Sıfır denetim...

Sıfır denetim...
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu ‘Bülten'de...

18 ŞUBAT 2023 - KISA DALGA BÜLTEN

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten Başlıyor

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

DEPREMDE SON DURUM

Maraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra can kaybı 38 bini aşarken, ağır hasarlı bina sayısının 84 bin olduğu açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, eşya almak için hasarlı binalara girilmemesi uyarısı yaparken, eşya alımının valilik koordanisyonunda yapılacağını belirtti.

Salgın uyarısı

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, şu an bölgede bir salgın hastalığın söz konusu olmadığını ancak, Suriye'deki kolera salgını ve sınır bölgesinden bildirilen vakaların endişe verici olduğunu kaydetti.

Deprem soruşturmasında şüphelilere sorulan 13 soru: İmar barışı da var!

Depremden etkilenen kentlerde yıkılan binalarla ilgili Adalet Bakanlığı'nın talimatıyla. özel olarak Deprem Suçları Soruşturma Bürosu kurulmuştu.

Soruşturmalarda 309 şüpheli olduğu, 83 kişinin tutuklandığı belirtildi. Dört kişinin yurtdışında olduğu ve 10 şüphelinin de öldüğü saptandı. 14 kişi ise ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Bozdağ, sadece müteahhitlerin değil, yapı denetim elemanları, belediye görevlilerinin, mevzuata aykırı tadilat yapanlar, kolon kesenlerin de soruşturulduğunu söyledi.

T24 yazarı Tolga Şardan soruşturmaları hızlandırmak ve isabetli sonuç alınmasını sağlamak amacıyla soruşturma kapsamında sorular hazırlandığı yazdı. Şardan yazısında bazı soruları şöyle aktardı:

* Binanın sahibi, müteahhidi, fenni mesulü, sürveyanı (fenni mesul vekili), mimarı kim?

Bina kaç yılında yapıldı, hangi tarihte inşaata başlandı, hangi tarihte tamamlandı?

* Binanın ruhsatı alındı mı, projeyi kim hazırladı, yapı denetimini yapan firma hangisi?

* Bina ile ilgili imar barışı kapsamında bir başvurunuz oldu mu, imar mevzuatına aykırılık nedeniyle cezai ya da idari soruşturma başlatıldı mı?

Yapı denetiminden geçmeyen binalar nasıl iskan aldı?

Bu arada kamuoyunda, müteahhitler kadar yapı denetim sistemi de tartışmaya açılmış durumda.

Ekonomi gazetesinden Hüseyin Gökçe'nin haberine göre Yapı Denetim ve Deprem Mühendisler Derneği Başkanı Nazmi Şahin, Malatya’da yıkılan 1300 binanın sadece ikisi yapı denetimli olduğunu söyledi.

Şahin Türkiye’de birçok binanın yapı denetimden geçmeden imar barışından yararlanarak iskan aldığını söyledi.

Şahin, “İmar barışında sıkıntı var. Burada vatandaşın beyanı esas alınarak iskan veriliyor. Bir doktor röntgen çekmeden, tahlil yapmadan hastanın beyanına göre ‘iyisin’ diyebilir mi?” dedi.

Cumhurbaşkanı kararıyla: Depremden bir yıl önce Hatay'daki bazı bölgeler 'riskli alan' kapsamından çıkarılmış

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen'in Twitter’dan yaptığı paylaşıma göre, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tam 1 yıl önce 4 Şubat 2022’de, İskenderun'un 6 mahallesindeki bazı bölgeleri 'riskli alan' ilan eden kararı iptal etmiş. CHP'li Antmen, paylaşımına şu notu düştü: “Demek ki deprem kader değilmiş. Çünkü deprem cinayetleri de politiktir!”

Babacan'dan deprem açıklaması: Kayıpların önemli bir kısmı önlenebilir kayıplardı

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, depremde 340 insanın hayatını kaybettiği Şanlıurfa’da açıklama yaptı. Babacan, şunları söyledi: “Çok sayıda vatandaşımızı kaybettik ama bunların önemli bir kısmı önlenebilir kayıplardı. Ona üzülüyoruz. Deprem öncesi tedbirlerde daha dikkatli olunsaydı önlenebilirdi. Depremden sonraki ilk 2-3 gün hızlı hareket edilebilseydi yine çok sayıda ölümü önleyebilirdik…”

Gürkan Akgün, İstanbul'da riskli ilçeleri sıraladı 'Depremden 5 milyon kişinin doğrudan etkileneceğini öngörüyoruz' dedi

Maraş depremlerinden sonra uzmanların uyarılarının ardından olası Marmara depremi ve alınacak önlemler de gündemin önemli maddeleri arasında yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, Fatih, Beyoğlu, Kadıköy, Eyüpsultan, Bakırköy, Bahçelievler ve Zeytinburnu gibi yerlerdeki yapıların riskli olduğunu belirten akgün, olası bir depremin 5 milyon kişiyi doğrudan etkileceğini vurguladı.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, kentte durduğu yerle yıkılabilecek 318 bina olduğunu ve bu binalarda 10 bin kişinin yaşadığını söyledi.

