İstanbul Barosu hakkında iddianame hazır: 12 yıla kadar hapis istemi

İstanbul Barosu hakkında iddianame hazır: 12 yıla kadar hapis istemi
İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu ile 10 yönetim kurulu üyesi hakkında, "terör örgütü propagandası" ve "yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçlamalarıyla 12'şer yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Kısa Dalga - İstanbul Barosu'nun Suriye’de öldürülen Nazım Daştan ve Cihan Bilgin ölümüyle ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımı nedeniyle, Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında başlatılan soruşturma tamamlandı.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, "basın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" ve "basın yoluyla halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak"suçlamalarıyla 3 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak istemiyle iddianame hazırladı.

İddianame, yargılama izni verilmesi için ağır ceza mahkemesine gönderildi.

Bakırköy 13. Ağır Ceza Mahkemesi, yargılama izni verirse İstanbul Barosu hakkında "terör" davası açılacak.

"Örgütü meşrulaştırdılar"

İddianamede, baronun açıklamasının terör örgütünü meşrulaştırdığı ve kamu barışını bozduğu öne sürüldü.

Savcılık, baronun söz konusu açıklamada "terör örgütünün nihai amacı olan bölücülük faaliyetini meşru gösterme ve yayma amacı taşıdığını" öne sürerek, öldürülen kişilerden “çatışma bölgesinde hedef alınan gazeteci” olarak bahsedilmesinin de “örgüte üyeliği özendirici mahiyette” olduğunu değerlendirdi.

Açıklamada kullanılan ifadelerle “ülkenin iç ve dış güvenliği ve kamu düzeni ile ilgili gerçeğe aykırı bilgilerle halkı yanıltarak algı oluşturmaya çalışıldığı, devletin kurum ve organlarına duyulan güveni olumsuz etkilemeye çalışılarak, halk arasında endişe, korku veya panik yaratma saikiyle hareket edildiği, paylaşımların sosyal medyadaki görüntülenme sayıları dikkate alındığında eylemin kamu barışını bozmaya elverişli olduğu” iddia edildi.

Ne olmuştu?

21 Aralık 2024'te İstanbul Barosu'nun resmi X hesabından açıklama PKK terör örgütü mensubu oldukları öne sürülen ve haklarında “örgüt üyeliği” suçlamasıyla yakalama kararları bulunan Nazım Daştan ve Cihan Bilgin'in ölümüne ilişkin paylaşım yapılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, bu paylaşım üzerine Baro Başkanı İbrahim Kaboğlu ile yönetim kurulu üyeleri hakkında, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla soruşturma başlatmıştı.

Başsavcılık ayrıca, Baro Başkanı Kaboğlu ile yönetim kurulu üyelerinin görevlerine son verilmesi ve yeni baro başkanı ile yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi talebiyle asliye hukuk mahkemesinde dava açmıştı.

Kaynak:Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Gündem