Taraftara yasak

Taraftara yasak
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu ‘Bülten'de...

1 MART 2023 - KISA DALGA BÜLTEN

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten Başlıyor

PODCASTİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Kızılay Başkanı Kınık'tan istifa sorusuna yanıt: Goygoycuların lafı ile hareket etmem

Kahramanmaraş depremlerinin ilk günlerinde Kızılay iştirakinin, deposundaki çadırları para karşılığı Ahbap Derneği'ne sattığının ortaya çıkmasıyla başlayan skandalın yankıları sürüyor. Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Hürriyet yazarı Hande Fırat’ın istifa edip etmeyeceğine dair sorusu üzerine “ Seçilmiş bir isim olarak görev yapıyorum. Ortaya böyle bir başarı konulmuşken goygoycuların lafı ile hareket etmem” dedi.

Çadır ihtiyacı

Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen depremlerin ardından bölgede acil ihtiyaçların başında çadır geliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın son verilerine göre 202 bin bina ağır hasarlı. Binlerce kişi barınma sorunuyla karşı karşıya. Demirören Haber Ajansı’nın Hatay’dan aktardığı haberine göre şehirde kurulan çadırlar, konteyner evler var ancak yeterli değil. İnsanlar çadıra ulaşamadığı için ya kendi imkanlarıyla derme çatma kalabilecekleri bir yer oluşturuyor. DHA’nın haberine göre kentte birçok kişi seralardaki domatesini, salatalığını, biberini sökerek oralarda kalmaya başlamış.

Deprem soruşturmaları: 203 tutuklu

Depremde yıkılan binalarla ilgili soruşturmalarda tutuklu sayısı artıyor. Soruşturmalarda şüpheli sayısının 797, tutuklu sayısının 203 olduğu belirtildi. Yurt dışında olduğu tespit edilen şüpheli sayısı ise 5.di.

Rönesans Rezidans'ın ortağı için 'kırmızı bülten' talebi

Hatay’da çöken Rönesans Rezidans'ın yurt dışında olduğu belirlenen ortağı Hüseyin Yalçın Coşkun için iade talepnamesi ve kırmızı bülten çıkarılması talebi Adalet Bakanlığı'na iletildi. Soruşturma kapsamında müteahhit Mehmet Yaşar Coşkun tutuklanmıştı.

İstanbul’un hastaneleri tahliye ediliyor

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından gözler İstanbul’daki binalara çevrilmişti. Depreme karşı dayanıksız olduğu saptanan İstanbul Üniversitesi - Cerrahpaşa Tıp binası dün tahliye edilmeye başlandı.

Bu arada Kağıthane Devlet Hastanesi'ndeki inceleme de tamamlandı. Depreme dayanıksız olduğu tespit edilen binanın taşınmasına karar verildi. Hastane kısa bir süre içinde tahliye edilecek.

Kılıçdaroğlu’ndan Kızılay tepkisi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, parti grup toplantısında iktidarı eleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Bu iktidar devletin kolonlarını kesti. Devletin direği adalettir, adaleti çürüttüler" dedi. Kızılay’ın çadır satmasına tepki gösteren Kılıçdaroğlu, “Kızılay yetkililerine sesleniyorum; deponuzda kaç çadır varsa getirin hepsini alacağız ve deprem bölgesine götüreceğiz" diyerek çağrıda bulundu.

Buldan: Yapmanız gereken sorumluluğunuzu kabul ederek istifa etmenizdir

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da grup toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adıyaman’da halktan helallik istemesine tepki gösterip hükümete istifa çağrısı yaptı ve şunları söyledi: "Siz halktan bir şey isteme konumunda değilsiniz, halka hesap vermek zorundasınız hesap da vereceksiniz. Hükümet istifa seslerine kulaklarınızı tıkayamazsınız. Yapmanız gereken sorumluluğunuzu kabul ederek istifa etmenizdir" dedi.

Akar: 42 bin Suriyeli döndü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Maraş merkezli depremlerin ardından yaklaşık 42 bin Suriyelinin gönüllü olarak ülkesine döndüğünü bildirdi.

Fenerbahçe taraftarına deplasman yasağı

Fenerbahçe'nin cumartesi günü Konyaspor'la Kadıköy'de oynadığı maçta "Hükümet istifa" sloganları atılmıştı. Bir gün sonra Beşiktaş tribünlerinde de aynı sloganlar atılmıştı. Tribünlere tepki gösteren MHP lideri Devlet Bahçeli, Beşiktaş üyeliğinden istifa ettiğini açıklamış, slogan atan taraftarların da tespit edilmesini ve maçların seyircisiz oynanmasını istemişti.

Fenerbahçe’nin 4 Mart'ta Kayseri'de oynanacak maçına Fenerbahçe taraftarının alınmayacağı açıklandı.

Kayseri İl Güvenlik Kurulu'nun kararına göre maça sadece ev sahibi takımın taraftarları girecek.

Bu karar taraftarların tepkisine neden olurken Fenerbahçe Spor Klubü de “Kabul edilemez” diye açıklama yaptı.

Sosyal medyada da binlerce kişi “deplasmanıma dokunma” şeklinde paylaşımlarda bulundu.

Bahçeli: Bundan böyle ben artık Karagümrüklüyüm

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise tribünlerin "Hükümet istifa" sloganlarını partisinin grup toplantısında da eleştirdi. Beşiktaş’tan istifa ettiğini duyuran Bahçeli yeni takımının Karagümrük olduğunu söyledi.

TİP sordu, YSK yanıtladı: Seçim erteleme yetkimiz yok

Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremler sonrası iktidarın seçimi erteleme formülü üzerinde durduğu iddiaları gündeme gelmişti. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), Türkiye İşçi Partisi’nin bu konudaki sorusuna yanıt verdi. YSK, "savaş hali ve TBMM kararı dışında” seçimin ertelenmesinin mümkün olmadığı bildirildi.

İYİ Parti: 2 Mart’ta aday belirlenecek

Millet ittifakı Cumhurbaşkanı adayını belirlemek için yarın toplanıyor.

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Biz İyi Parti olarak milletimizin neyi istediğini, neyi beklediğini biliyoruz” dedi.

Bu arada Kılıçdaroğlu ile İYİ Parti lideri Akşenerin önceki günkü görüşmesinin detayları da kulislere sızdı. BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın haberine göre Kılıçdaroğlu partisinin Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında “İyi bir görüşme oldu” dedi.

İYİ Parti Genel Merkezi'nde de önceki akşam bir toplantı yapılmıştı. Ayşe Sayın’ın aktardığına göre bu toplantıda cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş üzerinden konuşuldu.

İYi Parti kurmayları masanın dağılmayacağını vurguladı.

Anayasa Mahkemesi'nden Covid-19 cezasını iade yolu açan karar: Sokağa çıkma yasağı cezası hak ihlalidir

Anayasa Mahkemesi, Covid-19 tedbirleri kapsamında verilen sokağa çıkma yasağına bağlı idari para cezasını hak ihlali olarak kabul etti. Yüksek Mahkeme, bu yasağa uymayan kişiye idari para cezası verilemeyeceğine işaret etti. Mahkeme bu kararıyla, Covid-19 cezalarının geri alınmasının da yolunu açtı.

EKONOMİ

Dünya Bankası: Depremin doğrudan maliyeti 34,2 milyar dolar

Dünya Bankası, Kahramanmaraş depremlerindeki doğrudan maddi hasarı 34,2 milyar dolar olarak hesapladı. Enkaz kaldırma ve yeniden imar maliyetinin bu miktarın iki katını bulacağı tahmin ediliyor. Raporda ayrıca 1 milyon 250 bin kişinin evlerinin yıkılması, ağır ya da orta derece hasar alması sonucu evsiz kaldığı belirtildi.

Dünya Bankası, 9 Şubat tarihinde enkaz kaldırma çalışmaları ve yardımlar için ilk etapta 1 milyar 780 milyon dolarlık bir paket açıklamıştı.

SGK deprem bölgesindeki hak ve alacak hacizlerini kaldırdı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen illerde işveren ve emeklilerin hak ve alacakları üzerindeki haciz işlemlerini kaldırdı.

Bunlar da otomobil fırsatçıları: İkinci el otomobili üzerine kar koyup daha pahalı satıyorlar

Maraş depremlerinin ardından ev fiyatları ve kiralardaki fahiş fiyat artışı otomobilde de gündemde. Gazeteci Emre Özpeynirci, galerilerin belli bir fiyatla aldıkları ikinci el otomobillerin üzerine kar payı koyarak daha pahalıya sattığını yazdı. Özpeynirci “İşte bu yüzden deprem nedeniyle gerçekten ihtiyacı olanlar otomobil alamıyor, bulamıyor…" dedi.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil denetimlerinin sonucunu açıkladı: 15 milyon lira ceza

Ticaret Bakanlığı, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine getirilen 6 ay, 6 bin kilometre kısıtına uymayan toplam 36 işletmeye 15 milyon 905 bin 127 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

TÜİK verisi: Ekonomi 2022'de yüzde 5,6 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim - Aralık 2022 döneminin gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini açıkladı.