RTÜK: Hangi demokratik ülkede yalan, iftira haber ve ifade özgürlüğüdür

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) yarın deprem yayınlarıyla ilişkin gündemle toplanacak. Deprem yayınlarına yönelik yaptırım geleceği tartışmaları devam ederken RTÜK, konuya dair açıklama yaptı. "Üst Kurulun vazifesini yapması bazılarınca engellenmeye ve baskılanmaya çalışılmaktadır" denilen açıklamada "Hiç kimse RTÜK’ten görevini yapmamasını talep edemez, hatta daha da ileri giderek bağımsız RTÜK’ü tehdit etmeye yeltenemez" ifadeleri yer aldı. Muhalefet partileri ve meslek örgütleri RTÜK’e baskı yapmaması çağrısı yapmıştı.

Sosyal medyada 21 tutuklama

Emniyet Genel Müdürlüğü, sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 713 hesap yöneticisinin tespit edildiğini, 21'inin tutuklandığını açıkladı.

Üniversiteler, Bahar döneminde uzaktan eğitim yolu ile devam edecek

Depremlerin ardından üniversitelerde yaza kadar uzaktan eğitime geçildi açıklanmıştı. Tepki çeken bu kararla ilgili YÖK’ten yeni bir açıklama geldi. Buna göre YÖK uzaktan eğitim kararını nisan başında tekrar değerlenricek. Bu arada uygulamalı programlarsa yüz yüze eğitime devam edecek.

AYM süreyi erteledi

Anayasa Mahkemesi (AYM), Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerde bireysel başvuru süresinin 3 ay boyunca durdurulduğunu açıkladı.

Seçim tartışmasında kim ne diyor?

Türkiye bir yandan da seçimleri konuşuyor. Eski TBMM Başkanı Bülent Arınç geçen günlerde bir açıklama yapmış, deprem felaketinin ardından seçimlerin yapılamayacağını öne sürerek, seçimlerin ertelenmesi gerektiğini savunmuştu. Hukukçular ve muhalefet buna karşı çıkarak Anayasa'yı hatırlatarak seçimin ancak savaş halinde ertelenebileceğini söylemişti.

Arınç konuyla ilgili dün yeni bir açıklama yaptı. Halk Tv yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Arınç şunları söyledi: “Savaş hali dışında olmazmış. Ayet-i kerime mi var? Allahtan korkun. Tepeden inme olsun demiyorum ki. Partilerin uzlaşmasıyla mümkün olursa… Bu seçimin, bu şekilde yapılması mümkün olmazsa başka imkanlar ararlar. Bunu YSK da arar, cumhurbaşkanlığı da arar. Bir şey yaparlar yani. En doğrusu, meclisin ortak karar almasıdır… Genel başkanlar grup başkanlarıyla toplanır da aynı fikre varırsa 400’ün üzerinde oyla anayasa değişikliği geçebilir. Yok böyle bir uzlaşma olmazsa, ne yapılabilir derseniz, kaos ortaya çıkar.”

CHP’li Gürsel Tekin Arınç’a tepki göstererek “Milleti kaosla tehdit etmeyin. Anayasa açık, seçime 4 ay var, YSK işini yapacak, sandık milletin önüne gelecek, millet kaderine karar verecek” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu da “Seçim zamanında, 18 Haziran’da yapılacak. Önümüzde bunun için 4 ay var. Eğer daha önce seçim yapmak istiyorsa yetkisini kullanıp Meclis’i feshetmesi gerekir" dedi.

CHP’nin 81 il başkanı da dün eşzamanlı açıklama yaptı ve “YSK’nin seçimi ertelemesi demokrasiye darbe girişimi olacaktır” dedi.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, da "Anayasa hükümleri çok açık. Kimse hukukun üstünde değil. Mesele seçimler ve seçimlerin zamanı ise anayasaya herkes uymak zorundadır" diye konuştu.

Hande Fırat: AKP’de seçim erteleme kararı ve niyeti yok

Hürriyet yazarı Hande Fırat ise “Erdoğan’ın seçimlerin 14 Mayıs’ta yapılmasından yana olduğunu, bazı partili isimlerin ise 18 Haziran tarihini savunduğunu yazdı.

EKONOMİ

Depremzedeler, elektrik ve doğal gazda yeni abonelik için güvence bedeli ödemeyecek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), depremzede yurttaşların , afet bölgesinde ikamet edip etmemesine bakılmaksızın elektrik ve doğal gaz için yeni abonelik yaptırırken olağanüstü hal (OHAL) süresi boyunca güvence bedeli ödemeyeceğini bildirdi.

