Tavşantepe'nin organize işleri

Tavşantepe'nin organize işleri
Gündemin öne çıkan gelişmeleri Demet Bilge Erkasap'ın hazırlayıp sunduğu Kısa Dalga Bülten'de...

Kısa Dalga’dan herkese merhaba… Gündemin öne çıkan gelişmelerinden derleyerek hazırladığımız Kısa Dalga Bülten’e başlıyoruz...

Dinlemek için 'Play'e tıklayınız

Tavşantepe'nin organize işleri

Türkiye'de gündemin ilk sırasında Narin Güran cinayeti soruşturmasındaki gelişmeler var. Tavşantepe köyünde yaşayanların ve Güran ailesinin soruşturmayı manipüle etmeye çalıştıkları iddiası Jandarma Suç Araştırma Timleri'nin tutanağına da yansıdı.

▪️ Sabah gazetesinin tutanaktan aktardığına göre, soruşturmanın başından itibaren çok sayıda yalan ihbarda bulunuldu ve yalan ifade verildi.

▪️ Suriyelilerin kaldığı çadıra yakın bir konumda terlik bulunduğu iddia edilerek, jandarma personeli bu kısma yönlendirilmeye çalışıldı. Narin kaybolduktan iki gün sonra köyde yangın çıkarıldı.

▪️ Arama kurtarma çalışmaları esnasında olağan dışı elektrik kesintileri yaşandı.

▪️ Soruşturmayı başından beri yakından takip eden İHD Eş Genel Başkanı avukat Eren Keskin, T24'ten Cansu Çamlıbel'e yaptığı açıklamada, ailenin bölgede güçlü ve devlete yakın olduğunu belirterek, amca Salim Güran'ın tutuklanana kadar soruşturmayı yönlendirdiğini vurguladı.

▪️ Ailenin bir adli tıpçıdan görüş almış olabileceğini belirten Keskin, Güran ailesinin 'dış güçleri' suçladığı yazılı açıklamayı hazırladığı günlerde çok sayıda milletvekillinin de yanlarında olduğunu belirtti. Keskin, parti ismi vermedi.

Trump'a ikinci suikast girişimi

ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın, kulağından yaralandığı suikast girişiminin ardından yeni bir suikast tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı bildirildi.

▪️ Olay Florida'da, Trump golf oynadığı sırada meydana geldi. FBI'ın açıklamasına göre nişancı, golf sahasının dış sınırındaki çalılıktaydı. FBI ajanının ateş açması sonucu şüpheli kişi, siyah bir otomobile binerek olay yerinden kaçtı. Olay yerinde AK-47 tipi bir tüfek ve iki aksiyon kamerası bulundu.

▪️ Amerikan medyası, gözaltına alınan kişinin 58 yaşındaki R.W. Routh olduğunu yazdı.

▪️ Şüphelinin daha önce de uyuşturucu bulundurma, ehliyetsiz araç kullanma, sigortasız araç kullanma gibi suçlara karıştığı belirtiliyor. Routh sosyal medyada sık sık Ukrayna'daki savaşla ilgili paylaşımlarda bulunuyordu.

Yoksulluk sınırı 73 bin lirayı aştı

Büro Emekçileri Sendikası Araştırma Merkezi, 2024 Eylül açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. 4 kişilik bir memur ailesinin sağlıklı beslenmesi için aylık yapması gereken harcama tutarı Eylül ayında 27 bin 270 lira, yoksulluk sınırı ise sınırı ise 73 bin 651 lira oldu.

Anayasa Mahkemesi'nden 3 emsal karar

Yüksek Mahkeme, ele aldığı üç farklı davada önemli kararlara imza attı.

▪️ Anayasa Mahkemesi, cezaevinde şiddete uğradığı iddiasıyla Naif Bal'ın yaptığı başvuruda, "insan haysiyetiyle bağdaşmayan muamele yasağının" ihlal edildiğini belirtti ve 25 bin lira tazminata hükmetti.

▪️ Mahkeme, başka bir kararında ise Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası yöneticisi Yakup Tekin'in işten çıkarılmasını ''sendika hakkının ihlali'' olarak kabul etti ve Tekin'e 30 bin TL manevi tazminat ödemesine karar verdi.

