmedi. Ancak istihbarat başkanını istifasının bu haberden sonra gelmesi dikkat çekti.

CNN MUHABİRİ: ŞAŞKINIM

Mali suçlar üzerine araştırmacı gazetecilik yapan ve telefonunun hacklendiğini ilk olarak nisan ayında açıklayan Koukakis, "Bir muhabir olarak haber yaptığım alanların -ekonomi politikalarının ve bankacılık sisteminin- bir ulusal güvenlik tehdidi olarak görülmesi karşısında şaşkınım" demişti.

Yunanistan'ın üyesi olduğu Avrupa Birliği gazetecilere karşı casus yazılımların kullanılmasını kabul edilemez görürken, iddiaların araştırılması için Yunanistan hükümeti üzerindeki baskı son günlerde artmıştı.

Koukakis'in akıllı telefonunun hacklendiğinin ortaya çıkması sonrasında savcılık soruşturma başlatmıştı.

SYRIZA'NIN İLK TEKLİFİ REDDEDİLMİŞTİ

Ancak dinleme iddiaları ilk ortaya atıldığında ana muhalefetteki SYRIZA'nın parlamento komitesinin toplanması için yaptığı çağrı, komite başkanı tarafından reddedilmişti. Fakat PASOK lideri Androulakis'in temmuz ayında resmi şikayette bulunması sonrasında her iki parti tarafından yinelenen teklif bu kez reddedilememişti.

SYRIZA aynı zamanda Miçotakis'e, hem Androulakis'in hem de gazeteci Koukakis'in telefonlarına Predator isimli casus yazılım yerleştirildiği iddialarının araştırılması, olası demokrasi ve insan hakları ihlallerinin aydınlatılması için resmen talepte bulunmuştu.

PREDATOR NEDİR?

Predator isimli casus yazılım, yerleştirildiği telefonlardan şifreleri, dosyaları, fotoğrafları ve telefon rehberini kopyalayabiliyor. Aynı zamanda, bir telefonun kamerasını ve mikrofonunu aktive ederek yakında konuşmaları dinleyebiliyor. (Kısa Dalga)

Dünya