Biri öldürdü, biri sakladı, biri hedef şaşırttı

Biri öldürdü, biri sakladı, biri hedef şaşırttı
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

Türkiye, günlerdir 8 yaşındaki bir çocuk neden öldürülür, nasıl bir mutabakatla cinayet gizlenir sorularının yanıtını arıyor.

▪️ Diyarbakır'da kaybolduktan 19 gün sonra cansız bedenine ulaşılan 8 yaşındaki Narin Güran'ın öldürülmesiyle ilgili soruşturmada iki kişi daha gözaltına alındı. Güran ailesinden iki şüpheli, sahte ihbarlarla soruşturmanın seyrini değiştirmeye çalışmakla suçlanıyor.

▪️ Aile üyelerinin delil karartmak ve arama çalışmalarını sekteye uğratmak için yalan ifade verdiği, sahte ihbarlarda bulunduğu ve farklı yerlere terlik bıraktığı mahkeme kayıtlarına da geçti.

▪️ Soruşturma kapsamında Narin'in abisinin kolundaki ısırık yarasının anneye ait olabileceği ihtimali üzerine anne Yüksel Güran, hastaneye sevk edildi, ağız ve diş modeli alındı.

♦️ Ne oldu? 8 yaşındaki Narin Güran, 21 Ağustos'ta Diyarbakır'ın Bağlar ilçesine bağlı Tavşantepe Mahallesi'nde gittiği Kuran kursundan çıktıktan sonra kayboldu. Narin'in cansız bedeni 19 gün sonra köyün yakınındaki Eğertutmaz Deresi'nde bulundu.

♦️ Kimler tutuklandı? Soruşturmada tutuklu isimler şöyle: Amca Salim Güran, cinayeti sorguda itiraf eden Nevzat Bahtiyar, anne Yüksel, abi Enes, amca Fuat, kuzenler Muhammet Kaya ve Birsen, yenge Maşallah Güran ile halanın eşi Mehmet Şevket Kaya ve tutuklu amca Salim Güran'ın işçisi Mehmet Selim Atasoy ve Ramazan Atasoy...

Şüphelilere, 'Kasten öldürme', 'Kasten öldürme suçuna iştirak etmek", 'Suç delillerini yok etmek', 'Suçluyu kayırma ve suç delillerini yok etmek' suçlamaları yöneltildi.

Şirket karları arttı, maaşlar eridi

TÜİK ve Merkez Bankası, ortak çalışmasında 2009-2023 sektör bilançoları açıklandı. Ekonomim'deki habere göre 2009-2023 aralığında şirketlerin ortalama net kar artışı yüzde 71 oldu. Buna karşın aynı dönemde çalışanların maaş artışı yüzde 30'da kaldı.

Almanya'dan sınır kontrolü

Almanya 16 Eylül'den itibaren tüm kara sınırlarında geçici kontrollere başlıyor. İçişleri Bakanı Nancy Faeser, geçici kontrollerin genişletilmesiyle sığınmacıların kitlesel olarak sınırdan geri çevrilebileceğini söyledi. Ekim ayından bu yana Almanya sınırlarından 30 bin kişinin geri çevrildiğini belirten Faeser, uygulamanın genişletilmesiyle bu sayının da artacağını kaydetti.

Gündem

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, son 60 yılda Türkiye'deki 240 gölden 186'sının tamamen kuruduğunu, geriye kalanların da kuraklık tehlikesi ve aşırı kirlilik yaşadığını belirtti. Kesici, "Türkiye'de şu an iyi denilebilecek, parmakla gösterebileceğimiz bir tane dahi gölümüz yok" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, seçim için gelecek sene kasım ayının son tarih olduğunu söyledi. Özel, Erdoğan'ın kutuplaşma ve gerginlikle siyasi düşüşüne engel olmak istediğini savundu.

Cumhur ittifakı ortaklarından Hüda - Par'dan dikkat çeken bir anayasa açıklaması geldi. Partinin Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Anayasa'nın 4. maddesine karşı olduklarını belirtti ve "Ahmağa anlatır gibi tek tek söyledim" ifadesini kullandı. Yapıcıoğlu, "4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır" dedi.

♦️ Anayasanın 4. maddesi Türkiye Cumhuriyeti'nin temel niteliklerini ortaya koyan ilk üç maddenin değiştirilemezliğini vurguluyor.

6 Şubat depremlerinde Antakya Fuat Koku Sitesi'nde ailesini kaybeden Döne Kaya, adalet nöbetinin 18’inci haftasında eylemini Kuğulu Park'ta sürdürdü. Kaya, "Depremde hayatını kaybeden en az 53 bin insanımız için adalet hala sağlanmadı. Herkesi göreve davet ediyorum" dedi.

İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki Santa Maria Kilisesi'ne 28 Ocak'ta IŞİD tarafından düzenlenen silahlı saldırının planlayıcılarından olduğu belirtilen Viskhan Soltamatiov yakalandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bakanlığa bağlı kent içi raylı sistemler, yüksek hızlı tren, ana hat ve bölgesel trenleri 8 ayda 177 milyon yolcunun kullandığını bildirdi.

Son tutulmaya hazır mısınız?

Yılın son Ay tutulması bu hafta gerçekleşecek. 18 Eylül gecesi meydana gelecek tutulma sırasında Ay, yüzde 14 daha büyük görünecek. Ay yüzeyinin kan kırmızısı bir renge bürünmesi bekleniyor.

Ekonomi

Özelleştirme İdaresi Başkanlığının İstanbul, Ankara ve Aydın'daki 5 taşınmazın satışına ilişkin kararlarına onay verildi. Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı'nın 40 yıllık işletme hakkının, ihalede en yüksek teklifi veren iş insanı Vahit Karaarslan'a satışı uygun bulundu.

Türkiye’nin en eski otobüs firmalarından Hakiki Koç Turizm, 63 yıllık faaliyetinin ardından iflas etti.

Resmi Gazete'de yayımlanan kararla sigaraya uygulanan nispi Özel Tüketim Vergisi oranı yüzde 57'den yüzde 53,5'e indirildi, paket başına alınan maktu vergi tutarı 5,7424 liradan 7,8 liraya çıkarıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, IBAN üzerinden tahsilat yaparak vergi kaçıran 250 mükellefe yönelik incelemede, ilk aşamada 1,5 milyar liralık kazancın kayıt dışı bırakıldığını tespit etti ve bu tutar üzerinden 250 milyon lira vergi cezası uyguladı.

Emlakta doğrulanmış ilan sistemi başladı. Uygulamaya aykırı hareket edenlere 158 bin 460 liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

Yeni dönemde emlak ilanları, taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci hısımları veya eşi tarafından sistem üzerinden yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek.

Ticaret Bakanlığı'na bağlı Reklam Kurulu, aldatıcı konut ilanlarını mercek altına aldı. İlanları tek tek denetleyen Kurul, 1 liradan ve 20 bin liradan satılık ev ilanı verildiğini tespit etti. Kurul, bu şirketlere reklam durdurma cezası verdi.

Geçen hafta altın fiyatları, Fed’in çarşamba günü alacağı faiz kararı öncesi rekor kırdı. Geçtiğimiz çarşamba 2 bin 535 dolara yükselen ons altın, sonraki günlerde 2 bin 565 dolara çıkarak rekor tazeledi. Yurtiçinde gram altın ise önce 2 bin 764 TL’ye, sonra 2 bin 804 TL’ye ulaşarak yeni rekor seviyesini gördü.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Gazeteciler Banu Güven ve Kemal Göktaş, Akıntıya İnat'ta Narin Güran cinayetini konuşuyor.... Dinlemek için tıklayınız

Dünya

İsrail, Gazze'ye yönelik saldırılarına devam ediyor. Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerine düzenlenen saldırılarda, aralarında 6 çocuğun da bulunduğu en az 26 Filistinli öldürüldü.

7 Ekim'den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 41 bin 206'ya yükseldi.

Kış yaklaşırken, Gazze'de insani kriz daha da derinleşiyor. Çadırların yüzde 74'ünün kullanılamaz durumda olduğu, 135 bin çadırdan 100 bininin yıprandığı için acilen değiştirilmesi gerektiği açıklandı.

Gazze'deki hükümet, 2 milyon insanın barınaksız kalmasıyla sonuçlanacak insani bir felaketin yaşanacağı uyarısında bulundu.

İsrail basını, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, kuzeyde Lübnan cephesindeki askeri saldırıları genişletme kararı aldığını iddia etti. İsrail Güvenlik Kabinesi'nin bu hafta kuzey cephesindeki gerilimi ele alması bekleniyor.

ABD'nin Boston kentinde bir kişi, sosyal medyada "Gazze'deki soykırımı" protesto eden açıklamalar yaptıktan sonra İsrail'in Boston Başkonsolosluğu yakınında kendini ateşe verdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askeri güçleri tarafından öldürülmesiyle ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) şikayette bulunmaya hazırlandıklarını açıkladı.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna'nın Rus topraklarına Batılı füzelerle saldırmasına izin verilmesi durumunda askeri anlamda yanıt vereceklerini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ile yaptığı görüşmede Rusya'ya gözdağı verirken, "Şurası açık ki bu savaştan Putin galip çıkmayacak, Ukrayna galip çıkacak." dedi.

Kanada'nın Quebec bölgesinde yaşayan Berat Saymadi ve ailesinin işlettiği Pizza Mozza restoranı, 31 Ağustos ve 2 Eylül gecesi iki kez kundaklandı. Aile, kundaklanan işletmeyi yeniden inşa etme masraflarını karşılamak için bağış kampanyası başlattı.