Buna göre ekonomi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 3,5 büyüdü. Yılın tamamındaki büyüme oranı ise yüzde 5,6 oldu.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

BBC: İran’da 650 kız okula gitmemeleri için zehirlendi

BBC’nin yaptığı bir araştırma, İran’da en az 650 kızın zehirlendiğini ortaya çıkardı. Üst düzey İranlı yetkili de kızların özellikle hedef alındığını doğruladı. BBC Türkçe'de Maryam Afshang imzalı habere göre ilk zehirlenmeler 30 Kasım 2022’de, Kum’daki Nur Teknik Lisesi’nden 18 öğrencinin hastaneye kaldırılmasıyla görüldü.

O günden bu yana 10’dan fazla kız okulu hedef alındı. Zehirlenen kızlardan hayatını kaybeden olmadı fakat onlarcası solunum sorunları, baş dönmesi ve yorgunluk gibi şikayetlerle hastaneye kaldırıldı. 26 Şubat’ta bir basın toplantısı düzenleyen İran Sağlık Bakan Yardımcısı Yunus Panahi “Anlaşılan o ki bazıları tüm okulların, özellikle de kız okullarının kapatılmasını istiyor” dedi.

AB yaptırımlara rağmen Rusya’dan her gün 100 milyon euroluk fosil yakıt alıyor

Avrupa Birliği’nin (AB) yaptırım kararlarına rağmen, Rusya’dan Avrupa’ya petrol ve doğalgaz ihracatı devam ediyor. Avrupa ülkeleri, fosil yakıt ticareti karşılığında Moskova hükümetine her gün 100 milyon euro ödüyor. Rusya, 2023 yılının ilk iki ayında, Avrupa’ya fosil yakıt ihracatıyla yaklaşık 30 milyar euro gelir elde etti.

Ukrayna savaşı: Zelenskiy Bakhmut’taki durumun kötüleştiğini söyledi

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, ülkenin doğusundaki Bakhmut kentinde durumun her geçen gün daha da kötüleştiğini açıkladı.

Kremlin: NATO Rusya’yla fiilen savaş hâlinde

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’daki silahları ve istihbarat destekleri düşünüldüğünde ‘NATO’nun fiilen Rusya ile savaş içinde olduğunu’ söyledi.

Almanya’nın Dış Politikası "Feminist" Olacak

2014 yılında dünyada ilk kez feminist dış politika uygulayacağını ilan eden İsveç’i örnek alan Almanya benzer bir hamleye hazırlanıyor. Ülkenin ilk kadın dışişleri bakanı olan Annalena Baerbock, feminist dış politikaların yer aldığı 80 sayfalık bir kılavuz hazırladı.

Feminist bir dış politikanın hükümet tarafından resmen benimsenmesi durumunda, kadının insan haklarının sistematik olarak ihlal edildiği İran, Çin ve Afganistan gibi ülkelerle ekonomik işbirliği konusunda yeniden değerlendirilmeye gidip gitmeyeceği ise şu an netleşmiş değil.

İsveç 2014 yılında, feminist bir dış politikayı resmen ilan eden ve diğer ülkelerle kurduğu ilişkilerin merkezine toplumsal cinsiyet eşitliğini koyan ilk ülke olmuştu. İsveç’i Kanada, Meksika, Fransa ve İspanya gibi ülkeler takip etti. İsveç uzun süre bu bağlamda bir örnek model olarak görülmekle birlikte, bu kavramın sadece kağıt üzerinde var olduğuna dair suçlamalara da konu oldu.

TikTok'a bir yasak da Kanada'dan: Memurlar iş telefonlarından silecek

Avrupa Komisyonu'nun ardından Kanada da memurların iş telefonlarında TikTok'u kullanamayacağını bildirdi. Bu karar, ülkedeki bilgi güvenliği yetkililerinin, uygulamanın gizlilik ve güvenlik açısından 'kabul edilemez riskler' barındırdığını tespit etmesinin ardından geldi.

ABD federal hükümeti de geçen yıl çalışanlarına Tiktok’u yasaklamıştı.

TikTok kişisel verileri kullanım yöntemleri ve Çin hükümetiyle bağları nedeniyle eleştiriliyordu.

KISA DALGA’DAN

Gazeteci Filiz Yavuz ve Gıda Mühendisi Akademisyen Bülent Şık’ın hazırlayıp sunduğu podcast serisi “Çocuklar İçin”in ikinci özel bölümünde deprem bölgesinden diğer şehirlere giden çocukların durumu konuşuluyor.

Podcast