Merkez Bankası Başkanı’ndan bağış açıklaması: Milletin parasını millete verdik

Depremzedeler için düzenlenen yardım kampanyasına 30 milyar TL bağış yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, eleştirilere yanıt verdi. Hürriyet gazetesinden Hande Fırat’a konuşan Kavcıoğlu, yardımı bankanın kârından yaptıklarını söyledi.

Kavcıoğlu, “Bu para devletin parasıdır, milletin parasıdır. Milletin parasını da millete vermekten daha doğal bir şey yoktur” dedi.

‘Tek Yürek’ için kanun değişti: Bankalara muafiyet

Türkiye Tek Yürek kampanyasında. Ziraat Bankası 20 milyar lira, VakıfBank 12 milyar lira, Halkbank 7 milyar lira, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım da 1 milyar lira bağış sözü vermişti.

Ancak bankacılık kanununa göre bankaların bir mali yılda yapabilecekleri bağış miktarı özkaynaklarının binde 4’ünü aşamıyor. Yani bankalar yasaya göre ceza alacaktı.

Düzenleme arkadan geldi ve OHAL kapsamında bankaların yapacağı bağış ve yardımlara yönelik sınırlamalar kaldırıldı.

Bu arada Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 'Türkiye Tek Yürek' kampanyasına başka Merkez Bankası olmak üzere yapılan kamu bağışlarını eleştirdi ve "Şovlara gerek yok, devlet yönetiyorsunuz reklam şirketi değil…" dedi.

Merkez Bankası anketi: Yıl sonu enflasyon beklentisinde artış; dolar/TL ve büyüme beklentisinde düşüş

Merkez Bankası’nın piyasa katılımcıları anketi şubat ayı sonuçları yayımlandı. Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 35,76'ya yükseldi. Dolar/TL kurunun ise yıl sonunda 22,84 seviyesinde olması bekleniyor.

TÜİK: 2022'nin son çeyreğinde işsizlik yüzde 10.2 oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim-Aralık 2022 dönemine ilişkin iş gücü istatistiklerini açıkladı.

Türkiye'de işsizlik oranı, 2022'nin dördüncü çeyreğinde üçüncü çeyreğe göre 0,2 puanlık artışla yüzde 10,2 oldu. Söz konusu dönemde işsiz sayısı 3 milyon 583 bin kişiye yükseldi.

Genç nüfusta işsizlik oranı ise bir önceki çeyreğe göre 0,5 puanlık atışla yüzde 19,2 oldu.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Kahramanmaraş merkezli depremlerle sarsılan Türkiye'ye uluslararası yardımlar sürüyor.

BM'den Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısı

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'deki depremzedeler için 1 milyar dolar insani yardım çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, , fonlamanın üç aya yayılacağını ve 5,2 milyon kişiye yardım sağlanacağını belirtti. Genel sekreter açıklamasında "Uluslararası topluma, zamanımızın en büyük doğal afetine karşı düzenlenen bu teşebbüsü tam olarak desteklemeleri için çağrıda bulunuyorum" ifadelerine yer verdi.

Japonya'dan Türkiye ve Suriye'ye 27 milyon dolarlık yardım taahhüdü

Japonya hükümeti, depremler nedeniyle insani yardımlarını artırıyor. Dışişleri Bakanı Hayaşi Yoşimasa d Türkiye ve Suriye'ye toplamda 27 milyon dolarlık acil insani yardım sağlayacağını açıkladı

Almanya'dan Türkiye'ye hava köprüsü kuruldu

Almanya'da hava ve kara taşımacılığı ile lojistik alanlarında faaliyet gösteren 5 büyük şirket, toplanan yardımları afetzedelere ulaştırmak amacıyla Almanya ile Türkiye arasında bir hava köprüsü oluşturdu. Yardım etmek isteyenler 20 kiloya kadar malzemeyi Almanya'dan Türkiye'ye ücretsiz olarak gönderebilecek.

Miçotakis'e göre, Türkiye-Yunanistan ilişkileri yeniden tanımlanabilir

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Türkiye'de yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki depremin Türkiye-Yunanistan ilişkilerinin yeniden tanımlanması için bir fırsat olabileceğini söyledi. Miçotakis, Türk halkı ile Yunan halkını ayıran hiçbir şey olmadığını vurgulayarak, "Biz komşu ülkeleriz, sorunlarımızı barışçıl bir şekilde çözmeyi öğrenmeliyiz." dedi.

Yunanistan'dan gelen arama-kurtarma ekibi çalışmalarını tamamlayarak dün ülkesine döndü. Ekip İstanbul Havalimanı'nda uçağa gidişte dakikalarca alkışlandı

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Vakfı 1 milyon dolar (940 bin euro) tutarında bağış yapılacağını açıkladı.

Podcast