Hollanda'da aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) öncülüğünde kurulan hükümet, sığınma ve göçün önemli ölçüde sınırlandırılması için katı önlemleri hayata geçirmeye hazırlanıyor. Süresiz sığınma izni sona erecek. Suçlu yabancıların sınır dışı edilmesi kolaylaştırılacak. Aile birleşimi büyük ölçüde sınırlanacak

Almanya, kontrollü ve hedefe yönelik göç anlaşmasında kapılarını 250 bin Kenyalı işçiye açmayı kabul etti. Kenyalı IT uzmanları resmi diplomaları olmasa bile Almanya’ya çalışmak amacıyla girebilecekler.

İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini hakkında beş yıl önce bir göçmen gemisine limanları açmayı reddettiği için açılan davada görüşünü açıklayan savcılık 6 yıl hapis talep etti.

ABD'de Cumhuriyetçi Partinin 2024 başkanlık yarışındaki adayı Donald Trump, Kuzey Kore ve İran ile ilgili "çoğu sorunu" telefon görüşmeleri ve birebir müzakere yoluyla çözebileceğini söyledi.

Papa Franciscus, ABD'deki başkanlık seçimine ilişkin açıklamasında, "Daha az kötü olan kim? Hanımefendi mi, beyefendi mi? Bilmiyorum. Herkes vicdanen düşünmeli ve bunu yapmalı" dedi.

Aşırı sağcı Fransız siyasetçi Marine Le Pen, gelecek yıl yeniden genel seçim yapılması çağrısında bulundu. Le Pen, "10 ay sonra, yeni genel seçimler olacağından eminim" dedi.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 19 Mayıs'ta yaşanan darbe girişimiyle ilgili davada aralarında ABD, Belçika, İngiltere ve Kanada vatandaşlarının da bulunduğu 37 kişiye idam cezası verildi.

Cezayir’de, Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun'un kesin sonuçlara göre, seçimi yüzde 84.30 ile kazandığı duyuruldu.

Vietnam'ı etkisi altına alan Yagi Tayfunu'nun yol açtığı heyelan ve sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 262'ye yükseldi.

Kültür - Sanat - Yaşam

İstanbul Modern Sinema'nın, "kırmızı" temalı filmlerden hazırladığı "Çok Kırmızı" seçkisi, 19-29 Eylül arasında sinemaseverlerle buluşacak. Krzysztof Kieslowski'nin yönetmenliğini üstlendiği "Üç Renk: Kırmızı" filmiyle 19 Eylül'de başlayacak programda toplam 10 film gösterilecek.

Leyla ile Mecnun'da birlikte rol alan Serkan Keskin ve Ali Atay'ı yeniden aynı kadroda buluşturan Anonim dizisinden tanıtım yayınlandı. Dizi, yakında Exxen'de izleyicilerle buluşacak.

İngiltere'nin başkenti Londra'da bir sanat galerisinden çalınan sokak sanatçısı Bansky'nin 'Kırmızı Balonlu Kız' eseri bulundu. Gözaltındaki iki şüpheliye 'hırsızlık' suçlaması yöneltildi.

J.K. Rowling'in filmlere de uyarlanan Harry Potter’ın TV dizisi için oyuncu seçimi süreci başlıyor. HBO, oyuncu seçiminin kapsayıcılık içinde yapılacağını duyurdu. Duyuruda, 'etnik köken, cinsiyet, fiziksel engel, ırk, cinsel yönelim' öne çıkarılmadan tüm rollere başvuru yapılabileceği mesajı verildi.

Oscar ödüllü usta aktör Robert De Niro, mezar taşına "Elimden gelenin en iyisini yaptım" yazılmasını istedi.

Yapay zeka sohbet botlarının komplo teorilerine inancı zayıflatabileceği belirtildi. Science adlı hakemli dergide yayımlanan araştırma, yapay zeka sohbet botlarının sunduğu uçsuz bucaksız bilgilerin komplo teorilerine inancı zayıflatabileceğini öne sürüyor.

Spor

Edirne'de Meriç Nehri'nde gerçekleştirilen Balkan Kürek Şampiyonası'nda Türkiye 7 altın, 5 gümüş ve 6 bronz ile 18 madalya kazanarak, genel klasmanda ikinci, erkeklerde ise birinci oldu.

FIFA kokartlı hakem Halil Umut Meler, milli futbolcu Arda Güler'in formasını giydiği İspanya'nın Real Madrid ile Almanya'nın Stuttgart takımları arasında 17 Eylül Salı günü oynanacak olan UEFA Şampiyonlar Ligi müsabakasında düdük çalacak.

Trendyol Süper Lig'in 5. haftasında dün konuk ettiği Gaziantep FK'yi 3-2 yenen EMS Yapı Sivasspor, ligde 2 maç aradan sonra kazandı.

Antalyaspor, Trendyol Süper Lig'in 5. haftasında yarın Adana Demirspor ile karşılaşacak.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast