‘Ahmak’ bir darbe girişimi... Enflasyon direniyor

‘Ahmak’ bir darbe girişimi... Enflasyon direniyor
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Sinan Tartanoğlu'nun sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız...

'Ahmak Davası darbe girişimidir’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında hapis cezası ve siyasi yasak istenen 'Ahmak Davası'nda karar verecek olan İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri önünde basın açıklaması yaptı.

"Ahmak Davası darbe girişimidir" diyen İmamoğlu şu ifadeleri kullandı:

“Bu dava, kesinlikle hukuki bir dava değil, siyasi bir davadır. Açıkçası belirli bir mahfillerde kurgulanmış ucuz bir siyasi mühendislik içeren bir projedir. 23 sene önce yasaklara karşıyız diyerek yola çıkan iktidar, İstanbul'da üç seçimdir bükemediği bileği entrikayla kırabilmenin hesabı içerisindedir.

Tam saha bakanlarıyla, milletvekilleriyle, bürokratlarıyla siyaset yapanlar bir kez daha milletin sandıktaki tokadını yemiştir. Oturup nerede hata yaptığını anlamak yerine nasıl bir yanlış içerisinde olduğunu anlamak yerine, iktidarlarını sürdürmek için ne yazık ki yargı dahil her enstrümanı kullanmaktan başka hiçbir yok bulamamışlardır. Demokrasi tarihimizi ve büyük bedellerle elde ettiğimiz kazanımlarımızı hiçe sayan bu dava kara bir lekedir."

Özel seçim tarihi verdi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, erken seçim istediklerini belirterek, Kasım 2025’e tarih verdi. Özel, geçim sıkıntısına işaret ederek "İşçiler ve emekliler geçinemiyor, sıkılacak diş kalmadı. Ben hep 'geçim olmazsa seçim olur' dedim. Bugün Türkiye'de geçim var mı, soruyorum. Meydanlar yok diyor. 'Erken seçim' diye meydanlar inliyor” dedi.

Erdoğan - Bahçeli zirvesi

Cumhur İttifakı liderleri Erdoğan ile Devlet Bahçeli, günlük programlarında yer almayan bir buluşma gerçekleştirdi. 42 dakika süren buluşma Bahçeli’nin konutunda gerçekleşirken, MHP lideri, Erdoğan’ı kapı önünde tesbih çekerek bekledi.

Görüşmenin ardından her zamanki gibi bir açıklama yapılmadı.

Ancak görüşmenin, eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in öldürülmesine ilişkin davada kararın çıkmasının ve Bahçeli’nin DEM Partili vekillerin ellerini sıkmasının ardından yaptığı “Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım” açıklamasının ardından gerçekleşmesi dikkat çekti.

Cem Garipoğlu’nun mezarı açıldı

Münevver Karabulut'un katili Cem Garipoğlu'nun mezarı, Karabulut ailesinin başvurusu üzerine 10 yıl aradan sonra açıldı. Mezarın açılma işlemleri sırasında Garipoğlu ailesinden hiç kimse mezarlığa gelmedi.

Karabulut ailesinin avukatı Rezan Epözdemir, mezar açılışı sonrası yaptığı açıklamada, “İlk tabakada hiçbir şey yoktu. İkinci tabakada kefen bekliyorduk, ancak kefen ve bez yoktu. Toprağın üzerinde dağınık şekilde kemikler ve kafatası vardı. Ceset bütünlüğü kesinlikle yoktu” dedi. Adli Tıp uzmanları ise defin işlemlerinin üzerinden geçen 10 yılın ardından toprağa bağlı olarak kefenin yok olabileceği görüşünde.

GÜNDEM

Sinan Ateş suikastı davası duruşmasında karar için verilen arada, kafeterya kısmında Sinan Ateş'in ablası Selma Ateş ve eşine saldıran M.C.K. tutuklandı.

CHP’de bir süredir devam eden adaylık tartışmasına değinen CHP lideri Özgür Özel, kendisinin adaylık talebi olmadığını belirterek, "Kişisel olarak hiçbir adaylığım, hiçbir hevesim, kendime dair hiçbir talebim yoktur” ifadelerini kullandı.

