Gazeteci İsmail Arı'nın tutuklanmasına gerekçe yapılmıştı: Özgür Özel'in "aklandım" dediği Yunus Emre Vakfı davası kararı
Kısa Dalga - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara’da dün tutuklu gazeteci İsmail Arı’yı ziyaret etmiş, çıkışta da Arı’nın tutuklanmasına gerekçe gösterilen Yunus Emre Vakfı’ndaki yolsuzluk olayıyla ilgili kendisine açılan davadan aklandığını söylemişti. Bu davanın MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın tarafından açıldığı öğrenildi. Yunus Emre Vakfı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü’nün başkan yardımcısı olan ve skandalın ortaya çıkmasından sonra görevinden ayrılan Yalçın’ın açtığı 50 bin TL’lik manevi tazminat davası mahkeme tarafından reddedildi.
BirGün gazetesi muhabiri İsmail Arı’nın tutuklanmasına gerekçe gösterilen haberlerden biri Yunus Emre Vakfı’nda yaşanan yolsuzlukla ilgili 16 Şubat 2026 tarihli “Bir Soygun Portresi: Bu videoya erişim engeli gelmeden izleyin!” başlıklı BirGün TV’de yayınıydı. Arı, vakıftaki yolsuzluk iddialarını geçtiğimiz yıldan bu yana takip etmiş, haberlerinden sonra vakıfla ilgili inceleme ve soruşturma başlatılmıştı. Vakıflar Genel Müdürlüğü müfettişleri, vakfın kasasının tabela şirketlerden alınan naylon faturalarla boşaltıldığını belirlemişti.
Arı’nın yolsuzluk iddialarıyla ilgili gündeme getirdiği konulardan biri de vakfa bağlı Yunus Emre Enstitüsü’nün başkan yardımcılarının Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Göktaş’ın eşi Rahmi Göktaş ile MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın olduğu ve yolsuzluğun patlak vermesinin ardından yönetimden ayrılmış olmalarıydı. İki ismin de ifadesi alınmamıştı.
Özgür Özel ne demişti?
CHP Genel Başkanı Özgür Özel de, skandalın patlak vermesinden sonra yapığı konuşmada şunları söylemişti:
"66 ülkede faaliyet gösteren Kültür Bakanı'nın de mütevelli heyeti başkanı olduğu Yunus Emre Vakfı'nda yolsuzluk gündemde. 700 milyon TL'ye karşılık geliyor. Vakıf Başkanı Şeref Ateş kaçtı. Aile Bakanı'nın eşi Rahmi Göktaş ve MHP'li Semih Yalçın'ın oğlu Kutalmış Yalçın suç duyurusundan hemen sonra istifa edip kaçtılar. Yargı Semih Yalçın'ın oğlunun, bakanın eşinin peşinde değil. İş yapılırken bunların imzası var, yolsuzluk çıkınca istifa etmişler, soruşturmada sorumlu görülmüyorlar. Soruşturmada 6 milyon naylon fatura görülüyor. Sayın Bahçeli, mangalda kül bırakmayan Bahçeli, Sinan Ateş'in eşi ve annesinin söylediği o iki kişi, Sinan Ateş'in benim kalemimi kırdı o ikisi dediği o ikisinden birinin eşini gözümüzün önünde Sayıştay'a seçtiniz, diğerinin oğlunu Yunus Emre Vakfı'na koydunuz. Bu dosyaları bugün Bahçeli'ye yolluyorum. Bu şu demek; 'sen MHP'li ise yolsuzluğa bulaş devletimiz dokunmaz'. Bu mu Türk'ün ahlakı?”
Mahkeme: Konuşmada kamu yararı var
Özel’in bu sözlerinden sonra Edip Semih Yalçın’ın oğlu Abdullah Kutalmış Yalçın, Özgür Özel’in kişilik haklarına saldırıda bulunduğu ve hakaret ettiği iddiasıyla 50 bin TL manevi tazminat talepli bir dava açmıştı. Davaya bakan Ankara 8. Asliye Hukuk Mahkemesi, Ekim 2025’te davayı karara bağladı. Mahkeme, Özgür Özel’in partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada geçen ifadelerin kamu yararına ilişkin olduğunu kaydetti. Konuşmada devletin, kamunun ve toplumun genel yararının gözetildiğine işaret eden mahkeme, Yunus Emre Vakfı soruşturmasıyla ilgili ifadelerin dile getirilmesinin kişilik haklarına saldırı olmadığını vurguladı ve Yalçın’ın talebini reddetti. Yalçın da bu karara itiraz etti ve dosya istinaf mahkemesine taşındı.
Özgür Özel’in gazeteci İsmail Arı’nın dünkü ziyaretinden sonra yaptığı açıklamada geçen davanın bu durumla ilgili olduğu öğrenildi.
İsmail Arı’nın tutuklanmasına dayanak: İletişim Başkanlığı'nın 'yalanlama' tweeti
Yunus Emre Vakfı soruşturmasında baskı iddiası: Başmüfettişten suç duyurusu
Kaynak:Haber Merkezi
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.