▪️ Mahkemenin emsal kararlarından biri de iş yaşamıyla ilgili. Dosyaya göre bir çalışan, maaşına yüzde 5,3 zam yapılınca yöneticilerine tepkisini gösteren bir e-mail gönderdince, tazminatsız işten çıkarıldı. Yüksek Mahkeme, "ifade özgürlüğünün ihlal edildiği" gerekçesiyle işçiye 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine hükmetti.

Avrupa'da sınır gerginliği

Almanya hükümeti, Avusturya, İsviçre, Çekya ve Polonya sınırlarında bir süre önce başlattığı kontrolleri, Fransa, Lüksemburg, Hollanda, Belçika ve Danimarka'yı da kapsayacak şekilde genişletti.

▪️ Almanya'nın tüm kara sınırlarında kontroller yapması, AB ülkelerinin tepkisine neden oldu.

▪️ Polonya Başbakanı Donald Tusk, kararı kabul edilemez bulduğunu söyledi. Avusturya hükümeti de Almanya'nın sınırdan daha fazla insanı geri çevirmesi durumunda bu kişileri geri almayacaklarını duyurmuştu.

76. Emmy Ödülleri'nde Shogun tarihe geçti

Amerikan dizi endüstrisinin en prestijli ödüllerinden Emmy'ler Pazar gecesi düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

▪️ Gecenin en prestijli kategorisi olarak kabul edilen En İyi Drama alanında ödülü tarihi Japon dizisi Shogun aldı. Ödül ilk kez İngilizce olmayan bir yapıma verilmiş oldu.

▪️ Yılın ses getiren dizilerinden Baby Reindeer ise mini dizi dalına damga vurdu ve bu kategoride 4 ödülün sahibi oldu.

Gündem

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 1 kişinin öldüğü, 6'sı ağır, 30 kişinin yaralandığı Oba makarna fabrikasındaki patlama sonrası çıkan yangınla ilgili soruşturma sürüyor. Polis ekipleri, patlama riskine karşı bölgeye girişlere izin vermedi. Şirketin hisseleri Borsa İstanbul’da geçici olarak işleme kapatıldı.

Siyaset gündeminde muhalefetin tepki gösterdiği iki açıklama var. Bunlardan biri Hüda- Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Anayasa'nın 4. maddesine karşı olduklarını açıklamasıydı.

▪️ CHP lideri Özgür Özel, "HÜDA-PAR’a bir sözüm yok. Mikroba sen niye hastalık yapıyorsun diye hesap soramazsınız" dedi ve MHP lideri Bahçeli'ye şöyle seslendi: "Sen bu Hüda Par'a ne diyorsun?"

Gündemdeki bir diğer açıklama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'dan geldi. EYT'nin büyük bir felaket olduğunu savunan ve muhalefeti suçlayan Bilal Erdoğan, karşı olmasına rağmen kendisinin de EYT'ye hak kazandığını belirtti.

CHP lideri Özgür Özel ise "Bilal efendi, sen 12 bin 500 lirayı al bir sene karnını doyur da ben seni bir kere göreyim" diye tepki gösterdi.

Gizli bilgileri MOSSAD'la paylaştığı iddia edilen 20 sanık hakkında, 18 yıl 9'ar aydan 45'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. 20 sanığın İsrail Dış İstihbarat Servisi MOSSAD adına "uluslararası casusluk" faaliyeti yaptıkları iddia edildi.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in silahlı saldırı sonucu öldürülmesi sonrası görülen davaya ilişkin yapılan incelemede tüm tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi, ''kendisine tecavüz edip kızını da tehdit ettiğini'' iddia ettiği erkeği öldüren Sonay Aslaner'e ''haksız tahrik'' ve ''iyi hal'' indirimleri uyguladı ve 12.5 yıl hapis cezası verdi. Aslaner'in avukatı Neşe Nasırlıoğlu, ''Etkin korunması sağlanmadığı için Sonay kendi yaşamını kendi eliyle savunmak zorunda kaldı" dedi.

Avrupa Birliği'nin yürütme organı, Avrupa Komisyonu, Türkiye'nin en eski kolonya markalarından Eyüp Sabri Tuncer’'in Mart 2022'den önce üretilen ürünleri için toplatma kararı verdi.

▪️ Toplatma kararının gerekçesi ise kolonyalarda yasaklı bir madde olan "frima" kullanılması. Bu maddenin üreme sisteminde hasar yarattığı özellikle hamile kadınlara zararları olduğu kaydedildi.

▪️ Firma ise söz konusu maddenin kullanımının 2022'de yasaklandığını ve kararın da dört yıl önceki ürünleri kapsadığını duyurdu.

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, huzurevi yaşlı bakım rehabilitasyon merkezlerinin aylık ücretlerine yapılan yüzde 200-400 arasında değişen zamlara tepki göstererek “Huzurevi zammı en hafif tabiriyle insafsızlıktır, geri çekilmeli” dedi.

İstanbul-Londra seferini yapan THY uçağında kabin ekibine hakaret eden yolcu havayolu şirketi tarafından kara listeye alınarak uçuşlardan men edilmişti. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, şimdiye kadar 440 kişinin kara listeye alındığını açıkladı.

Uluslararası Hrant Dink Ödülü, Türkiye'den Mor Çatı Vakfı'na, dünyada ise Sierra Leone'den yine kadın hakları alanında mücadele veren Rugiatu Neneh Turay'a verildi.

Yaz mevsiminin kurak geçmesi ve su tüketimindeki artış nedeniyle İstanbul barajlarındaki genel doluluk oranındaki düşüş sürüyor. İSKİ'nin verilerine göre yüzde 45'in altına düştü.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre "Özel Çevre Koruma Bölgeleri" sınırlarında bulunan 5 ayrı kumsaldaki 4 bin 488 yuvada, 2 Eylül itibarıyla 169 bin 972 deniz kaplumbağası denizle buluştu.

Miss Turkey 2024 birincisi, Koç Üniversitesi tıp fakültesi mezunu İdil Bilgen, Sağlık Bakanlığı'nın 118. Dönem Devlet Hizmeti Yükümlülüğü (DHY) kurasında Bingöl'e atandı.

Ekonomi

Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre Ağustos ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 820 milyar, bütçe gelirleri 690,7 milyar lira oldu. Bütçe açığı 129,6 milyar lira olarak gerçekleşti.

Ocak-Ağustos döneminde ise bütçe açığı 973,6 milyar TL oldu.

Ticaret Bakanlığı fahiş fiyat denetimleri ve sektör bazlı denetimler kapsamında 1274 gerçek ve tüzel kişiye 327 milyon 376 bin 495 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, borsa üzerinden vurgun yapıldığını öne sürdü. Borsaya yatırım yapan yaklaşık 8 milyon kişinin zararda olduğunu belirten Karabat, son 3 ayda, pay senedi değerinin 14 trilyon liradan 13 trilyona gerilediğini söyledi. Karabat, "Ucuza hisse toplayıp satan tahtacılar ve bazı portföy yönetim şirketleri on milyarlarca lirayı ceplerine attılar" dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu, ağustosta tarım ürünleri üretici fiyatlarının aylık yüzde 1,56 azaldığını, yıllık yüzde 32,10 arttığını açıkladı.

Gaziantep ve Soma'da haklarını almak için günlerdir direnen Akcanlar Tekstil ve Fernas Madencilik işçileri, Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanlığı önünde eylem yaptı. Birtek-Sen Genel Başkanı Mehmet Türkmen "Patronları koruyan yetkililer, işçilerin her eyleminin önüne barikat kuruyor" diye konuştu.

Uluslararası piyasalar Fed'in çarşamba günü açıklayacağı faiz kararına kilitlendi. Fed'in 50 baz puan faiz indirimi yapacağına dair artan beklentilerle dolar Ocak'tan beri en düşük seviyeye geriledi.

Bloomberg Dolar Endeksi 12 Ocak'tan beri en düşük seviyeye indi. Japon yeni başta olmak üzere bazı para birimleri ise güçlendi.

Kısa Dalga'dan 1 öneri

Politi-Cast’te gazeteciler Sedat Bozkurt ve Berna Can, öne çıkan gündem başlıklarını konuşuyor. Dinlemek için tıklayınız

Dünya

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda bir eve düzenlediği saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 10 kişi öldü, 13 kişi yaralandı.

♦️ 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırılarında 16 bin 795 çocuk katledildi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Hizbullah ile "mutabık kalınan bir anlaşma olasılığının tükenmekte olduğunu" söyledi. Bu arada İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyindeki sınır köyüne "zorla tahliye" bildirileri atmasının ardından 150 Suriyelinin bölgeden ayrıldığı bildirildi.

Husilerin lideri Abdulmelik el Husi, Gazze Şeridi'ne abluka ve saldırılar sürdüğü sürece, İsrail'e saldırıların devam edeceğini belirtti.

▪️ Husilerin ateşlediği bir füze İsrail'in merkezine ulaşmış ve Netanyahu, Husilerin "ağır bir bedel ödeyeceğini" söylemişti.

Afganistan'daki Taliban yönetimi, kadınları hedef almaya devam ediyor. Kadınların seslerini yükseltmesini ve erkeklere bakmasını yasaklayan yeni kanunlar, kırsaldan şehre ülkenin her yerinde eşi benzeri görülmemiş bir baskı ortamı yarattı.

▪️ NTV'deki habere göre bir kadın hakları aktivisti, "Ülke kadınların hayallerinin mezarlığına dönüştü" dedi.

Batı Afrika ülkeleri Mali, Nijer ve Burkina Faso'dan oluşan Sahel Devletleri İttifakı, kendi aralarında işbirliği ve güvenliği arttırmak için ortak bir pasaport sistemi uygulamasına geçeceklerini açıkladı.

Orta Avrupa'da etkili olan şiddetli yağış ve seller sebebiyle Çekya, Avusturya, Polonya ve Romanya'da en az 10 kişi hayatını kaybetti.

Avustralya'nın Victoria eyaletinde gözaltına alınan 7 kişi, 14 milyon dolarlık uluslararası yatırım dolandırıcılığı yapmakla suçlandı. Polis, ülke genelinde 30 mağdurun dolandırıldığını açıkladı.

Bilim insanları, XEC adı verilen Covid varyantının Avrupa'da hızla yayıldığını belirtirken, yakında baskın tür haline gelebileceği konusunda uyardı. Varyantın, hızla yayılarak 3 kıtada görüldüğü bildirildi.

Kültür - Sanat - Yaşam

Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, 23-29 Eylül'de gerçekleştirilecek. Festivalde Cannes, Berlin, Locarno gibi dünya festivallerinin 2024 programlarında yer alan 11 film, izleyiciyle buluşacak. Filmler arasında "Megalopolis", "Kutsal İncirin Tohumu", "Bir Salyangozun Anıları" gibi filmler olacak.

Amerika'da Cumhuriyetçilerin başkan adayı olan Donald Trump, kendine ait sosyal medya platformu Truth Social'dan yaptığı paylaşımda, "Taylor Swift'ten nefret ediyorum" dedi. Ünlü şarkıcı, seçimde Demokratların adayı Kamala Harris'i desteklediğini açıklamıştı.

Seyfi Dursunoğlu’nun Huysuz Virjin karakterinin perde arkasını anlatan "Seyfi Bey" adlı tiyatro oyunu sahneye çıkacak. Seyfi Dursunoğlu’nu Armağan Çağlayan oynayacak.

Bilim insanları 2024 Europlanet Bilim Kongresi'nde Mars'ın yeni yerçekimi haritasını sundu. Haritada Mars'ın 1100 kilometre derinliğinde büyük ölçekli gizemli yapılar olduğu ve manto süreçlerinin Olympus Mons gibi büyük volkanları etkilediği ortaya koyuldu.

Spor

Trabzonspor Kulübü, Beşiktaş maçı sırasında futbolcu Simon Banza'ya yönelik sosyal medyada yapılan "ırkçı" paylaşımlarla ilgili hukuksal adımların "hızlıca" atıldığını duyurdu.

Galatasaray, Trendyol Süper Lig 3. hafta erteleme maçında yarın Gaziantep FK'yi konuk edecek. RAMS Park'ta oynanacak karşılaşma, saat 20.00'de başlayacak.

Avrupa kupalarında ilk kez mücadele edecek olmanın heyecanını yaşayan Aliağa Petkimspor, Basketbol Şampiyonlar Ligi'nde (BCL) gruplara kalmak için eleme maçlarına yarın başlayacak.

Motosiklette Türkiye Pist Şampiyonası, İstanbul Yarış Pisti'nde ikinci ayak yarışlarıyla tamamlandı.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Podcast