Özgür Özel, MHP lideri Bahçeli'nin DEM Partililerle tokalaşması ile ilgili olarak “Bize geçmişte 'DEM'leniyor diyenler, şimdi Devlet Bahçeli'nin kapatılmasını istediği partilere selam duruyor. Dünkü hakaretler unutulmadı” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın TBMM'de yeni yasama yılı açılışında yaptığı konuşmada dile getirdiği "İsrail'in bir sonraki hedefi Türkiye" demişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin ardından Milli Savunma Bakanlığından "Alınması gereken tedbirleri alıyoruz" açıklaması geldi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 57 ilde düzenlenen "Narkoçelik-41" operasyonlarında 644 şüphelinin yakalandığını ve 967 kilogram uyuşturucu maddenin ele geçirildiğini bildirdi.

Batum'dan Suudi Arabistan'a seyreden kuru yük gemisi ile İspanya'dan Batum'a seyreden dökme yük gemisi Üsküdar açıklarında çarpıştı. Çarpışma sonucu gemilerde maddi hasar meydana geldi.

Manisa'nın Soma ilçesinde bulunan AKP Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te işten atılan işçiler, 25 Eylül'de Soma’dan başlattıkları yürüyüşlerini dün Ankara’da sonlandırdı. İşçiler AKP milletvekillerine sorunlarını ve taleplerini anlattı.

Artvin’in Cerattepe bölgesinde Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş. tarafından açılmak istenen bakır madeni için yapılan ‘halkı bilgilendirme toplantısı’, Artvinliler tarafından protesto edildi.

EKONOMİ

Enflasyon düşmüyor

TÜİK eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) eylül ayında aylık yüzde 2,97, yıllık yüzde 49,38 arttı.

TÜİK verilerine göre, yıllık olarak bakıldığında ise en yüksek artış yüzde 97,87 ile konut grubunda görüldü. Yıllık enflasyon bakımından konut grubunu yüzde 93,59 ile eğitim; yüzde 65,41 ile lokanta ve oteller izledi. TÜİK verilerine göre eylül ayının zam şampiyonu yüzde 50,4 ile öğrenci yurtları oldu. Bu grubu yüzde 45,27 ile üniversite eğitimi, yüzde 34,25 ile yumurta izledi.

Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre Eylül ayında enflasyon yüzde 5,34, yıllık bazda yüzde 88,63 oldu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyon verilerinin açıklamasının ardından dezenflasyon sürecinin devam ettiğini belirtti ve "Bu dönemi, önümüzdeki yılın ikinci yarısında başlayacak ve enflasyonda kalıcı düşüşü sağlayarak tek haneye ulaşacağımız 'istikrar dönemi' takip edecek” dedi.

DİSK-AR verilerine göre, Türkiye, dünyada emekliler ve sosyal korumaya (sağlık dahil) GSYH'ye oranla en az harcama yapan ülkeler arasında yer aldı. Emeklilere GSYH'den yapılan harcamalarda dünya ortalaması yüzde 7,9 olurken, Türkiye'de bu oran yüzde 4,3 oldu.

Türkiye Barolar Birliği tarafından hazırlanan Yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni tarifeye göre, avukata büroda sözlü danışma saat ücreti 3 bin 500 TL, takip eden her saat için 1500 TL, her türlü dilekçe yazılması, ihbarname, ihtarname, protesto düzenlenmesi 4 bin 500 TL, tüzük, yönetmelik, vasiyetname, vakıf senedi hazırlanması 24 bin TL, kira sözleşmesi hazırlanması 6 bin TL olarak belirlendi.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin verilerine göre Eylül'de 152, bu yılın 9 ayında ise en az 1371 işçi hayatını kaybetti.

DÜNYA

Nasrallah’a 'gizli' cenaze töreni

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 27 Eylül 2024'te İsrail’in Lübnan’ın başkenti Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında öldürülmüştü.

Irak haber kaynaklarına göre, Nasrallah’ın cenaze töreni cuma günü düzenlenecek. Haberde törenin saati ve yeri ile ilgili detaylara güvenlik gerekçesiyle yer verilmedi.

Nasrallah ateşkesi kabul etmişti

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından öldürülmeden birkaç gün önce 21 günlük ateşkes önerisini kabul ettiğini söyledi.

