Torbalı’daki patlamada verilen cezalar bozuldu: 5 kişi ölmüştü

İzmir’in Torbalı ilçesinde 5 kişinin yaşamını yitirdiği, 63 kişinin yaralandığı iş yeri patlamasına ilişkin davada istinaf mahkemesi, sanıklara verilen cezaları bozdu. Mustafa Koç’a 10 yıl 10 ay, işletme sahibi Gülden Kul’a 8 yıl 4 ay hapis cezası verilmiş, tüp firmasının bölge sorumlusu Osman İnce’ye verilen hapis cezası ise 364 bin lira para cezasına çevrilmişti.

·

Kısa Dalga- İzmir’in Torbalı ilçesine bağlı Ayrancılar Mahallesi Barış Manço Caddesi’nde bulunan ve şırdan satışı yapılan iş yerinde, 30 Haziran 2024’te saat 15.00 sıralarında patlama meydana geldi.

Patlamada Ruken Çağur (31), Evin Aslan (36), Birgül Sarsılmaz (44), Havin Ergin (17) ve Dilek Bağ (24) hayatını kaybetti. Olayda 63 kişi de yaralandı.

Şiddetli patlama iş yerinin bulunduğu binada ağır hasara yol açarken çevredeki 10 binanın cam ve çerçeveleri de kırıldı. Yaralılar çevredeki hastanelere kaldırıldı. Jandarma ekipleri, inceleme yapılması amacıyla iş yerindeki malzemelere el koydu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri hasar tespit çalışması yürütürken görevlendirilen iki müfettiş de olayla ilgili inceleme yaptı.

İş yerinin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı

Patlamanın ardından tüpü değiştirdiği öne sürülen Mustafa Koç ile işletme sahibi Gülden Kul tutuklandı. Menderes ilçesinde yakalanan Kul’un işlettiği iş yerinin yaklaşık altı aydır ruhsatsız faaliyet gösterdiği belirlendi.

İşletme sahibi Gülden Kul’un 29 Mayıs 2024’te belediyeye ruhsat başvurusu yaptığı öğrenildi. Kul’un ifadesinde tüpü kendisinin değiştirdiğini ve herhangi bir sorun yaşanmadığını söylediği belirtildi. Tüpü değiştiren Mustafa Koç da ifadesinde işlemi kurallara uygun biçimde gerçekleştirdiğini savundu.

Sanıklara verilen cezalar

Soruşturmanın tamamlanmasının ardından Gülden Kul, Mustafa Koç ve tüp firmasının Ege Bölge sorumlusu Osman İnce hakkında, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Osman İnce, yargılama sürecinde tutuksuz sanık olarak yer aldı. Dava devam ederken Gülden Kul, ev hapsi şartıyla tahliye edildi.

Torbalı Ağır Ceza Mahkemesi’nin 12 Kasım 2025’te görülen karar duruşmasında Mustafa Koç’a 10 yıl 10 ay, Gülden Kul’a 8 yıl 4 ay hapis cezası verildi. Osman İnce hakkında hükmedilen 2,5 yıllık hapis cezası ise 364 bin lira adli para cezasına çevrildi.

İstinaf mahkemesi bilirkişi raporlarını yetersiz buldu

Sanık avukatlarının itirazları üzerine dosya İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 19’uncu Ceza Dairesi’ne taşındı. İstinaf mahkemesi, dosyada yer alan bilirkişi raporları ve sanıkların sorumluluklarına ilişkin değerlendirmeler arasında çelişkiler bulunduğuna dikkat çekerek mahkûmiyet kararlarını bozdu.

Kararda, Gülden Kul yönünden İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun yeterli olmadığı ve hukuki inceleme bakımından eksiklikler içerdiği belirtildi. Torbalı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma aşamasında alınan bilirkişi raporunun ise dosya kapsamı ve olayın oluş biçimiyle uyumlu olduğu değerlendirmesine yer verildi.

Mustafa Koç yönünden de İTÜ öğretim üyelerinin hazırladığı raporun esas alınmasının, Gülden Kul hakkındaki değerlendirmelerle çelişki yarattığı vurgulandı. Osman İnce bakımından ise soruşturma sırasında alınan ek bilirkişi raporu ile İTÜ heyetinin raporunun birlikte değerlendirildiği, ancak sanıkların kusur durumlarına ilişkin yeterli bir değerlendirme bulunmadığı kaydedildi. Bu gerekçelerle dosyadaki mahkûmiyet hükümleri bozuldu.

Kaynak: Haber Merkezi

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.