Zorlu: Geçici koruma ve misafirperverliğimizin son bulması gerekiyor

Zorlu: Geçici koruma ve misafirperverliğimizin son bulması gerekiyor
İYİ Parti'li Kürşad Zorlu, '6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda Değişiklik Önerisi' kanun teklifi verdiğini duyurdu.

Kısa Dalga- İYİ Parti 28. Dönem Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde gerçekleştirdiği basın toplantısında '6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda Değişiklik Önerisi' Kanun Teklifi verdiğini duyurdu. Prof. Dr. Zorlu, son günlerde Kayseri'de yaşanan ve Suriye uyruklu sığınmacılara yönelik olaylarla ilgili de önemli açıklamalarda bulundu.

'Kayseri'de yaşanan olaylar problemin parçalarıdır'

Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Kayseri'de yaşanan olayların hemen sonrasında Suriye sahasında meydana gelen gelişmelerin birbirine bağlı olduğunu belirterek, bu problemin aslında bütünleşik parçalar olduğunu vurguladı. Zorlu, "Kayseri'de yaşanan üzücü olaylar ve Suriye sahasında meydana gelen üzücü gelişmeler bu problemin aslında bütünleşik parçalarıdır. Birbiriyle yansıyan sebep-sonuç ilişkileridir," dedi.

"Geçici Koruma ve misafirperverliğimizin sona ermesi gerekiyor"

Prof. Dr. Kürşad Zorlu, Kayseri’de Suriye uyruklu sığınmacılarla beraber halk arasında yaşanan olayları değerlendirirken, meydana gelen insanlık dışı olayın ötesinde üç önemli sebebi kamuoyunun bilmesi gerektiğine inandığını belirten Zorlu, geçici korumanın artık sona ermesi gerekliliğini dile getirdi. "On üç yıldır süregelen ve bir türlü sonlandırılamayan geçici korumanın misafirperverliğimizin artık bir son bulması gerektiğidir," ifadelerini kullandı.

"Vatandaşlarımız ve devletimiz bu yükü kaldıramıyor"

Prof. Dr. Zorlu, vatandaşların ve devletin artık bu yükü kaldıramadığını ve bu durumun vatandaşlar arasında yaygın bir kanaat haline geldiğini ifade etti. "Vatandaşlarımızın ve devletimizin artık bu yükü kaldıramıyor olması ve bunun da vatandaşlarımıza çok yaygın bir kanaat haline gelmiş olmasıdır," dedi.

"Eleştirilerin baskı altına alınması kabul edilemez"

Zorlu, bu olayları eleştirenlerin ve tepki gösterenlerin baskı altına alınmasının kabul edilemeyeceğini belirtti. Bu durumun, gelecekten kaygı duyan vatandaşları da kapsayan bir gelişme olduğunu vurguladı. "Bu olayları eleştirenlerin, buna tepki gösterenlerin, gelecekten hatta kaygı duyan vatandaşlarımızın tırnak içerisinde bir takım yaftalamalarla baskı altına alınması gelişimidir," ifadelerini kullandı.

"Suriye sahasındaki yönetimsel kapasite tıkanmış durumda"

Suriye sahasındaki yönetimsel kapasitenin tıkanmış olduğunu belirten Zorlu, terörle mücadelede devletin yanında olduklarını, ancak sığınmacıların geri dönüşü için sahadaki kapasitenin yetersiz kaldığını söyledi. "Sığınmacıların geri dönüşü için artık bu sahadaki yönetimsel kapasitenin tıkandığını görmekteyiz," dedi.

"Bayrağımıza Yönelik Menfur Saldırıyı Kınıyorum"

Zorlu, bayrağa yönelik menfur saldırıyı kınayarak, Türk milletinin bu bayrağın ne anlama geldiğini iyi bildiğini ve saldırganların daha üsluplu hareket etmeleri gerektiğini ifade etti. "Bizim bayrağımız dolar yeşili değil kan kırmızısıdır. Dolayısıyla bu bayrağın ne demek olduğunu iyi bilen Türk milleti karşısında bundan böyle daha üsluplu ve olması gerektiği gibi hareket etmeme mecburiyetimiz vardır," dedi.

Türkiye'nin yanlış tercihleri ve çıkar paylaşımı

Türkiye'nin yanlış yönetimsel tercihleri sebebiyle güç ve çıkar paylaşımının gün yüzüne çıktığını belirten Zorlu, Türkiye'nin uzun yıllardır on binlerce insanı maaş ve diğer desteklerle ayakta tutmaya çalıştığını söyledi. "Türkiye'nin yanlış tercihleri yönetimsel anlamda yanlış tercihleri sebebiyle adeta bir güç ve çıkar paylaşımı gün yüzüne çıkmıştır," ifadelerini kullandı.

"6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda değişiklik zamanı"

Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu, sürdürülebilirliğini kaybetmiş, toplumsal dayanaklarını yitirmiş bu sorunu çözmek adına siyasi partilerin bir araya gelerek çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı. Bu noktada, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununda değişiklik yapma zamanının geldiğini belirtti. "İşte bu noktada 6458 sayılı yabancılar ve uluslararası koruma kanununda değişiklik yapma zamanı gelmiştir," dedi.

TBMM'ye çağrı

Kürşad Zorlu, kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde ele alarak komisyona getirmeleri ve detaylı tartışmaları gerektiğini belirtti. Eksik yanların tartışılarak görüşlerin bir araya getirilmesi gerektiğini vurgulayan Zorlu, geçici koruma konusundaki kararlarını millet ve dünyaya göstermeleri gerektiğini söyledi. "Gelin hep birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bu kanun teklifini ele alalım, komisyona getirelim, detaylarla tartışalım," dedi.(Haber Merkezi)

Politika