"Tamamen anlaşmıştık. Lübnan, Hizbullah'a danışarak ateşkesi kabul etti. Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri Hizbullah'a danıştı ve biz de durumu Amerikalılara ve Fransızlara bildirdik” diyen Buhabib, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da ateşkesi kabul ettiğini dile getirdi.

Hizbullah’ın önemli isimlerinden olan ve para hareketini yöneten Muhammed Cafer Kassir Beyrut’a yönelik hava saldırısında öldürüldü. Öte yandan İsrail, Suriye’de Rusya’nın kullandığı iki önemli havaalanına bugün sabah saatlerinde bombaladı.

Hollanda’nın eski Başbakanı Mark Rutte, pazartesi günü NATO Genel Sekreterliği görevini devraldı. Rutte, görevi devralmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Ukrayna’ya gerçekleştirdi.

Almanya'nın Frankfurt kentinde, 7 Ekim'de yapılması planlanan Filistin'e destek gösterisinin yasaklandı.

Endonezya, yoğun nüfuslu Java Adası'ndaki Merapi Yanardağı'nın patlaması üzerine alarm seviyesini 3'e yükseltti.

Brezilya'da 8 saat süren ve 6 farklı estetik operasyonu içeren bir ameliyat ölümle sonuçlandı. Operasyonda meme büyütme ve popo estetiği de dahil olmak üzere 6 farklı işlem uygulanan 24 yaşındaki Viviane Lira Monte isimli kadın hayatını kaybetti.

ABD Başkan adayı Donald Trump, X hesabından yanlışlıkla bir Türk'ü etiketleyerek teşekkür etti. Trump'un etiketlediği "Amhar" adlı hesabın kullanıcısı, mesaja "Lan noluyor beni niye etiketledi bu" sözleriyle yanıt verdi.

KÜLTÜR-SANAT-YAŞAM

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen İstanbul Kültür Yolu Festivali kapsamında "6. İstanbul Uluslararası Halk Müzikleri Festivali" başladı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, dizilerle ilgili aralıksız takibin devam ettiğini belirterek “Üst Kurulumuz yeni yayın döneminde dizi filmlerle alakalı denetim sürecini titizlikle yerine getirmektedir. Hem çok izlenen hem de çokça şikâyet edilen yapımlar olan dizi filmler, yayıncılık ilkelerini ihlal ettikleri durumlarda toplumsal refleksleri de beraberinde getirmektedir" dedi.

Ankara Devlet Tiyatrosu, 4 oyun prömiyeriyle sezonu açtı. "Kan Kardeşler" Akün Sahnesi'nde, "Öteki" Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde, "Glengarry Glen Ross" Şinasi Sahnesi'nde; "Cephede Piknik" Oda Tiyatrosu'nda prömiyer yaptı.
Mayıs ayında çıkardığı Aşık Veysel'in "Uzun İnce Bir Yoldayım" eseriyle gündeme gelen piyanist Evgeny Grinko, ekim ayında Türkiye'nin dört bir yanında 11 konser verecek

SPOR

Beşiktaş'tan deplasman yasağı için UEFA'ya başvuru

UEFA Avrupa Ligi'nde Beşiktaş, lig aşamasının üçüncü maçında deplasmanda Ligue 1 ekibi Lyon'la karşılaşacak.

Bu karşılaşma öncesinde Beşiktaş, Lyon Valiliği tarafından alınan karar doğrultusunda siyah-beyazlı taraftarların maçı tribünden takip edemeyeceğini açıkladı. Beşiktaş' kararın değişmesi için UEFA'ya başvurdu.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Hasan Arat, Galatasaray'ın bahis şirketi sponsorluğuna ilişkin olarak "Bugün Türkiye'de en büyük skandal sponsorluk olmuştur. Kimsenin sesi çıkmıyor. Herkes çıt. Konuşacaksınız. Konuşmak zorundasınız. Gazeteciler de yazamıyor. Para alınıyor, bitiyor, ondan sonra vazgeçtik yanlış kişiymiş deniyor; bu söz konusu olamaz. Yok öyle şey. O zaman haksız rekabetle başlanıyor" dedi.

--

Çağrı Sarı, İlişki Durumu video-castinde müzisyen Mahmut Çınar ile müzik, siyaset ve insan ilişkisini konuştu... İlişki Durumu, kisadalga.net ve tüm podcast platformlarında….

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast