Muhalefet: Bir varmış, bir yokmuş...

Muhalefet: Bir varmış, bir yokmuş...
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten’de…

KISA DALGA BÜLTEN

19 Temmuz 2023

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz

PODCASTİMİZİ DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Meclis’in geçen hafta tatile girmesinin ardından Cumhurbaşkanı kararıyla, özel tüketim vergisine zam yapılmıştı. Kamuoyunun tepkisine neden olan vergi artırımlarının ardından muhalefet harekete geçti.

Gazete Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberine göre Altılı Masa’daki siyasi partiler, Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırıyor.

Olağanüstü toplantı için çağrı metni hazırlandı ve milletvekillerinin imzasına açıldı.

Olağanüstü toplantının yapılabilmesi için 200 milletvekiline ulaşmak gerekiyor. Altılı Masa’daki vekil sayısı buna yetiyor.

Meclis’in olağanüstü olarak toplanabilmesi Meclis Başkanı’nın da olağanüstü toplantı çağrısına olumlu cevap vermesi gerekiyor.

Olağanüstü toplantıda liderler ya da grup başkanları kürsüden duruma dair değerlendirme yapıyor. Oylama yapılamıyor ve karar alınamıyor.

Motorlu Taşıtlar Vergisi’nin bu yıl iki kez ödenmesini öngören kanuna yönelik tepkiler sürerken CHP, düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

Anayasa’ya aykırılık iddiasıyla iptal başvurusu yapmak için 120 milletvekilinin imzası gerekiyor. Meclis’teki muhalefet partileri içinde bir yasayı AYM’ye taşımaya yeterli çoğunluğa sahip tek siyasi parti CHP.

İYİ Parti ise 81 ilde ortak basın açıklaması yaparak zamlara tepki gösterdi. İYi Partililer ekonomi yönetiminin attığı adımları “Adı konmamış IMF programı” olarak nitelendirdi.

Zamlara karşı dün bu adımları atan muhalefetin büyük bölümünün vergi zammı ve ek bütçe görüşmelerinde Meclis’te olmadığı ortaya çıktı,

T24’teki habere göre motorlu taşıtlar vergisiyle ilgili düzenlemenin Meclis’teki oylamasına CHP’den 69, İYİ Parti’den 22, Yeşil Sol Parti’den de 40 milletvekili katılmadı.

Muhalefet Ek Bütçe Kanunu görüşmelerinde de yoktu. T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre muhalefetin yarısına yakını, Meclis Genel Kurul’da oy kullanmadı. Oylamaya, CHP’den 74, Yeşil Sol Parti’den 41, İyi Parti’den de 26 milletvekili katılmadı.

Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK), yaklaşık 23 bin kişinin görev yaptığı adli ve idari yargıya ilişkin yaz kararnamesini tamamladı. Toplam 3 bin 423 hâkim ve savcının görev yeri değişti.

Kararnamenin detaylarına bakalım.

Kararnameyle 20 ilin başsavcısı değişirken, İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Öztürk ise tenzil-i rütbe ile Yargıtay Savcılığına atandı. Deprem bölgesinde görev yapan başsavcılar da değiştirildi.

Yargıçlar Sendikası Başkanı, Karşıyaka Hâkimi Ayşe Sarısu Pehlivan, isteği dışında İzmir’den Adana'ya atandı.

Gezi davasında Osman Kavala’nın tahliyesi yönünde oy kullanan İstanbul Ağır Ceza Hakimi Sercan Karagöz kararnameyle Ağrı’da görevlendirildi.

IŞİD’in 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Tren Garı’nda düzenlediği saldırı davasının görüldüğü Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı Kerim Coşkun Antalya’ya, mahkeme üyesi Şeref Sezer ise Elazığ’a atandı.

Böylece, yaklaşık 7 yıldır süren davaya bakan mahkemenin heyeti üçüncü kez değişmiş oldu.

Eğitim-Sen “Barış Bildirisine’ imza atan akademisyenlerin son durumunu paylaştı.

Buna göre OHAL kararnamesiyle üniversitelerden ihraç edilen 406 akademisyenden 108’i yargı kararı ile görevlerine iade edildi.

Bu akademisyenlerden 32’si görevine başladı.

Mahkemelerin görevine iade ettiği 60 akademisyen ise göreve başlamak için üniversite yönetiminin onayını bekliyor.

Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Schengen ülkelerinin Türklere yönelik vize uygulamalarını eleştirerek "önyargı ve ayrımcılığa son verin" çağrısı yaptı. Başvurularda ret oranlarının yüzde 50'ye yükseldiği belirtildi.

Maraş depremlerinden sonra İstanbul’da beklenen deprem de gündemdeydi. Uzmanlar zaman zaman bu konuda uyarılarını yineliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da dün bir açıklama yaparak kentsel dönüşüm ve binaların güçlendirilmesi için seferberlik çağrısı yaptı. Bu hızla İstanbul’daki dönüşümün 70-80 yıl süreceğini vurgulayan İmamoğlu, “Depremin kapıda beklediği bir ortamda çok acele etmemiz lazım" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlatan İmamoğlu, görüşmeden uzlaşıyla ayrıldıklarını söyledi.

Meteoroloji Müdürlüğü, sıcak hava dalgasının, bugünden itibaren tüm yurtta etkili olacağını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı ise bir uyarı yayınlayarak riskli grupların mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları istedi. Bakanlığın açıklamasına göre riskli gruplar şöyle:

- Kronik hastalığı olanlar

- 65 yaş ve üstünde olanlar

- 4 yaşından küçük çocuklar

- Obeziteden etkilenenler

- Gebeler

Bu yıl, 30’uncusu düzenlenecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 18- 24 Eylül günlerinde sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor.

Festivalin bu yılki Onur Ödülleri Türk Sineması’nın ve tiyatrosunun usta isimleri Cihan Ünal ve Perran Kutman’a verilecek.

EKONOMİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turu kapsamında önce Suudi Arabistan’a gitti. İki ülkenin heyetleri arasında 5 anlaşma imzalandı.

Anlaşmadan biri Riyad'a insansız hava aracı satışını kapsıyor.

Erdoğan'ın ziyaretinin sürpriz bir katılımcısı daha vardı. Sedat Peker’in ifşalarıyla gündeme gelen, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ‘paramiliter’ grup dediği SADAT’ın Başkanı Melih Tanrıverdi Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun düzenlediği (Türkiye - Suudi Arabistan iş forumu toplantısına katıldı .

Perşembe günü toplanacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun politika faizini arttırması bekleniyor. Bu artışın “temkinli ve dengeli” olacağı yönündeki kulis bilgileri Dolar ve Euro’yu hareketlendirdi.

Euro, 30 lira ile dün tarihi zirveyi gördü. Dolar ise 27 lirayı aştı.

Amerikan doları seçimlerden bu yana yüzde 36’dan fazla değer kazanırken Euro’nun, TL karşısındaki kazancı ise yaklaşık yüzde 40’a ulaştı.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, borçlarını ödeyemediği için bankalar tarafından kara listeye alınan vatandaşların sayısının 3 milyon 840 bin kişiyi geçtiğini söyledi.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Rusya’nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesinin yankıları sürüyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Rusya’nın kararının gıda güvenliğini kötüleştireceği ve milyonlarca kişiye zarar vereceği belirtildi. Anlaşmadan çekilme kararını “tehlikeli ve sorumsuzca” olarak değerlendiren Beyaz Saray, Rusya’ya kararını geri alması çağrısı yaptı..

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Rusya'nın kararının dünyanın dört bir yanında ihtiyaç sahiplerine darbe indireceğini" söyledi.

Ukrayna ise Rusya'nın çekilmesine rağmen anlaşma kapsamında ihracatı sürdürmeye hazır olduğunu açıkladı.

Rusya ise anlaşmaya geri dönüş şartını açıkladı. Moskova yönetimi, kendi tahıl ve gübre ihracatına yönelik Batı yaptırımlarının kaldırılması halinde anlaşmayı yeniden canlandırmayı düşünebileceğini öne sürdü.

Bu arada Kırım köprüsüne yönelik saldırıdan sonra başlayan gerilim sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, saldırıya yanıt vereceklerini söyledi.

Saldırının Ukrayna tarafından yapıldığını savunan Putin, "Kırım Köprüsü’nde terör eylemi işlendi, bir çocuk anne babasız kaldı” dedi.

Ukrayna basını da saldırının Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) ve Ukrayna Deniz Kuvvetleri tarafından gerçekleştirildiğini yazmıştı.

Birleşmiş Milletler Afganistan Misyonu tarafından yayımlanan raporda, Taliban'ın kadınların haklarını kısıtlamaya devam ettiği vurgulandı.

Rapora göre Taliban’ın aldığı bazı kararlar şölyle:

*Sağlık Bakanlığı, tıpta uzmanlık eğitimine devam edebilmek için sadece erkek öğrencilerin sınava girmesine izin vedi.

3 Haziran’da, işe giden bir ebe beş saat boyunca gözaltında tutuldu. Çalışmaya devam etmesi halinde ölümle tehdit edildi. Ebe iki gün sonra istifa etti.

19 Haziran'da Fazilet Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı yetkilileri bir kadını sopayla dövdü ve halka açık bir parktan çıkarıldı.

İsrail’de hükümetin tartışmalı yargı reformu planları nedeniyle kitlesel eylemler devam ediyor. Plan, yargının ve Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini sınırlandırmayı buna karşılık parlamento ile başbakanın konumunu güçlendirmeyi amaçlıyor.

İsrailliler ise düzenlemeye itiraz ediyor.

"Direniş Günü" adı altında dün ülkenin farklı noktalarında gösteriler ve eylemler yapıldı.

Tel Aviv'de sokaklara dökülen yüzlerce göstericinin borsanın girişini kapattı.

ABD ordusunda e-mail skandalı yaşanıyor. Personele ait milyonlarca elektronik postanın yazım hatası nedeniyle yanlışlıkla Rusya’nın da müttefiki olan Mali'ye gittiği ortaya çıktı.

Elektronik postaların diplomatik belgeler, vergi kayıtları, şifreler ve üst düzey askeri yetkililerin seyahat programları gibi hassas bilgileri içerdiği kaydedildi.

Kenya'da, 'açlık tarikatı' soruşturması kapsamında bulunan ceset sayısının 403'e yükseldiği bildirildi.

Papaz Paul Mackenzie, kilisesindeki insanlara, aç kalıp Hz. İsa'ya kavuşmalarını vadederek birçok kişinin ölümüne neden olmakla suçlanıyor. Soruşturmada papazla birlikte 37 kişi tutuklanmıştı. Kilisenin arazisinde aylardır süren çalışmalarda her gün açlıktan ölen yeni insanlar bulunuyor.

İngiltere hükümeti, mezun olduktan sonra iş bulma ihtimalinin düşük olduğu üniversite bölümlerine kısıtlama getirecek. Bu bölümlere az sayıda öğrenci alınacak.

İlerleyen dönemlerde bu bölümlerin kapatılması gündeme gelecek.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, düşük kaliteli üniversitelerinin 'soygun' yaparak öğrencilerden faydalandığını iddia etti.

Sunak, bu kararın ana mesajını "Hayatta başarılı olmak için üniversiteye gitmek zorunda değilsiniz" sözleriyle özetledi.

Dünya Sağlık Örgütü, Polonya’da kuş gribi olduğu tespit edilen 11 kedinin hayatını kaybettiğini, 14'üne ise ötenazi yapıldığını açıkladı.

Kuş gribine yakalanan kedilerin temaslısı olan kişiler henüz semptom bildirmezken, temaslılar için gözetim süresinin sona erdiği açıklandı.

KISA DALGA’DAN…

Yeşil Dalga’da Mehveş Evin ve Ferdi Akarsu’nun yeşil turizmi konuştuğu podcastini dinleyebilirsiniz…

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast