'Teğmenlere' inceleme... Narin'den haber yok...

'Teğmenlere' inceleme... Narin'den haber yok...
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

MSB'den 'teğmenler' incelemesi

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Kara Harp Okulu mezuniyet töreninde teğmenlerin "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganı atması ve yemin etmesiyle ilgili inceleme başlattı.

▪️ Kaynaklar, bu olay nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hakaret edenler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

▪️ Teğmenlerin yemin töreni AK Parti'nin dün yapılan MKYK toplantısında da gündeme geldi. Milliyet'ten Ayşegül Kahvecioğlu'nun kulis haberine göre Erdoğan’ın, Milli Savunma Bakanım ve Kara Kuvvetleri Komutanı’mla bu konuyu değerlendireceğim. Orada ne olduğunu bu hafta konuşacağım” dediği belirtildi.

▪️ Halk Tv yazarı İsmail Saymaz'ın aktardığı bilgilere ise Erdoğan “O görüntüler benim de hoşuma gitmedi" dedi.

Narin'den haber yok: 12 dakikanın sırrı araştırılıyor

Türkiye, iki haftadan uzun bir süredir Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde kaybolan sekiz yaşındaki Narin Güran'dan haber bekliyor. Sabah'ın haberine göre Narin'in arkadaşı ile en son görüldüğü saat olan 18.47 ile amcasının köyden ayrıldığı 18.59 saati arasındaki 12 dakikada neler yaşandığını Ankara'dan gelen özel ekip ve jandarma ekipleri araştırıyor.

'Ahmak' davasında 'parmak sallama' tartışması

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, hakkında siyasi yasak istenen “ahmak davası” ile ilgili "İstinaf hemen karar versin. Ceza mı verecek, hemen versin. Bu millet ayağa kalkar. Hodri meydan” demişti.

▪️ Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Kimse yargıya parmak sallayamaz” diye tepki göstermişti.

▪️ Bakan Tunç'a yanıt veren İmamoğlu, "Ben yargıya parmak sallamadım, sana salladım. Senin gibi yargıyı etkileyen, yargıyı arka planda zorda bırakan, baskı altında tutan hükümetin mensuplarına parmak salladım" dedi.

Sokakta şiddet sürüyor: Milli boksöre tokat

Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu milli boksör Busenaz Sürmeneli trafikte darbedildi. Milli boksör, sıkışan trafikte "yol verme" tartışmasında önüne kıran kamyonetten inen sürücü Sedat Karatay'ın tokatlı saldırısına uğradı. Polisin gözaltına aldığı şüpheli, "Kasten yaralama" ve "hakaret" suçlarından tutuklandı.

Martılar simiti unutacak...

İstanbul Planlama Ajansı (İPA), İstanbul'da yaşamanın maliyetini hesapladı. Dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyeti geçtiğimiz aya göre 2 bin 383 lira artarak 68 bin 933 liraya çıktı. Un ve nohut yüzde 64 oranında artarken, tavuk eti ise yüzde 72,6 ile fiyat artışı en yüksek gıda oldu.

Gündem

ekran-resmi-2024-09-05-10-50-17.png

Adalet gelene kadar Meclis'te

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de eski AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısında eşi ve iki oğlu öldürülen, bir oğlu da tutuklanan Emine Şenyaşar'ın Meclis önünde başlattığı adalet nöbeti iki hafta oldu.

▪️ DEM Şanlıurfa Milletvekili Ferit Şenyaşar, taleplerinin karşılanmaması halinde, annesinin “ölene kadar Meclis’te kalmaya kararlı” olduğunu söyledi. Şenyaşar, annesinin nöbet sırasında yerde uyuduğu ve üzerinde "adalet" yazılı pankartın bulunduğu fotoğrafı paylaştı.

Anayasa Mahkemesi, kamuoyunun 'katliam yasası' olarak adlandırdığı sokak hayvanlarıyla ilgili yasanın bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle açılan davada ilk incelemesini tamamladı. Yüksek Mahkeme, davanın daha sonra belirlenecek bir günde esastan görüşülmesine hükmetti.

Cumhuriyet gazetesi yazarı ve Halk TV programcısı gazeteci Murat Ağırel'in tehdit edilmesiyle ilgili, maskeyle video çeken kişiyle birlikte iki kişi gözaltına alındı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu'nun yayımladığı rapora göre sekiz ayda en az 280 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 50 kadının ölümü de şüpheli ölüm olarak kaydedildi.

▪️ Kadınların 153'ü ateşli silahla, 60'ı kesici aletle katledildi. Kadınların 162'si kendi evinde, 9'u çalıştığı yerde, 82'si kamusal alanda öldürüldü.

T24 haber sitesi hacklendi. Sitenin editör sistemine giren hackerlar Hasan Cemal imzasıyla korsan bir yazı yayımladı. Yazıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Bitcoin dağıttığı ileri sürüldü. Yazı bir süre sonra silindi.

İstanbul'un Büyükçekmece'de 144 villanın sahte rapor ve rüşvetle inşa edildiği iddiasına ilişkin dava kapsamında tahliye edilen inşaat yüksek mühendisi Serkan Kayasel, adli kontrol tedbirlerine uymadığı gerekçesiyle yeniden tutuklandı.

Ekonomi

2025-2027 dönemine ilişkin ekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program (OVP) kamuoyuna açıklandı.

▪️ Büyüme beklentisi yüzde 4'ten yüzde 3,5'a çekilirken enflasyon beklentisi yine bu yıl için yüzde 33'ten yüzde 41,5'e çıkarıldı.

▪️ Dolar/TL tahmini, 2024 için 36,8 seviyesinden 33,2'ye; 2025 için 43,9 seviyesinden 42'ye revize edildi.

Döviz kuru ve brent petrol fiyatlarındaki değişkenlik akaryakıt fiyatlarına yansırken benzine 1,83 kuruşluk indirim yapılacak.

Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğe göre, ithal güneş panelleri yatırım teşvikleri kapsamından çıkarıldı. Böylece, Güneş Enerjisi Santrali (GES) için tek yetkili Kalyon Holding oldu.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün küresel raporuna göre dünya genelinde çalışanların gelirinde son 20 yılda önemli oranda azalma yaşandı. Söz konusu kayıp 2,4 trilyon dolara tekabül ediyor.

Lüks otomobil markası Audi’nin Brüksel fabrikasındaki çalışanlar işbaşı yapmadı. Volkswagen'in fabrikaya üretim için hiçbir model tahsis etmediği açıklandı. Çalışanlar, fabrikanın geleceğinin açıklığa kavuşturulmasını talep ederek işe gitmedi. Audi Brüksel çalışanları, 16 Eylül'de Brüksel'de protesto düzenleyecek.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Naçizane’de Günel Cantak'ın sorularını yanıtlıyor.

Dünya

Hvaldimir öldürülmüş...

Norveç'te Rus ordusu tarafından eğitildiği düşünüldüğü için "casus balina" olarak da bilinen Hvaldimir lakaplı beluga balinasının silahla öldürüldüğü ortaya çıktı. Hayvan hakları savunucuları olaya ilişkin cezai soruşturma başlatılması talebinde bulundu. Otopsi raporunun önümüzdeki üç hafta içinde tamamlanması bekleniyor

İsrail ordusunun Batı Şeria'ya yönelik saldırıları devam ediyor. Lujain Musleh isimli 16 yaşındaki Filistinli bir kız çocuğu, evinin penceresinden dışarıya bakarken İsrail keskin nişancısı tarafından başından vurularak öldürüldü.

▪️ İsrail ordusu ise, askerlerin "kendilerini gözlemleyen bir şüpheliye ateş açtığını" öne sürdü.

▪️ Küçük kızın babası, "Çatıya çıkmadı, taş fırlatmadı ve silah taşımıyordu. Yaptığı tek şey pencereden bakmaktı. Asker onu gördü ve vurdu" diye konuştu.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Tel Aviv yönetimini suçlayan iki İsrailli esirin görüntülerini paylaştı. Videoda rehineler Netanyahu'ya "Lütfen bizi ihmal etmeyin ve bombardımanı durdurun, bizim eve dönmemizi sağlayın" diye sesleniyor.

ABD'li üst düzey bir yetkili, Gazze'de ateşkes anlaşmasının yüzde 90'ında mutabık kalındığını söyledi.

▪️ Tutuklu takası ve Philadelphia Koridoru müzakereleri ise sürüyor. Netanyahu koridordan çekilmeyeceklerini söylerken, Hamas ise Netanyahu’nun anlaşmaya varmak istemediğini söylüyor.

ABD'de Cumhuriyetçi Parti Senatörü Lindsey Graham, 5 Kasım'daki başkanlık seçimini kazanmaları durumunda, Hamas'ın yeni Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar'ı "yargılamak yerine öldürmeyi" hedeflediklerini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa Birliği'nin Rus gazını istemiyor gibi göründüğünü belirterek Türkiye'ye yönelik gaz ihracatının artırılabileceğini aktardı. Putin ayrıca ABD seçimlerinde Demokrat aday Kamala Harris'i desteklediğini açıkladı.

ABD Adalet Bakanlığı, Rusya devletine bağlı bazı medya kuruluşları ile sosyal medya platformlarını, 5 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerine müdahale etmeye çalışmakla suçladı.

ABD’nin Georgia eyaletindeki bir lisede 14 yaşındaki bir öğrenci tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırıda 4 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. ABD Başkanı Joe Biden, Cumhuriyetçileri, Demokratlarla birlikte "sağduyulu silah güvenliği yasaları" çıkarmak için çalışmaya çağırdı.

Fransa'da erken genel seçimlerin ardından başbakanlık krizi sürerken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'dan yeni bir hamle geldi. Siyasi geleneklere göre başbakan, en fazla oy alan parti ya da ittifaktan seçiliyor. Seçimin galibi solcu ittifakın ortak başbakan adayı Lucie Castets’i atamayı reddeden Macron, eski bakan Michel Barnier'i yeni başbakan olarak atadı.

Yıllardır suça ve uyuşturucu ticaretine karşı mücadele veren İtalyan antimafya rahibi Don Antonio Coluccia, Roma'da suç karşıtı yürüyüşe liderlik ederken saldırıya uğradı. Romalı bir mafya grubu tarafından hedef alınan rahip güvenli bir yere götürüldü.

Kuzey Kore ve Güney Kore arasındaki çöp balonu gerilimi büyüyor. Güney Kore, Kuzey Kore'nin sınır bölgelerine çöp taşıyan en az 420 balon daha gönderdiğini açıkladı.

Japonya Sağlık Bakanlığı'na göre ocak-haziran döneminde ülkede doğum sayısı 350 bin 74 oldu. Bu sayı 1969'dan beri "en düşük doğum sayısı" olarak kayda geçti.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi'ne göre, Satürn'ün görkemli halkaları sadece altı ay içinde tamamen gözden kaybolacak ve sonraki birkaç ay boyunca da görünmez kalacak.

▪️ Uzmanlar bunun kozmik bir felaketin işareti olmadığını, Satürn'ün güneş etrafındaki yörüngesi ve eşsiz eksenel eğiminden kaynaklandığını belirtti.

Kültür - Sanat - Yaşam

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 23. kez düzenlenecek Filmekimi bu yıl 4-13 Ekim'de İstanbul, 10-13 Ekim'de Diyarbakır, 17-20 Ekim'de Ankara, 24-27 Ekim'de ise İzmir'de yapılacak.

Hayko Cepkin, Event Across Turkey’in düzenlediği ''İstanbul Night Flight An Epic Symphony konserleri'' kapsamında, Ankara Cermodern'de sahne aldı.

Adana'da bu yıl 31'incisi düzenlenecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali kapsamında depremden etkilenen illerde film gösterimleri gerçekleştirilecek.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Güney Kore Kültür, Spor ve Turizm Bakanlığının özel davetiyle 31 yıl sonra Güney Kore'nin Chuncheon şehrinde "Uluslararası Klasik Müzik Günleri" kapsamında konser verdi.

Todd Phillips’in yönetmen koltuğunda oturduğu ve Joaquin Phoenix ve Lady Gaga'nın başrolleri paylaştığı "Joker: İkili Delilik" için geri sayım devam ediyor. Venedik Film Festivali'nde gösterilen film 12 dakika boyunca alkışlandı.

Dünyaca ünlü İngiliz rock grubu Queen'in efsanevi solisti Brian May, küçük bir felç geçirdiğini ve sol kolunu geçici olarak kullanamadığını açıkladı.

Spor

Paris 2024 Paralimpik Oyunları'nda para halterde milli sporcu Nazmiye Muratlı, bronz madalya kazandı.

Süper Lig'in 6'ncı haftasındaki Fenerbahçe - Galatasaray derbisi 21 Eylül Cumartesi günü oynanacak. Trabzonspor - Beşiktaş karşılaşması ise 15 Eylül Pazar günü yapılacak.

Beşiktaş, Portekiz'in Benfica kulübü ile Joao Mario'nun geçici transferi için anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Real Madrid'de forma giyen Arda Güler, Ballon d'Or tarafından genç futbolculara verilen Kopa Trophy ödülüne aday gösterildi.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast