İnsan Hakları Komisyonu'nun 'Can' sınavı

İnsan Hakları Komisyonu'nun 'Can' sınavı
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten’de…

KISA DALGA BÜLTEN

4 Temmuz 2023

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz

PODCASTİMİZİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Türkiye Büyük Millet Meclisi bugün yasama çalışmalarına başlayacak. Gezi davası kapsamında tutuklu olan ve TİP’ten milletvekili seçilen Can Atalay ise tahliye edilmediği için Meclis’te olmayacak.

Avukat Atalay, kendisini cezaevinde ziyaret eden CHP’li Utku Çakırözer’e yaptığı açıklamada millet iradesinin gasp edildiğini söyledi.

Atalay, Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na üye olarak seçildiğini hatırlatarak komisyonun kendisi olmadan toplanmaması gerektiğini belirtti. Atalay, “Ya buraya gelecekler, ya da en doğrusu bir an önce beni çıkaracaklar yeminimi edip görevime başlayacağım” dedi.

Bu arada Fransa’daki TİP’liler 5 Temmuz’da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde konuyla ilgili açıklama yapacak.

Meclis’in gündeminde ise memur ve emekli maaşı düzenlemesi, anayasa değişikliği, kira artışlarında yüzde 25 sınırının uzatılması gibi maddeler bulunuyor.

Seçim yenilgisinden sonra değişim seslerinin yükseldiği Cumhuriyet Halk Partisi’nde olağan kurultay süreci mahalle delegeleri seçimleri ile başladı. 1

5 Ekim'de bitecek il kongrelerinin ardından Parti Meclisi, olağan genel kurultay tarihini belirleyecek.

Bu arada CHP İstanbul’da da kulisler hareketli.

Halk TV yazarı Seyhan Avşar’ın yazısına göre 18 ilçe başkanı CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun bilgisi dışında İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile toplantı yaptı. Bu toplantısının rahatsızlık yarattığı öne sürüldü.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ise “Değişime bir adım da sen at” sloganıyla Bolu’dan Ankara’ya CHP Genel Merkezi’ne yürüyüş başlattı.

Türkiye’yi yasa boğan Maraş depremlerinin üzerinden 5 ay geçmesine rağmen sorunlar sürüyor. CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, deprem bölgesinde kurulan konteyner kentlerde yaşanan su kesintileri sebebiyle, hijyen sorunlarının devam ettiğine dikkat çekti.

İlgezdi tüberküloz, kızamık risklerine dikkat çekersek acil önlem alınmasını istedi.

Deprem bölgesindeki son durumu Kısa Dalga muhabiri Esra Tokat, bölgeye giderek 5 bölümlük yazı dizisi olarak aktardı. Esra Tokat’ın yazısı dizisini kisadalga.net'ten okuyabilirsiniz.

Çorum katliamında hayatını kaybedenler, katliamın 43'üncü yıl dönümünde düzenlenen etkinlik ile anıldı.

Alevilere yönelik 1980 yılında yaşanan saldırılarda, 57 kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce kişi yaralanmıştı.

Türk Tabipleri Birliği’nin verilerine göre yurt dışına gitmek isteyen doktorların 'İyi Hal Belgesi’ talebinde bu yıl rekor kırıldı. Altı ayda 1361 doktor başvurdu. Geçen yıl toplam başvuru sayısı 1171’di.

EKONOMİ

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), haziran ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

ENAG verilerine göre, aylık enflasyonun yüzde 8,54; yıllık enflasyonun ise yüzde 108,58 olarak hesaplandı.

Ocak-haziran dönemi enflasyon oranı ise yüzde 50.53 oldu.

Merkez Bankası anketinde, haziran ayı enflasyon beklentisi yüzde 2,81 oldu. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 37,17'den yüzde 38,55'e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu ise haziran ayı enflasyon rakamlarını 5 Temmuz Çarşamba günü saat 10.00'da açıklayacak.

Dünya Bankası, 'Gıda Güvenliği' raporunu güncelledi. Buna göre en yüksek gıda enflasyonu yüzde 471 ile Venezuela'da gerçekleşti.

Yüzde 350 artışla Lübnan ikinci sırada, Zimbabve ise yüzde 117 ile üçüncü sırada bulunuyor.

TÜİK verilerine göre mayıs ayında gıda fiyatlarının bir önceki yıla göre yüzde 52 arttığı Türkiye ise 10. sırada yer alıyor.

Merkez Bankası'nın 27 ay sonra ilk kez faiz artırımına gittiği 22 Haziran'daki toplantısına ilişkin özet metni yayımlandı. Yüksek enflasyona dikkat çekilen metinde mevcut para politikasının yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirmekten uzak olduğu vurgulandı.

Ticaret Bakanlığı, haziran ayı dış ticaret verilerini açıkladı. İhracat, yüzde 10,5 azalarak 20,9 milyar dolara geriledi. İthalat ise yüzde 16,8 daraldı.

Haziran ayında dış ticaret açığı yıllık bazda yüzde 34,5 azalarak 5,3 milyar dolara geriledi.

Yüksek Hızlı Tren (YHT) biletlerine yüzde 30 zam geldi. Zam sonrasında Ankara-İstanbul YHT bilet fiyatı, 248 TL’den 323 TL’ye yükseldi. Ankara-Konya 146 TL’ye, Ankara-Sivas 312 TL’ye ve Ankara-Eskişehir 136 TL’ye çıktı.

CHP İstanbul Milletvekili Suat Özçağdaş, fahiş kira artışını Meclis’in araştırmasını istedi. CHP’li vekilin verdiği bilgilere görde İstanbul'da 2019 Mayıs ayında konut kiraları ortalama 1963 TL iken, bu yılın mayıs ayında yüzde 707 arttı ve 15.847 TL'ye kadar çıktı.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

17 yaşındaki Nahel M. isimli bir gencin polis tarafından öldürülmesi sonrası Fransa'da patlak veren protestolar bugün 6. gününde de devam etti.

Fransız medyasında yer alan haberlere göre ülkedeki şiddet olayları büyük ölçüde hafifledi.

İngiliz Guardian gazetesi ise Nahel'in büyükannesinin 'sükunet' çağrısından sonra şiddetin dozunun azaldığını yazdı.

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hala eleştiri oklarının hedefinde…

Fransız Le Figaro gazetesi, Fransa'nın imajının bozulma riski ile karşı karşıya kaldığını yazdı.

Batı Şeria'daki Cenin kentine İsrail tarafından düzenlenen askeri operasyonda en az 7 Filistinli yaşamını yitirdi. El-Bire kentinde de İsrail askerinin açtığı ateş sonucu 1 Filistinlinin başından vurularak yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, "Ev ve bahçe" adı verilen operasyonun "terörist altyapıyı" hedef aldığı öne sürüldü.

İsrail'in, yılbaşından bu yana öldürdüğü Filistinli sayısı 188'e yükseldi.

İsrail, Filistin toprağı olan Batı Şeria'yı 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda işgal etmişti.

Avrupa Birliği (AB) tarafından Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarını araştırmak için kurulan soruşturma merkezi, Hollanda’nın Lahey kentinde açıldı. Savcılar, hangi yargı mercine götürüleceklerine bakılmaksızın, Ukrayna’da işlenen suçlara ilişkin kanıt toplayacak.

Rus paralı asker grubu Wagner, geçtiğimiz günlerde Rusya’ya isyan bayrağı açmıştı.

Wagner lideri Prigojin, silahlı isyan başlatarak, Rusya'ya yakın tarihinin en büyük siyasi krizlerinden birini yaşatmıştı.

Dünya gazetesi yazarı Emre Ergül’ün aktardığına göre Alman Marshall Fonu Rusya’nın son krize kadar ölen her Wagner savaşçı için ailelerine 5 milyon ruble (60 bin dolar) tazminat ödediğini açıkladı. Bugüne kadar 20 bin Wagner askerinin öldüğü belirtilirken, Wagner’in Rus ekonomisini 1.2 milyar dolar zarara uğrattığı öne sürülüyor.

Bu arada Wagner milislerinin Belarus’a gitmesinden endişe duyan Polonya, sınır güvenliğini güçlendirme kararı aldı.

Varşova, 8 bin kadar Wagner savaşçısının ülkeye gideceğine yönelik bilgi aldıklarını kaydetti.

Katoliklerin ruhani lideri Papa Françesko, İsveç'teki Kuran yakma eylemini kınadı. Papa, eyleme 'ifade özgürlüğünün bir biçimi' olarak izin verilmesinin kendisini öfkelendirdiğini söyledi.

Iraklı bir sığınmacı olduğu açıklanan bir kişi geçen hafta İsveç'in başkenti Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'i yakarak eylem düzenlemişti. İsveç makamlarının eyleme izin vermesi, birçok Müslüman ülkenin tepkisini çekmişti

ABD Başkanı Joe Biden'ın Afganistan'da El Kaide ile mücadelede Taliban'dan yardım aldıklarını söyledi. Bu açıklama, başta Afganistan olmak üzere tüm dünyada şaşkınlık yarattı. Taliban yönetimi açıklamayı memnuniyetle karşılarken, muhalifler ise Taliban'ın ABD'nin kölesi olduğunu ileri sürdü.

Filipinler’deki bir reklam ajansı, ülkenin turizm tanıtım videosunda başka ülkelerden görüntü kullanıldığı için özür diledi. Filipinler Turizm Bakanı Christina Garcia Frasco, videonun yapımında kamu parasının kullanılmadığını söyledi.

Söz konusu videoda, Endonezya’daki pirinç terasları, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki kum tepeleri ve İsviçre’de bir uçağın inişi gösterilmişti.

KISA DALGA’DAN…

Podcast