Sınıfta kalma geri geldi

Sınıfta kalma geri geldi
Gündemin önemli gelişmeleri Demet Bilge Erkasap’ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten’de

KISA DALGA BÜLTEN

9 EYLÜL 2023

Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz

PODCAST DİNLEMEK İÇİN PLAY’E TIKLAYINIZ

GÜNDEM

Yeni eğitim öğretim yılı pazartesi günü başlayacak. Eğitimde yeni kurallar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 50 not ortalaması ile sınıf geçme uygulamasına son verildi. Buna göre; alt sınıf dahil 6'dan fazla dersi başarısız olan öğrenci sınıf tekrarı yapacak.

Açık liseye geçişlere de kısıtlama getirildi. Bundan böyle yönetmelik kapsamında, istisnai durumlar hariç açık liseye geçilemeyecek. Milli sporcular, tutuklular, şehit ve gazi yakınları bu düzenlemeden muaf olacak.

Yeni yönetmelikte devamsızlık kuralları da değiştirildi. Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü toplamda 30 günü aşan öğrenciler not ortalaması ne olursa olsun başarısız sayılacak.

Özürsüz 2 gün üst üste devamsızlık yapan öğrencinin durumu velilere bildirilecek.

Gezi davası tutuklusu avukat Can Atalay, 14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmedi.

Türkiye Barolar Birliği ve 54 baro, Can Atalay için Anayasa Mahkemesi (AYM) önünde eylem yaptı. Avukatlar "Hatay halkı vekilini istiyor" sloganları atarak Atalay’ın tahliyesini istedi.

Değişim tartışmaları süren CHP’de ilçe kongreleri büyük ölçüde tamamlandı.

Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, İzmir’de ilçe başkanlarının yarısından fazlası değişti. İstanbul’da bazı ilçelerde mevcut ilçe başkanları yarışı kaybederek koltuğu devretti. Ankara’da ise 24 ilçe başkanından 20’si yeniden seçildi.

Yerel seçimlere ilişkin partilerden açıklamalar gelmeye devam ediyor. CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, "Gerekirse ittifak yaparız, gerekirse tek başımıza gireriz. Partimizin yetkili kurulları yeri geldiğinde gerekli kararları alacak " dedi.

Yeniden Refah Partisi Seçim İşleri Başkanı Cengiz Zor, partisinin 31 Mart 2024 Yerel Yönetimler Seçimleri'ne tek başına gireceğini açıkladı.

Cumhur İttifakı’nda da yerel seçim hazırlıkları sürüyor. Kulislere göre AKP, Trabzonlu olan Ekrem İmamoğlu’nun karşısına yine Trabzonlu olan eski TOKİ Başkanı Ergün Turan’ı çıkarmayı planlıyor. Cumhuriyet’ten Selda Güneysu imzalı habere göre Ankara için Turgut Altınok ve Veysel Tiryaki isimleri öne çıkıyor.

Diyanet, AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyesi Metin Külünk'ün Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'a yönelik "FETÖ" ve PKK iddialarına ilişkin suç duyurusunda bulundu.

AKP'li Külünk, Diyanet'te "FETÖ"ye bağlı yöneticilerin olduğunu iddia ederek “Her şey delillere dayanıyor, cumhuriyet savcısının benimle temasa geçmesini bekliyorum” demişti.

Ankara’da yer altı dünyasında 'Kaplan' grubu olarak bilinen çetenin lideri Ayhan Bora Kaplan gözaltına alındı. T24’ten Tolga Şardan’ın haberine göre Kaplan’la birlikte koruması olan emekli asker ile avukatın da aralarında olduğu 4 kişi daha yakalandı. Yurt dışına çıkmak üzereyken Esenboğa Havalimanı'nda gözaltına alınan Kaplan’ın kardeşiyle birlikte iki kişinin firar ettiği öğrenildi.

Ayhan Bora Kaplan, 15 Temmuz gecesi eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile kalaşnikofla TRT önünde verdikleri pozla gündeme gelmişti.

Kaplan ile yakın olduğuna dair iddialara ilişkin açıklama yapan Soylu ise iddiaları 'iftira' olarak nitelendirdi ve suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

Arnavutluk'ta yakalanıp Türkiye'ye getirilen kripto para borsası Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in dolandırıcılıktan yargılandığı davadan karar çıktı.

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi Özer'i, “örgüt kurma, yönetme ve üye olmak”, “nitelikli dolandırıcılık” “mal varlığı değerlerini aklama” suçlarından 11 bin 196 yıl hapis cezasına çarptırdı.

İran'daki, dünyanın 2'nci büyük tuz gölü olarak bilinen Urmiye Gölü'nün neredeyse tamamı kurudu. Tuzların rüzgarla taşınması İran'ın yanı sıra Türkiye'yi de etkiyecek. Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden (YYÜ) Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, rüzgarla taşınan tuzdan verimli toprak alanların ve su kaynaklarının etkileneceğini söyledi.

EKONOMİ

Üniversitelerin açılmasına sayılı günler kala öğrencilerin barınma sorunu yeniden gündem oldu. Öğrenciler ev arayınca kiralar da yükseldi. İstanbul’da 45 metrekare sadece bir odalı dairenin kirası 45 bin liraya çıkarken, Maslak'ta eşyalı 2+1’ler 85 bin, Fulya'da 100 bin liraya kadar yükseldi.

Dünya gazetesinden Hamide Hangül'ün haberine göre, EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, özel yurt fiyatlarının da arttığını söyledi. Yazıcı’nın verdiği bilgilere göre İstanbul'da özel yurt fiyatları yıllık 40 bin TL ile 320 bin TL arasında değişebiliyor.

Ankara ve İzmir de bu rakamlar yıllık 45 bin TL ile en yüksek 260 bin TL arasında değişiyor. Yurt alternatifleri sınırlı olduğu için de öğrenciler ortak ev tutmaya yöneliyor.

Orta Vadeli Program'da tasarruf ve tüketimi kontrol altına alacak düzenlemeler de yer aldı. Buna göre kamu taşıtlarının kullanımı yakın merceğe alınacak, yerli araçlara öncelik verilecek. Hürriyet gazetesinden Neşe Karanfil’in haberine göre kredi kartı kullanımı da tüketim talebini dengeleyecek şekilde yeniden düzenlenecek.

Ayrıca, vergi harcamaları gözden geçirilecek.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında gerileme devam ediyor. Mevduatın büyüklüğü geçen hafta 20,3 milyar TL düştü. İki haftalık kayıp 60 milyar TL'ye ulaştı. Uzmanlar çıkan paranın borsaya aktığı görüşünde.

Dünya’dan Bilal Bozkurt’un haberine göre Kur Korumalı’da yaşanan çözülmenin benzeri döviz mevduatlarında da yaşanıyor. Döviz mevduatı 1 Eylül ile sona eren haftada 178 milyar 404,70 milyon dolara geldi.

DIŞ POLİTİKA VE DÜNYA

Dünyanın gözü, Hindistan'ın ev sahipliğinde, başkent Yeni Delhi'de yapılacak G20 zirvesine çevrildi.

Zirveye Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin katılmayacak.

Görüşmelerde liderlerin küresel ekonomik büyümeye odaklanması bekleniyor.

Zirvede iklim değişikliği, borçların hafifletilmesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Hedefleri de ele alınacak. Üye ülkeler arasında önemli bir anlaşmazlık konusu olan Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı da liderlerin gündeminde yer alması öngörülüyor.

İsveç Dışişleri Bakanı Billstrom, ülkesinin NATO üyesi olmaya "tam olarak hazır" olduğunu açıkladı. Billstrom, Türkiye'nin onay sürecini başlatmasını beklediklerini söyledi.

Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna'yı işgalinin ardından tarafsızlık ilkesinden vazgeçerek NATO'ya katılmak için başvuruda bulunmuştu.

Türkiye ve Macaristan'daki onay süreçlerinin tamamlanması sonrasında Finlandiya Nisan ayında 31'inci üye olarak İttifak'a katılmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in üyeliği için ekim ayını işaret etmişti. Şu an tatilde bulunan Meclis, mesaisine 1 Ekim Cumartesi günü yeniden başlayacak.

Fransa'da en yüksek idari mahkeme Danıştay, hükümetin okullarda yürürlüğe koyduğu abaya yasağını onayladı. Danıştay yasağın temel özgürlükleri ihlal etmediğine hükmetti. Fransa Danıştayı, okullarda abaya gibi tesettür giysilerinin daha fazla giyilmesinin "dini bir arka planı" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İtalya’da , ağustos ayında yaşları 16 ile 22 arasında değişen bir grup gencin karıştığı toplu tecavüz skandalının ardından hükümet, çocuk ve gençlerin karıştığı suçlara yönelik cezaları artırdı. Düzenleme, silah veya uyuşturucu taşıyan reşit olmayan küçüklerin gözaltına alınmasını kolaylaştırıyor. Çocuklarını okula göndermeyen aileler için de hapis cezası öngörüyor.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından Avrupa'daki su kaynaklarının kullanımı ve yönetimlerine ilişkin yapılan bir araştırmadan ürkütücü sonuçlar elde edildi. Raporda, Avrupa'nın hemen her yerinde sulak alanların kurutulduğu, nehir yatakları üzerine barajlar kurulduğu ve yeraltı sularının yeniden oluşabileceği alanların yok edildiğine vurgu yapıldı.

Brezilya'nın güney bölgesinde hafta sonundan bu yana etkili olan tropikal kasırgada hayatını kaybedenlerin sayısı 40'a yükseldi. Yetkililer, 67 kasabanın şiddetli fırtına ve sellerden etkilendiğini, 1650 kişinin evsiz kaldığını ve 3 bini aşkın kişinin de geçici olarak güvenli yerlere gittiğini duyurdu.

Yunanistan'da en az 4 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi sonrası hükümet yardım ve kurtarma çalışmalarına destek olması amacıyla orduyu görevlendirdi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel sel felaketinin meydana geldiği Yunanistan, Bulgaristan ve Türkiye'ye yardıma hazır olduklarını bildirdi.

Bilim insanları, otuz yıllık dönemde kanser vakalarında yüzde 80'e yakın artış kaydedildiğini bildirdi. 2030'a kadar vakaların yüzde 31 daha artması bekleniyor.

Çalışmaya göre 50 yaş altı grupta vakalardaki en güçlü artış, yemek borusu kanseri ve prostat kanserinde görüldü. Karaciğer kanseri vakalarında ise yüzde 3'lük düşüş kaydedildi. 2019'da teşhis edilen kanser türleri arasında ise meme kanseri başı çekti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) verilerine göre Dünya genelinde son 50 yılda okuryazar sayısındaki istikrarlı artışa rağmen, büyük çoğunluğunu kadınların oluşturduğu 763 milyon kişi hâlâ okuma yazma bilmiyor. Son yıllardaki verilere göre, okuma yazma bilmeyenlerin yaklaşık yüzde 65'ini kadınlar oluşturuyor.

KISA DALGA’DAN

Gazeteci Pervin Metin, gıda takviyeleri ve vitaminleri uzmanlarla konuşuyor…

Podcast